Търсене

ВиК Габрово ще финансира със свои средства ремонт на 1.4 км от източния довеждащ водопровод

Емилия Димитрова
ВиК Габрово ще финансира със свои средства ремонт на 1.4 км от източния довеждащ водопровод

Омбудсманът на републиката (в срадата), прие Богомил Петков и Димитър Тонев, за да се запознае с водния проблем на Севлиево, снимка: Димитър Тонев

"ВиК Габрово" ще финансира със свои средства част от втория участък от втория етап на източния довеждащ водопровод. Това обяви във фейсбук депутатът Богомил Петков след среща с ръководството на ВиК холдинга. Това е вариантът, приет, след като на срещата не е могло да се постигне съгласие за заем от ВиК холдинга, заради отсъствието от нея на представител на Община Севлиево, обясни по-късно депутатът. 

Участъкът, за който е постигнато съгласие да бъде ремонтиран със средства на ВиК оператора, е с дължина близо 1.4 км. Това е част от целия т.нар. втори етап на втория участък от довеждащия водопровод от Пречиствателната станция в с. Стоките до с. Добромирка. Целият  водопровод е известен като източния и е с най-голям процент загуби на вода, а населените места, които се водоснабдяват от него, са най-потърпевши от липсата на вода.

Според неофициални данни реконструкцията на въпросния участък ще струва около 600 хил. лв. Тя е продължение на участък с дължина 4.2 км, която беше финансирана от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Без местната власт 

За обсъждане финансирането на продължаващата реконструкция на водопровода са поканени представители на общините Габрово и Севлиево, областният управител на Габрово, който е и председател на Асоциацията по ВиК, управителят на "ВиК Габрово" и представители на гражданския сектор.

Кметовете на Габрово и Севлиево единствени не отиват на срещата и не изпращат представители. Областната управа е представена от областния управител Кристина Сидорова, лично присъства управителят на габровското ВиК Владимир Василев, а гражданския сектор представлява Димитър Тонев - общински съветник от Севлиево и член на неправителствената организация "Гражданско сдружение за Севлиево". Срещата е инициирана от Богомил Петков, който в сегашното Народно събрание е депутат от Бургас, но е родом от Севлиево.

Първоначалната идея е разговорите да постигнат съгласие продължаващата реконструкция на водопровода да стане със заем от ВиК холдинга. За това обаче трябва да се чуе кмета на Севлиево, който, както стана ясно, не е отишъл на срещата и не е изпратил представител. 

По този повод Димитър Тонев реагира в социалната мрежа. "Докога ще търпите симулацията на "Работа, работа, работа" от страна на кмета Иван Иванов?", написа той. "Три поредни мандата ви лъже, че ще решава водния проблем на общината. При подготвени варианти за финансиране на ремонта на източния довеждащ водопровод и организирана среща на високо ниво, той дори не присъства. Нещо повече - не осигури дори свой представител", пише в поста на Тонев. 

 

<a style="border: none; overflow: hidden;" href="/admin/news/article/https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid022kYUuTPr9JUcmBEtCLEn13iYrsvKPAG21VAiwWZQ3zW3TgMggxGJog6LL7nqS3Nxl%26id%3D100003126736913&show_text=true&width=500"" target="_blank" rel="noopener">

До съдействието на ВиК холдинга по водния проблем на Севлиево се стига след едно решение на служебното правителство от октомври м.г. Тогава с постановление бяха орязани два от обещаните за финансиране три проекта за община Севлиево. Така вместо да получи над 8 млн. лв. по три проекта (и трите във ВиК сектора), общината се оказа с одобрен един проект, срещу който стои сумата 1.3 млн. лв. Това е половината от стойността на работата, става ясно от изявление на служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, публикувано на 5 октомври на сайта на министерството. В него се казва, че "МРРБ ще финансира 50% от стойността на проектите, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение и второто през месец декември 2022 г.".

Всичко това се случи дни след като предишният премиер Кирил Петков заяви лично в Севлиево, че каквото е обещано за решаване на недостига от вода, ще бъде получено. Това обаче не се случи, а окончателният списък с проекти, за които държавата отпуска пари, стана публичен три дни след изборите на 2 октомври 2022 г. Вероятно публикуването на списъка след поредния извънреден парламентарен вот не е случайно, но това е друга тема.  

Между другото Севлиево не беше единствената община с редуцирани проекти, а от служебното правителство обясниха, че държавата ще финансира по един проект на община и то само такива, които имат строителни разрешения, проектна готовност и са посочени от съответната общинска администрация като приоритетни. Изключение се прави само за община Карлово, където ще се ремонтират пътища след потопа там, обявиха от регионалното министерство. 

И още нещо - това е втората среща на ВиК холдинга с Богомил Петков и представители на гражданското общество в Севлиево. На първата, състояла се преди броени дни, Димитър Тонев е бил изслушан дистанционно. В рамките на половин час Димитър Тонев, включен по телефона на високоговорител, обяснил на служителите от холдинга какво е действителното състояние с водоподаването към населените места, снабдявани от източния водопровод. "Слушаха внимателно, задаваха въпроси и усетих, че са ангажирани със случая, след като разбраха за какво действително става въпрос", сподели след този разговор Богомил Петков. 

 

 

  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.