Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!

Как  био-отпадъците могат да се превърнат в качествен подобрител на почвата ще покажат на практика в рамките на предвидени обучения за домашно компостиране по проект: BG16M1OP002-2.007-0001-C01 „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци".

Практическите курсове ще се проведат на територията на трите площадки за компостиране на място:

  • на 29.10.2019 г. в гр. Сухиндол;
  • на 30.10.2019 г.  в село Денчевци, община Дряново;
  • на 31.10.2019 г. в село Богатово, община Севлиево.   

Началният час на всяко от обученията е 15:00 ч.

В събитията могат да се включат всички граждани, които искат да се информират относно домашното компостиране и начините да се възползват от новоизградените съоръжения, както и да разберат повече за новата система за разделно събиране на био-отпадъците.

Участниците в практическите курсове ще бъдат запознати със статута на площадката за домашно компостиране, начините за ползване на площадката от домакинствата, като бъдещите ползватели на площадката ще получат съвети  за начините на разделно събиране на био-отпадъци, тяхното съхранение, схеми за  колективно компостиране на площадката „на съседски начала“, възможностите за използване на получения компост. Освен това ще бъдат дадени насоки и съвети на всички желаещи да организират собствено домашно компостиране на място в дворовете и градините на домакинствата си.

В рамките на предвиденото практическо занимание за изграждане на купове компост, ще бъдат дадени насоки относно това как да се оценят материалите и да се направи първична компостна смес, каква е ролята на материалите и реакционния им потенциал в процеса на компостиране. Нагледно ще бъде показано как се изграждат куповете компост, как се оценяват, как да се контролира нивото на влага в суровата компостна смес, каква е оптималната температура, която трябва да се поддържа, как  да се контролира съдържанието на кислород и как да се прави оценка на състоянието и зрелостта на компоста.

Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт, богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за растенията, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. Домашното компостиране предлага възможност на домакинствата да оползотворят голяма част от битовите си отпадъци /остатъци от храна и градински "зелени" отпадъци/.

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество