Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!

Как  био-отпадъците могат да се превърнат в качествен подобрител на почвата ще покажат на практика в рамките на предвидени обучения за домашно компостиране по проект: BG16M1OP002-2.007-0001-C01 „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци".

Практическите курсове ще се проведат на територията на трите площадки за компостиране на място:

  • на 29.10.2019 г. в гр. Сухиндол;
  • на 30.10.2019 г.  в село Денчевци, община Дряново;
  • на 31.10.2019 г. в село Богатово, община Севлиево.   

Началният час на всяко от обученията е 15:00 ч.

В събитията могат да се включат всички граждани, които искат да се информират относно домашното компостиране и начините да се възползват от новоизградените съоръжения, както и да разберат повече за новата система за разделно събиране на био-отпадъците.

Участниците в практическите курсове ще бъдат запознати със статута на площадката за домашно компостиране, начините за ползване на площадката от домакинствата, като бъдещите ползватели на площадката ще получат съвети  за начините на разделно събиране на био-отпадъци, тяхното съхранение, схеми за  колективно компостиране на площадката „на съседски начала“, възможностите за използване на получения компост. Освен това ще бъдат дадени насоки и съвети на всички желаещи да организират собствено домашно компостиране на място в дворовете и градините на домакинствата си.

В рамките на предвиденото практическо занимание за изграждане на купове компост, ще бъдат дадени насоки относно това как да се оценят материалите и да се направи първична компостна смес, каква е ролята на материалите и реакционния им потенциал в процеса на компостиране. Нагледно ще бъде показано как се изграждат куповете компост, как се оценяват, как да се контролира нивото на влага в суровата компостна смес, каква е оптималната температура, която трябва да се поддържа, как  да се контролира съдържанието на кислород и как да се прави оценка на състоянието и зрелостта на компоста.

Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт, богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за растенията, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. Домашното компостиране предлага възможност на домакинствата да оползотворят голяма част от битовите си отпадъци /остатъци от храна и градински "зелени" отпадъци/.

Заплатата на кмета на Севлиево е 2 904 лв.
Общество
Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал
Общество
Година по-късно Олег Сенцов получава лично наградата "Сахаров" за 2018 г.
Общество
Коледната добрина за някой в нужда на Мирослав Недялков
Общество
Как точно Борисов подкрепи Севлиево за справяне с водния проблем?
Общество
По 40 лв. коледни добавки за най-бедните пенсионери
Общество
Севлиевският Районен съд е с нов шеф – Станислав Цветков
Общество
Общински съветник за първата си заплата: "Най-лесните пари, които съм изкарвал"
Общество
Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево
Общество
В принудителна ваканция са първокласниците на СУ "В. Левски"
Общество
Част от кръговото кръстовище до "Билла" е под вода
Общество
Севлиевски и габровски съдии - срещу поведението на Гешев и Кирилов
Общество
Четири контейнера изгоряха днес заради изхвърлена жарава
Общество
Габровска област е на седмо място в страната по средна работна заплата
Общество
Съдия Валерия Аврамова – с „Личен почетен знак първа степен - златен“
Общество
Глиган на пътя преобърна автомобил с двама пътници край Севлиево
Общество