Търсене

За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик

За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в

Снимка на Markus Schwedt от Pixabay

69 500 лв са загубите на габровец, който в продължение на 30 години се е осигурявал на минимална работна заплата, а получава останалата сума в плик. Изчисленията са направени от Регионалния съвет на КНСБ в Габрово и са на база средната работна заплата в областта към март 2020 г. (по данни на Националния статистически институт тя е 1 114 лв.)

Седмицата от 21 до 25 септември е обявена от КНСБ за Европейска кампания за деклариран труд. Целта е да се насочи вниманието на работниците и служителите върху повишаване тяхната осведоменост за вредите от недеклариране на всички доходи и осигуряването, както и за мотивиране настоящите и бъдещи работещи да работят „на светло”.

5 474 лв ще загуби всяка жена под формата на обезщетение за майчинство за целия период от 280 дни, ако се е осигурявала на минимална работна заплата, а получава останалото до 1 114 лв в плик. За неполучени болнични за 10 години цифрата е 2760 лв, за безработица – 2 721 лв, а за пенсия за период от 22 години – 58 544 лв.

Сигнал за некоректни работодатели вече може да се подава и чрез мобилното приложение VOX КНСБ, което е активнто от юни м.г. 

Общо 108 са сигналите в приложението, от ях 62 са препратени към институциите - Главна инспекция по труда, Национална агенция за приходите, Комисия за защита на потребителя. Приключени са 67 сигнала, други 30 очакват отговор от институциите, а при пет е изискано от сигнализиращите да публикуват допълнителна информация, за да се осъществи проверка.

В секторно отношение най-високият брой на негативни сигнали е в областта на търговията и услугите (64), в туризма, хотелиерството и транспорта общо са 20 сигнала. В другите отрасли активността на потребителите по повод подавате на негативни сигнали е по-малка, такива има в сферата на образователната система, читалищното и библиотечното дело, пенсионерските клубове, държавната администрация, здравната система, промишлеността, културата.

В област Габрово преобладават сигналите за нарушения на трудовото законодателство, получени по телефон и на място в офиса на Регионалния съвет на КНСБ. Те касаят неизплатени работни заплати и обезщетения, „заплата в плик”, нарушения при прекратяване на трудовото правоотношение, неспазване на работното време и незаплащане на извънредния труд, натиск от страна на работодателя за ползване на неплатен отпуск от работника и др.

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.