За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Констативния протокол със заличени лични данни, от който се вижда, че е съставен за един брой прасе за угояване, илюстрация: "Севлиево онлайн"

от Емилия Димитрова

Предизборната кампания в с. Горна Росица, община Севлиево, започна, сигнализираха местни жители. Те твърдят, че се използва ситуацията с чумата по свинете, за да се води скрита война с онези, които не подкрепят сегашната селска управа. От кметството отричат. 

Списък с десетина имена в него обикаля севлиевското село Горна Росица от седмица. В него са имена на жители на селото, които отглеждат прасета в дворовете си. Не е ясно от кого е изготвен, засега има само предположения, но със сигурност не съдържа всички имена на собственици на прасета, обясни в редакцията на "Севлиево онлайн" жител на селото, чието име било едно от тези в списъка. 

На 24 юли т.г. в двора на мъжа влязла комисия

от ветеринарен лекар, служителка на ОД "Земеделие" и двама полицаи. Водела ги секретарят на местното кметство. Попитали собственика има ли прасе. Отговорил им: "Имах". Беше ли регистрирано, попитал лекарят, мъжът признал, че животното не е било регистрирано.  

Тогава му казали, че заради нерегистрираното, очевидно вече заклано прасе, ще му бъде съставен констативен протокол, а на 31 юли т.г. трябва да отиде в точно определен час в Областната агенция по безопасност на храните в Габрово, за да получи акт за установяване на административно нарушение. По това време прасето вече било не само заклано, но както казва собственика му, и изядено. Въпреки обстоятелствата той не оспорил действията на ветеринарния лекар и приел констативния протокол.  

Във въпросния протокол имената на собственика са сгрешени - отгоре фамилията му е една, по-долу друга. Това обаче не е единствения проблем. Когато стопанинът попитал

всички къщи ли се проверяват,

отговорили, че има списък, изготвен от Общината в Севлиево. Усъмнил се, защото "нима в Общината знаят в коя къща на село кой гледа прасе и дали е само едно". Затова поискал да види списъка и разбрал, че става дума за определени негови съселяни.  

На 31 юли мъжът отишъл в Габрово и показал констативния протокол. Служител там му отговорил: "Лекарят се е престарал". И обяснил, че към момента никой в област Габрово не е принуждава да коли прасетата си, по-скоро става дума за препоръчителна мярка. Но не е изключено до дни да дойде нареждане, тъй като чумата по свинете настъпва. 

За мен няма съмнение, че в списъка, който видях, са само имена на хора, които видимо не подкрепят сегашния кмет на селото (Пламен Матейчев, ГЕРБ, б.ред.). Случилото се ме убеди, че макар изборите да са след три месеца,

предизборната кампанията вече започна,

разсъждава мъжът. 

"Списъкът съдържа десетина имена, изготвен от нас, в кметството, съвместно с участъковия ветеринарен лекар", каза за "Севлиево онлайн" кметът на Горна Росица Пламен Матейчев. В последствие бил допълнен с още пет, шест имена. Собствениците на прасета в него са описани по сведения на кмета и секретаря на кметството, съвместно с ветеринарния лекар на селото. Матейчев отрече списъкът и последвалите действия на органите да имат общо с предизборната кампания. 

Според източници на "Севлиево онлайн" в с. Горна Росица има около стотина къщи. Дали само в десет от тях се отглеждат прасета, трябва да установят компетентните власти. 

За министър Танева убийството на прасета е "усвояване на месо"
Общество
Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
Общество
О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея
Общество
За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Общество
Изложба показва строителите на паметника на връх Шипка
Общество
В област Габрово колели прасетата си мирно, защото разбирали проблема
Общество
Адвокати искат оценка на професионализма и етиката на номинирания за гл. прокурор
Общество
Горещ телефон за сигнали свързани с африканската чума по свинете
Общество
Богомил Петков се ангажира да завърши градежа на храм "Св. Петка"
Общество
Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
Общество
АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти
Общество
Пострадали на пътя, в два от случаите след алкохол
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Общество
Започва умъртвяване на домашните прасета в община Севлиево
Общество
АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Общество