За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Констативния протокол със заличени лични данни, от който се вижда, че е съставен за един брой прасе за угояване, илюстрация: "Севлиево онлайн"

от Емилия Димитрова

Предизборната кампания в с. Горна Росица, община Севлиево, започна, сигнализираха местни жители. Те твърдят, че се използва ситуацията с чумата по свинете, за да се води скрита война с онези, които не подкрепят сегашната селска управа. От кметството отричат. 

Списък с десетина имена в него обикаля севлиевското село Горна Росица от седмица. В него са имена на жители на селото, които отглеждат прасета в дворовете си. Не е ясно от кого е изготвен, засега има само предположения, но със сигурност не съдържа всички имена на собственици на прасета, обясни в редакцията на "Севлиево онлайн" жител на селото, чието име било едно от тези в списъка. 

На 24 юли т.г. в двора на мъжа влязла комисия

от ветеринарен лекар, служителка на ОД "Земеделие" и двама полицаи. Водела ги секретарят на местното кметство. Попитали собственика има ли прасе. Отговорил им: "Имах". Беше ли регистрирано, попитал лекарят, мъжът признал, че животното не е било регистрирано.  

Тогава му казали, че заради нерегистрираното, очевидно вече заклано прасе, ще му бъде съставен констативен протокол, а на 31 юли т.г. трябва да отиде в точно определен час в Областната агенция по безопасност на храните в Габрово, за да получи акт за установяване на административно нарушение. По това време прасето вече било не само заклано, но както казва собственика му, и изядено. Въпреки обстоятелствата той не оспорил действията на ветеринарния лекар и приел констативния протокол.  

Във въпросния протокол имената на собственика са сгрешени - отгоре фамилията му е една, по-долу друга. Това обаче не е единствения проблем. Когато стопанинът попитал

всички къщи ли се проверяват,

отговорили, че има списък, изготвен от Общината в Севлиево. Усъмнил се, защото "нима в Общината знаят в коя къща на село кой гледа прасе и дали е само едно". Затова поискал да види списъка и разбрал, че става дума за определени негови съселяни.  

На 31 юли мъжът отишъл в Габрово и показал констативния протокол. Служител там му отговорил: "Лекарят се е престарал". И обяснил, че към момента никой в област Габрово не е принуждава да коли прасетата си, по-скоро става дума за препоръчителна мярка. Но не е изключено до дни да дойде нареждане, тъй като чумата по свинете настъпва. 

За мен няма съмнение, че в списъка, който видях, са само имена на хора, които видимо не подкрепят сегашния кмет на селото (Пламен Матейчев, ГЕРБ, б.ред.). Случилото се ме убеди, че макар изборите да са след три месеца,

предизборната кампанията вече започна,

разсъждава мъжът. 

"Списъкът съдържа десетина имена, изготвен от нас, в кметството, съвместно с участъковия ветеринарен лекар", каза за "Севлиево онлайн" кметът на Горна Росица Пламен Матейчев. В последствие бил допълнен с още пет, шест имена. Собствениците на прасета в него са описани по сведения на кмета и секретаря на кметството, съвместно с ветеринарния лекар на селото. Матейчев отрече списъкът и последвалите действия на органите да имат общо с предизборната кампания. 

Според източници на "Севлиево онлайн" в с. Горна Росица има около стотина къщи. Дали само в десет от тях се отглеждат прасета, трябва да установят компетентните власти. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество