Търсене

Година и половина бездействие на институциите - поредният областен управител иска мерки за пътна безопасност до с. Враниловци

Емилия Димитрова
Година и половина бездействие на институциите - поредният областен управител иска мерки за пътна безопасност до с. Враниловци

Кръстовището, за което преди година и половина от АПИ бяха склонни на трета лента, но след като го обявиха, повече нищо не се случи

Проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището, което е и разклон за габровското село Враниловци, част от пътя Севлиево-Габрово, настоява пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) областният управител Мария Башева.

Днес Башева е изпратила писма до ръководителите на двете институции. „Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“, пише в писмата.

Според изразеното в тях от областния управител

"трета лента в този участък би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място".

Башева е подчертала още, че е назряло "голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева е провела и среща с директора на Областното пътно управление (ОПУ) инж. Деян Георгиев. Пред него тя е настояла за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци, информират от областната администрация в Габрово. Директорът на ОПУ е информирал, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи - електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Това е поредният опит на институциите в областта да се справят с критичното място на пътя Севлиево - Габрово.

Преди година и половина тогавашният заместник-областен управител Ивелин Стоянов поиска одит на пътната безопасност във въпросния участък, за да се чуе какви решения за намаляване на произшествията ще предложат експертите. Тогава от АПИ не възразиха срещу трета лента, но поискаха първо да се направи преброяване на автомобилите. Както се вижда година и половина по-късно размяната на писма между институциите продължава, както и очакването на реални действия. 

Участъкът край с. Враниловци е част от пътя Севлиево-Габрово. В пътните карти е обозначен като републиканският път II-44. Рехабилитиран е със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е въведен в експлоатация на 18 април 2019 г. Експлоатационното му състояние е много добро, техническите параметри и елементи на пътя отговарят на действащите законови и нормативни документи, уточняват от областната управа.

Анализът на пътните инциденти там сочи, че

участъкът не е регистриран като такъв с концентрация на произшествия, но прави впечатление, че там често стават катастрофи, някои тежки.

Главната причина е несъобразяване с въведените ограничения и мерки за допълнително обезопасяване, коментират шофьори. В началото на месец май миналата година бе извършено преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция  и въвеждане на трета лента за ляво завиващи. Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в  АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори (гъвкави ограничители) и маркировка, информират от областната администрация.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.