Търсене

Заплетена ситуация в Габрово - Общинският съвет не успя да избере председател, днес прави втори опит

Емилия Димитрова
Заплетена ситуация в Габрово - Общинският съвет не успя да избере председател, днес прави втори опит

Първото заседание на Общинския съвет в Габрово, снимка: Община Габрово

На първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Габрово съветниците не успяха да изберат председател. Това се случва за първи път в съвременната история на града, а причината е, че нито една от седемте политически сили няма достатъчно мнозинство или не събира необходимата подкрепа, за да бъде избран първият между равни в местната законодателна власт. 

Заседанието, на което избраните кмет на община, общински съветници и кметове на кметства положиха клетва се проведе на 14 ноември и продължи близо пет часа. На него за председател най-напред бяха направени три предложения - Климент Кунев (ГЕРБ), който председателстваше Общинският съвет в последния управленски мандат, Пепа Сомлева („Граждани за Общината“) и Иван Томов („Възраждане“).

Кунев и Сомлева получиха най-голям брой гласове и отидоха на балотаж, но с това казусът не успя да се разплете. При последното гласуване предложеният от ГЕРБ за председател получи 16 действителни гласа, а опонентът му 14. Тъй като Общинският съвет в Габрово е 33-местен, за избор на председател са необходими 17 действителни гласа. 

Както и в Севлиево, където на 13 ноември Явор Памукчиев бе избран за председател на Общинския съвет с 20 от 29 гласа, вотът за председател е таен. Това означава, че не е ясно кой как е гласувал.

Решението в Габрово се очаква да дойде днес, за когато е насрочено второ заседание за избор на председател. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!