Започва реставрация на бронзовия лъв на паметника на вр. Шипка
Консервационно-реставрационните дейности включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия

В навечерието на 85 г. от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка и предстоящите през август тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника.

Директорът на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). От музея се извиняват за причиненото неудобство и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“, е категорична, че ремонтът няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август /събота/.  Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора, е заявила Петкова, цитирана от пресцентъра на Областната управа в Габрово. Освен по-голямата историческата достоверност на събитията, ремонтните и реставрационни работи са другата причина, заради която възстановката на боевете тази годинах ще бъде преместена на централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка.   

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“ и ще продължат до 1 септември т.г. Те включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

Договорът за изпълнение е на стойност 111 хил. лв. с ДДС. Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи.

"Севлиево онлайн"
 

Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Десети ден са без вода жителите на с. Добромирка
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
25 млн. лв. за големите проекти на Севлиево са отишли към едни и същи фирми
Общество
14 октомври, Петковден - Ден на Севлиево
Общество
Три къщи пламнаха в с. Дамяново, има щети
Общество
Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
Отпадъци с неясен произход са се запалили край с. П. Славейков
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество