Започва реставрация на бронзовия лъв на паметника на вр. Шипка
Консервационно-реставрационните дейности включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия

В навечерието на 85 г. от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка и предстоящите през август тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника.

Директорът на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). От музея се извиняват за причиненото неудобство и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“, е категорична, че ремонтът няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август /събота/.  Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора, е заявила Петкова, цитирана от пресцентъра на Областната управа в Габрово. Освен по-голямата историческата достоверност на събитията, ремонтните и реставрационни работи са другата причина, заради която възстановката на боевете тази годинах ще бъде преместена на централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка.   

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“ и ще продължат до 1 септември т.г. Те включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

Договорът за изпълнение е на стойност 111 хил. лв. с ДДС. Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи.

"Севлиево онлайн"
 

Разследват причините за смъртта на благороден елен
Общество
Явор Данаилов - на велосипед от Лондон до Севлиево за каузата „Заедно в час“
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
В с. Крушево възстановиха помпена станция "Дълбоки"
Общество
Работник попадна под движещ се вакуумблок във фирма за паркет
Общество
Половин тон капачки за два месеца са събрани в металното сърце
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Убитият благороден елен е имал смъртоносна рана от ловно оръжие
Общество
"Капачки за бъдеще" - в парк "Казармите" на 27 септември т.г.
Общество