Започва реставрация на бронзовия лъв на паметника на вр. Шипка
Консервационно-реставрационните дейности включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия

В навечерието на 85 г. от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка и предстоящите през август тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника.

Директорът на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). От музея се извиняват за причиненото неудобство и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“, е категорична, че ремонтът няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август /събота/.  Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора, е заявила Петкова, цитирана от пресцентъра на Областната управа в Габрово. Освен по-голямата историческата достоверност на събитията, ремонтните и реставрационни работи са другата причина, заради която възстановката на боевете тази годинах ще бъде преместена на централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка.   

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“ и ще продължат до 1 септември т.г. Те включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

Договорът за изпълнение е на стойност 111 хил. лв. с ДДС. Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи.

"Севлиево онлайн"
 

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество