Започва реставрация на бронзовия лъв на паметника на вр. Шипка
Консервационно-реставрационните дейности включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия

В навечерието на 85 г. от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка и предстоящите през август тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника.

Директорът на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). От музея се извиняват за причиненото неудобство и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“, е категорична, че ремонтът няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август /събота/.  Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора, е заявила Петкова, цитирана от пресцентъра на Областната управа в Габрово. Освен по-голямата историческата достоверност на събитията, ремонтните и реставрационни работи са другата причина, заради която възстановката на боевете тази годинах ще бъде преместена на централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка.   

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“ и ще продължат до 1 септември т.г. Те включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

Договорът за изпълнение е на стойност 111 хил. лв. с ДДС. Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи.

"Севлиево онлайн"
 

Павел Неделчев става зам.-председател на Окръжния съд в Габрово
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 91.75 лв. за целия сезон
Общество
Жена е сложила край на живота си, скачайки от прозорец в болницата
Общество
Уеднаквяват се заявленията за най-масовите услуги от общините
Общество
До 7 юли т.г. можете да отчетете сами потребения ток
Общество
Хакерската атака изкова универсално оръжие
Общество
Утре, 16 юли, отбелязваме първия ден на свободата в Севлиево
Общество
Чиновници в командировка- за колко, кога и защо?
Общество
РИОСВ е позволила съхранението на опасни отпадъци в с. Сенник
Общество
Аварията е локализирана, до минути токът ще бъде пуснат
Общество
За неизплатени заплати са най-честите сигнали до Инспекцията по труда
Общество
Жандармерия блокира Севлиево, има арестувани митнически служители
Общество
Нямало опасни отпадъци в с. Сенник, само разрешително за такива
Общество
Защитени територии опазват гори и природни форми около манастири
Общество
В Севлиево задължението за публикуване на информация, служи да я отказват
Общество
Днес бе открита процедурата за избор на нов главен прокурор
Общество