Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
От ляво на дясно: Ирина Недева (председател на АЕЖ), Мария Черешева (зам-председател на АЕЖ), Беа тен Тъшер (посланик на Кралство Нидерландия в България). Автор: Здравко Йончев

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) представи в петък петото поредно  проучване за свободата на словото в България.

Ирина Недева, председател на АЕЖ, обяви, че с всяко следващо издание все повече журналисти участват в изследването. Тази година те са 204. Недева изтъкна, че предишното проучване на АЕЖ е цитирано в последния доклад на Европейската комисия, представен само преди седмица.

На този факт наблегна в изказването и Беа тен Тъшер, посланик на Кралство Нидерландия в България. Нейно Превъзходителство посочи, че животът на журналистите не е лесен, но ролята им е много важна. Тя изтъкна, че подкрепата на Посолството за Асоциацията на европейските журналисти не е тайна и че в контактите си с българското правителство, винаги посочва, че те подкрепят журналистиката и гражданските организации. Според Тен Тъшер в днешните трудни времена, журналистите трябва да проявяват креативност, за да оцелеят.

Казаното се потвърди от представените данни от д-р Илия Вълков от АЕЖ, който е автор на проучването. Според резултатите в последните години доходите на повечето журналисти са намалели и много от тях са потърсили реализация в друга сфера.

През 2020 г. се регистрира сериозно увеличаване на културата на натиска. Ако през 2017 г. има леко подобрение – след негативните резултати две години по-рано, то сега се наблюдава опасен ръст.

Външният натиск от политически лица върху медиите не само че не си е отишъл, не е намалял, но и е сравнително двойно по-голям от другите центрове на влияние върху медийното съдържание – икономически субекти, рекламодатели, държавни и общински институции.

Автоцензурата и самоограниченията, които си налагат журналистите в ежедневната си работа, са се превърнали в тревожна, неписана норма. А в извънредни ситуации и периоди на несигурност те стават още по-видими.

Резултатите от последното проучване остават почти непроменени от 2015 г. насам. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България „лоша“ и „много лоша, а „отлична“ – едва 3%.

Мерките срещу медийната концентрация и разпространение на печатните издания продължават да се виждат като инструмент за подобряване на медийната среда в страната. Все повече надежда се възлага на алтернативните форми на журналистика (медии, които предлагат различен и по-задълбочен прочит на събитията, търсят независимо финансиране от дарения и месечни такси на потребители и т.н.). А регионалните медии са вече “застрашен вид“.

Спас Спасов, коресподент във Варна на “Дневник” и главен редактор на сайта за регионална журналистика “За истината”, илюстрира предизвикателствата пред регионалната журналистика с две истории от Севлиево и една от Стара Загора. Според него подобни проучвания са важни за регионалните журналисти, тъй като чрез тях те усещат солидарност и че са част от една общност, която ги подкрепя.

Пълният текст на изследването може да бъде видян  тук. 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество