Търсене

5421 подписа срещу инсталация за изгаряне на боклук край с. Върбовка входира днес Светла Георгиева в РИОСВ

Емилия Димитрова
5421 подписа срещу инсталация за изгаряне на боклук край с. Върбовка входира днес Светла Георгиева в РИОСВ

Граждани на Павликени протестират срещу завода в с. Върбовка, снимка: Севлиево онлайн

Днес подписката на гражданите от севлиевска община срещу изграждането на инсталация за изгаряна на боклук край павликенското село Върбовка, бе входирана в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново. В нея има 5 421 подписа на граждани от Севлиево и селата на общината, събрани за един месец от доброволците, членове на Инициативния комитет. 

Много искахме точно днес да внесем подписката. Датата е знакова - навършват се 155 години oт гepoичнaтa битĸa нa чeтaтa нa Филип Toтю c пpeвъзxoждaщaтa я по численост тypcĸa пoтepя пpи c. Bъpбoвĸa, Πaвлиĸeнcĸo. Toвa e пъpвaтa битĸa нa четата, а за храбростта на чeтницитe и caмият вoйвoдa е изписано много. Искахме днес да покажем и нашата гражданска храброст, като се опълчваме срещу отравянето на въздуха, водата и поминъка на хората в региона, коментира председателят на Инициативния комитет за събиране на подписи в Севлиево Светла Георгиева. 

С капацитет от 56 т. дневно инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка може да стане българското депо за горене на отпадъци, алармират еколози и природозащитници. Местните жители от обаче не я искат, притеснени, че ще отрови въздуха, водата, почвата и ще нанесе непоправими вреди на здравето им и това на децата им при това в радиус от 50 км. Според еколозите бъдещата инсталация за горене на боклук ще отделя във въздуха диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието и ще унищожи пчелите, загрижени са местните.Това означава, че засегнати от екологичната бомба, заложена в инвестицията на "Петрургия" ООД, която планира да изгради завода за изгаряне на отпадъци, ще бъсат жителите на общините Павликени, Велико Търново, Сухиндол, Левски, Севлиево, но не са предпазени Габрово и Дряново. 

Ще има ли завод за горене на боклук, зависи от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Велико Търново, а Експертният екологичен съвет към инспекцията отива на поправителен, след като първо каза „да“ на изгарянето на боклук в региона, при това в невиждани размери. За да защитят природата и здравето на хората будни граждани от общините, които попадат в полезрението на щетите, които би произвел завода за горене на боклук, започнаха подписки. 

В Севлиево решение за гражданска подписка се взе на 14 март. Учреден бе инициативен комитет с председател Светла Георгиева - председател на "Гражданско сдружение на Севлиево", Милен Недялков – пчелар и граждански активист, Христо Гунчев – общински съветник в Севлиево, еколог и председател на Постоянната комисия по екология в Общинския съвет, Александърв Богданов – също общински съветник, член на комисията по младежки дейности и Николай Джабраилов, който се ангажира да помага технически за оформянето на подписката във вида, в който трябва да бъде внесена в институциите.

При перфектна организация и за близо един месец бяха събрани 5421 подписа. Още месец отне оформянето на подписката във вида, в който трябва да бъде предадена съгласно действащото законодателство. 

Общинският съвет в Севлиево подкрепи гражданите на общината, но не единодушно. С 22 от 29 гласа бе приета декларация за недопускане изграждането на завод за изгаряне на отпадъци. Още за това - тук

Държавата в лицето на областния управител също подкрепи гражданите. (Виж тук). Кметът на Севлиево обаче зае противоположна позиция и прехвърли отговорността за инвестицията на "Петрургия" на РИОСВ (Виж тук). 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.