Търсене

АПИ отпусна 13,4 млн. лв. за ремонт на пътя между селата Горна Росица - Гъбене - Райновци - Враниловци

Само текущ ремонт за пътя Кормянско - Малък Вършец - Крамолин
АПИ отпусна 13,4 млн. лв. за ремонт на пътя между селата Горна Росица - Гъбене - Райновци - Враниловци

Пътя Кормянско-Крамолин според снимка от потребител във фейсбук

Агенция Пътна инфраструктура е заложила 13.4 млн. лв. с ДДС за ремонт на пътя, който свързва селата Горна Росица, Гъбене, Райновци и свършва в габровското с. Враниловци. Това отговори председателят на Управителния съвет на агенцията Йордан Вълчев на въпроси на "Севлиево онлайн". 

Въпросите бяха провокирани от прессъобщение от областната администрация, в което се казва, че пътната агенция ще инвестира малко над 13 млн. лв. в ремонт на пътя Севлиево - Драгановци.

С въпросите медията поиска уточнение какъв е ремонтът, който се предвижда на пътя Севлиево-Драгановци, след като през 2019 г. този участък бе изцяло ремонтиран с пари от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.  От отговорите на АПИ става ясно, че ремонтът между селата Горна Росица, Гъбене, Райновци и Враниловци е част от пътя Севлиево - Драгановци, но няма да се работи по вече ремонтирания учъстък. 

"Става въпрос за предстоящ ремонт на път III-4402 „/Севлиево-Драгановци/-Горна Росица-ГъбенеРайновци-Враниловци“, тоест път III-4402 започва от път II-44, участък „СевлиевоДрагановци“ и минава през селата Горна Росица, Гъбене, Райновци и свършва в с. Враниловци. Участъците, които ще се ремонтират са от км 0+000 до км 2+400 и от км 4+900 до км 17+055".

От тези отговори се разбира, че става въпрос за ремонт на близо 15 км, като ще се ремонтират два отделни участъка - единият от 17 км, другият от малко над два.  

Какво се случва с обещанията за основен ремонт на пътя Кормянско - Крамолин, попита още "Севлиево онлайн" АПИ. Отговорът е в едно изречение: "За 2024 г. от Областно пътно управление Габрово е планирано само текущо поддържане на път III-403 „Кормянско-Малък Вършец – Крамолин“, в рамките на определения от АПИ бюджет". Какъв е определеният бюджет обаче, в отговорите не пише. 

През януари т.г. директорът на Областното пътно управление в Габрово инж. Георгиев обяви на среща при областния управител, че е изготвен технологичен проект за текущ ремонт на пътя Кормянско- Малък Вършец-Крамолин. В него се предвижда заздравяване на съществуващата пътна конструкция и осигуряване на необходимия габарит на мостово съоръжение чрез изпълнение на изцяло ново горно строене, което налага ремонтът на пътя да премине в дефиниция “основен ремонт“ съгласно Закона за устройство на територията. Според обясненото от него тогава "за изпълнение на такива ремонти е необходимо възлагане изготвяне на технически проект и процедури по избор на изпълнител за извършване на строително-ремонтни работи по реда на Закона за обществените поръчки. АПИ планира да стартира процедура по ЗОП за изготвяне на технически проект. След изготвянето му и издаване на строителни книжа, ще се пристъпи към реализацията му", заявява инж. Георгиев, без да уточнява конкретни дати и срокове. 

  • TАГОВЕ:
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!