Търсене
След съдебна сага, продължила близо година и половина, с решение от 4 февруари 2022 г. Софийският районен съд обяви задържането от МВР на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2 септември 2020 г. за незаконно.

Асоциацията на европейските журналисти призовава прокуратурата да започне разследване за задържането на Кенаров

Позиция на Асоциация на европейските журналисти в България
Асоциацията на европейските журналисти призовава прокуратурата да започне разследване за задържането на Кенаров

Екранна снимка bTV

Съдът отхвърля тезата на МВР, че Кенаров не е бил задържан, а е бил “поканен” в 5 РПУ и констатира, че документите, съставени от полицаите, целят да се прикрие истината, а действията на полицаите съдържат данни за престъпление.  

СРС приема още, че поведението на Кенаров по никакъв начин не е налагало задържането му. Според съда с действията си МВР не само е нарушило правата на Димитър Кенаров като гражданин, но е лишило обществото от правото на достъп до информация, тъй като той е бил на площада като журналист, който отразявал събитията.

Същевременно Софийска градска прокуратура (СГП) е стигнала до коренно противоположен извод по предварителната проверка по случая и за втори път е отказала образуването на разследване. Това е станало с постановление на прокурор Юлиан Лефтеров от 7 януари 2022 г.  Прокурорът, който е командирован в специализирания отдел на СГП със заповед на главния прокурор Иван Гешев, се базира на показанията на полицаите от Пловдив, които са арестували Кенаров на площад “Независимост”, според които журналистът е хвърлял “към полицаите различни предмети, че е  бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания”. 

Парадоксалното в случая е, че самото МВР не кредитира показанията на тези служители защото констатира, че са извършили дисциплинарни нарушения при ареста на Кенаров. В делото по оспорване на ареста му в нито един момент МВР не е твърдяло, че журналистът е извършил престъпление. 

Прокуратурата отново не е разпитала колегите на Кенаров, които са били на протеста, но за сметка на това цитира показанията на будния гражданин Петър Петров, който е гледал събитията по телевизията…

Преди една година същият прокурор отново отказа да образува разследване по случая, но отказът му беше отменен през ноември от Върховна касационна прокуратура.

Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември 2020 г. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници. 

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници. 

През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и говори, за да я покаже на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!