Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово

от Емилия Димитрова

Няма да се изисква винетка за пътуване до "Севлиевски лозя" - участък, част от републиканската пътна мрежа и от път Севлиево - Янтра - Скалско - Геша - Дряново.  Без винетка ще се пътува и до фирмите в края на Севлиево, в посока изхода за Габрово.

Това решение ще стане факт идния вторник, 14 юли 2020 г., за когато е насрочено редовно заседание на Общинския съвет, а предложението е част от дневния ред. Макар и заседанието да предстои, почти сигурно е, че съветниците ще подкрепят предложението на кмета, тъй като то се основава на две подписки - от живеещи в района на "Севлиевски лозя" и работещи във фирмите с административен адрес ул. "Марин Попов". 

Във връзка с това е постъпило писмо от Агенция "Пътна инфраструктура", в което се казва, че след заседание на Управителния съвет на агенцията е взето решение да се направи промяна в списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура (винетна такса). Има обаче едно условие - Община Севлиево да поеме задължение да осигури от бюджета си финансиране за поддържането на тези участъци. 

Изчисленията на местната администрация сочат, че за поддържането на двата пътни участъка, в това число и зимно поддържане, са необходими 12 хил. лв. за една календарна година, а кметът предлага на съветниците да одобрят този разход. 

Темата с отпадането на винетки не се обсъжда за първи път. На 27 февруари т.г., преди редовното заседание на Общинския съвет, Боян Ботев (тогава съветник от "Граждани за Севлиево", на който ОИК прекрати пълномощията предрочно) попита кмета на общината Иван Иванов дали Община Севлиево е депозирала искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ участъци около Севлиево да бъдат извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетка.  

В Агенция „Пътна инфраструктура“ не е постъпвало искане от община Севлиево за освобождаване от винетна такса на конкретни пътни участъци от републиканската пътна мрежа. Това гласи отговор от Пътната агенция на въпрос, изпратен от Красимира Маринова от телевизионен канал "Фокус". Този отговор Маринова е получила на 21 февруари т.г.

Иванов отговори, че искане е правено и цитира три пътни участъка, за които, според отговора му, е поискано преместване на пътните знаци, указващи задължителното преминаване с винетка: изхода от Севлиево в посока с. Сенник, изхода от Севлиево в посока Габрово и изхода от Севлиево в посока Дряново.

Шест дни по-рано обаче от Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха, че при тях такова искане не е постъпвало. Отговорът бе на въпрос, изпратен от Красимира Маринова от телевизионен канал "Фокус". 

Каквито и да са фактите към края на февруари, към края на юли същата година отпадането на винетки до две точки край Севлиево ще бъде реалност до дни. За това очевидно е помогнала гражданската енергия, ако се съди по предварителните материали за предстоящата сесия, от които става ясно, че промяната е в резултат на граждански подписки.  

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество