Търсене

БСП този път залага на местен човек за водач на листата си в Габрово

Емилия Димитрова
БСП този път залага на местен човек за водач на листата си в Габрово

Валери Митов, снимка: личен профил във фейсбук

След като на три поредни парламентарни избори през 2021 г. от БСП определяха за водач на листата в Габрово Крум Дончев, този път Левицата залага на местен човек - лидера на областната организация на социалистите Валери Митов. 

Това стана ясно, след като още в края на миналата седмица БСП определи водачите на листи за предстоящия на 2 октомври парламентарен вот. Очакванията, че Крум Дончев ще бъде издигнат в някой от другите райони, не се оправдаха и името му напълно отсъства от списъка с водачи на листи.

Валери Митов няма дълга политическа биография.

Партийната му кариера започва през 2016 година, когато става заместник председател на Младежкото обединение на БСП в Габрово. Две години по-късно е и негов областен председател, а от ноември 2020 г. е председател на Областния съвет на партията, което „върви“ с членство в Националния съвет на БСП. На всички парламентарните избори през 2021 г. е в листата с кандидати за народни представители на БСП, водач на която неизменно бе Крум Дончев. 

Срещу Дончев в Габрово и региона имаше сериозно недоволство най-вече заради това, че е спуснат отвън и е непознат за гласоподавателите на Левицата. На първия вот, през пролетта на 2021 г., втора в листата бе Кристина Сидорова, която след тези избори се отказа от по-нататъшна битка за Парламента, в който има един мандат зад гърба си.

Между другото габровските социалисти открито заявиха, че искат Сидорова за водач, но в София не ги чуха. По всяка вероятност националното ръководство на БСП държеше на Крум Дончев, който за изборите през юли 2021 г. остана водач на габровската листа, въпреки, че от централата смениха водачите в седем области.

На 11 юли за БСП гласуваха 5 812 от имащите право на глас в габровски избирателен регион, което бе

с близо две хиляди гласа по-малко

от подкрепата, която получи партията на 4 април м.г. За вота през ноември ръководството на социалистите отново направи рокади в листите, но в Габрово отново остана Крум Дончев, а БСП изобщо не участва в разпределението на четирите мандата. 

Дали завръщането към местен кандидат ще донесе мандат на БСП през октомври, предстои да видим.

В края на февруари т.г. определеният за водач на габровската листа на социалистите Валери Митов бе назначен за управител на държавното дружество "Плод-зеленчук"-Габрово. Назначението му е от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. От ведомството, което Нинова ръководеше тогава отказаха коментар относно мотивите за назначението, което отвсякъде приличаше на политическо, тъй като Митов нямаше опит в търговията с плодове и зеленчуци. Към това се добавя и трагичното от години финансово състояние на държавната фирма, начело на която от години се назначават лица по политическа симпатия. 

Нито една от останалите партии, за които социолозите предричат влизане в следващия парламент не е обявила водачите си на листи. Почти сигурно е, че това ще стане ясно при регистрацията им в Районната избирателна комисия. Тя обаче още не е назначена. Крайният срок за това изтича на 12 август. Съставът на комисията ще бъде определен служебно от ЦИК, след като на консултациите при областния управител на 7 август, участниците в тях не постигнаха съгласие кой да бъде председател на комисията и как да изглежда нейния състав. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!