Търсене

Д-р Иванов: Докато съм кмет, няма да се приватизира „Севлиевогаз“

Д-р Иванов: Докато съм кмет, няма да се приватизира „Севлиевогаз

Да изхвърлим тази дъвка, защото вече не е сладка – така кметът на Севлиево д-р Иван Иванов отговори на Светлана Георгиева, която днес, по време на редовното заседание на Общинския съвет, призова д-р Иванов да каже какви са намеренията на Общината за акциите в газовото дружество. С това градоначалникът даде да се разбере, че темата слиза от дневния ред на обществото в Севлиево. И се ангажира: „Докато аз съм кмет, не мисля, че ще има предложение за приватизация на общинските акции в „Севлиевогаз 2000“. И още: „В този състав на общинския съвет не би могло да се стигне до решение за продажба“.

След тези му думи въпросът с искането на Инициативен комитет за провеждане на местен референдум, който да отговори на въпроса „Да се извърши ли приватизация на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД? бе подложен на гласуване, което отхвърли искането за референдум с 18 гласа.

Очакванията за сериозна полемика по темата не се състояха. Диян Златев, който в качеството си на председател на водещата комисия, излъчена от Здравка Лалева да изготви мотивирано становище в подкрепа или срещу референдума, потвърди мотивите си, изложени пред съветниците писмено. Изцяло против тези мотиви бе Николина Николова, която освен съветник, е и член на Инициативния комитет, поискал допитването. Николова се противопостави на основния мотив на Златев, че въпросът за продажбата на акциите в газовото дружество не е от местно значение. Според нея значението е пряко и косвено – пряко е върху потребителите на природен газ и косвено върху приходната част на бюджета, тъй като като собственик на дял в дружеството Общината получава дивидент. Николова дори предложи референдумът да се финансира със заплатите на съветниците за половин година напред, но това й предложение не бе дискутирано, а единственото изказване по него на Йордан Стойков, който каза, че е готов да се откаже от заплатата си на съветник за 6 месеца.

Петко Тотев попита какво правим, ако хората кажат на референдум акциите да се продават, Петинка Михайлова подчерта, че допитването е висша форма на демокрация и трябва да с състои, а Ердоан Узунов призова всеки от колегите си да гласува според личните си убеждения и клетвата да служат на интересите на хората от общината. Никой не коментира изпратеното от районния прокурор в края на миналата седмица становище, според което правото на хората да решават въпросите от местно значение е смисълът на местното самоуправление.

С това е ясно, че местен референдум няма да има. Той обаче не е и нужен, ако Общината действително не възнамерява да продава дела си в „Севлиевогаз“. А дали това, че сделка няма да има е плод на общественото недоволство, може само да се предполага. Защото темата се нищи от декември миналата година и едва сега стана ясно, че продажба на газовото дружество не е сред намеренията на властта.

Пълен видеозапис от днешния дебат в пленарна зала можете да гледате тук. 

написано от Емилия Димитрова 

видеооператор: Минчо Тодоров

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!