Д-р Младен Пенчев: Някой някога сънувал ли е подобен кошмар?
д-р Младен Пенчев - управител на "Медицински център-1-Севлиево"

от Емилия Димитрова

Д-р Младен Пенчев е управител на „Медицински център-1-Севлиево“. Центърът е сред първите в Севлиево, въвели строги противоедемични мерки още от съобщаването за първия случай на Covid-19 през март т.г. в съседно Габрово. До днес мерките не са разхлабени, но това не помага на фона на олекотените ограничения навън. През последните дни броят на заразените в Севлиево нарасна, но подготвени и убедени ли са гражданите, че спазването на ограничения е в тяхна полза. За това и още за вируса Ковид, провокирал ни във всяко отношение, е разговора с д-р Младен Пенчев.

Д-р Пенчев, броят на активните случаи с доказан Covid в община Севлиево надхвърли 100. Към вчера новозаразените бяха 92, като само за два дни бяха 21. Това много или малко е за община като Севлиево?

Много са. По-лошото е, че скоростта на предаване на инфекцията се увеличава, а това означава, че ще растат прогресивно позитивните на коронавирус.

Въвеждането на по-строги ограничения, след като дни наред броят на новозаразените растеше, закъсня ли?

По-добре късно, отколкото още по-късно. Ясно бе, че са необходими мерки. Ясно е, че и тези, които се взеха и които някои определят като драстични, няма да са достатъчни. Но още по-ясно трябва да ни стане, че мерките трябва да се спазват, а не излишно да се разсъждава върху тях.

Намеквате, че не сме дисциплинирани по отношение Ковид. Или сме повече пренебрежителни?

Не сме дисциплинирани, разбира се. И това е големият проблем. Какво още трябва да се случи? Всеки от нас има познати, които боледуват или са боледували от тази инфекция. Повечето от нас познаваме някой, който загуби живота си от нея. Факт е, че младите хора неглижират инфекцията, предвид по-лекото протичане при тях, но това може да е много лошо за тях, защото не са ясни дългосрочните последствия, които може да се изявят след години. Covid-19  е ново заболяване и всички се учим в движение.

Какво мислите за противниците на носенето на маски? В "Медицински център-1" се влиза само с предпазна маска още след установяването на първия случай на Ковид в Габрово на 8 март т.г.

Предпазната маска е безусловна като средство за защита. Това е доказано многократно и не виждам смисъл да коментираме дали трябва или не трябва да носим маски.

Разбирам, че всяко съсловие си има по един малко луд или хахо. И нашето също - доц. Мангъров. Неговите коментари имат ободряващо-развлекателна стойност, но са в пълно противоречие с епидемиологичните норми.

"За" или "против" маските на открито?

Категорично за. Там, където има повече от един човек, задължително.

От днес гимназистите минават на дистанционно обучение, но малките деца продължават да учат присъствено. В справката за новозаразените в нашата община се вижда, че сред тях има дете на 3 г., бебе на 8 месеца, т.е. децата не са застраховани и както здравните власти ни уверяват, те преболедуват инфекцията леко, но пък могат да предадат заразата. Кое е правилното поведение по отношение на училищата и детските градини.

Доказано бе, че присъственото обучение на децата повишава заболеваеността с 25%. Въпрос на политическо решение е децата от кои възрастови групи да продължат обучението си присъствено. И като говорим за децата, моля да не подминаваме учителите. Безспорно е, че учителите са много уязвима група. Средната възраст на съсловието е висока, но има и друго. Учителите имат специфична комуникация с децата, а децата не ползват маски. Аз няма да дам точна рецепта „за“ или „против“ присъственото обучение, но наблюденията от много страни показват, че обучението в клас е изключително трудно постижимо с оглед предпазването на учениците и учителите.

На командно дишане ли е здравната ни система и каква е ситуацията в Севлиево? Леглата в Инфекциозно за Ковид-пациенти са запълнени, има недостиг на лекари.

Мисля, че на всеки вече е ясно колко необходими са Болницата и Инфекциозно отделение. Въпреки дефицита на персонал, проблем за всички болници в страната, колегите се справят блестящо. Респект и поклон към начина, по който реагират на тежките ежедневни предизвикателства.

Това, което правят, е подвиг. Не знам колко от пациентите и гражданите навън си дават сметка на какво лекарите в севлиевската болница са подложени. Затова моля всички да бъдем отговорни. Без да звучи плашещо, здравната ни система е на своя предел. В момента болни с коронавирус много трудно намират място за болнично лечение. Тези, които са в домовете си, получават лечение по телефона. Други сами си правят ежедневно инжекции. Някой някога сънувал ли е подобен кошмар?

На фона на тази картина отново ще подчертая, че не е времето да коментираме ограниченията. Време е да ги спазваме и да бъдем отговорни. Отговорни към себе си и към останалите, защото епидемиологичната ситуация вече изглежда много по-различно от пролетта.

Какво е отговорното поведение, д-р Пенчев?

В нашата страна от години се говори, че нямаме обединяваща кауза. Мисля, че сега имаме. Общата ни кауза е да ограничим щетите от тази пандемия и така след нея да се възстановим по-бързо. Нека запазим повече човешки животи. Да запазим максимално медиците и педагозите, както и всички служители на първа линия. Да запазим бизнесите и да продължим напред помъдрели от този толкова важен урок.

Нашите деди са преживели пандемията от Испански грип преди век и са се справили в много по-тежки условия.

Имате ли прогноза за близките дни и седмици?

Имам и тя не е позитивна. Затова ще спра дотук. Това, което ще кажа по отношение на прогнозите е, че ни чака тежка и мрачна зима. Затова пожелавам на всички да доживеем пролетта, която вярвам ще бъде най-красивата и слънчева в живота ни. 

 

Нова заповед разхлабва ограничения от днес
Здраве
Ваксиниране с ваксина по избор без записване
Здраве
Децата се връщат на градина, отварят репетиционни и ресторанти
Здраве
Български лекари за ново здравеопазване с отворено писмо до Парламента
Здраве
С имейл, който уж бил на НЗОК, от Касата предупреждават за изнудване
Здраве
Севлиево продължава да е с най-много заболели от Ковид-19 в областта
Здраве
Ново: Д-димер тест диагностицира дълбока венозна тромбоза
Здраве
Кои специалисти ще консултират през месец май в МБАЛ „Свети Иван Рилски“
Здраве
ТЕЛК в Габрово спира да работи до 14 април
Здраве
Имало едно време...и как в по-ново време солта лекува
Здраве
Без обяснения Борисов прекрати дейността на НОЩ
Здраве
Д-р Фидошев и д-р Узунова ще преглеждат в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“- Габрово
Здраве
„Зелен коридор” за Pfizer, Moderna и AstraZeneca в „Медицински център-1”
Здраве
Д-р Стелиян Андреев - ендокринолог, преглежда два дни седмично
Здраве
Консултация с утвърдени специалисти в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ - Габрово
Здраве
Д-р Димитров (УНГ) преглежда в Севлиево на 11 и 25 май
Здраве