Търсене

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Емилия Димитрова, "За истината"
„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Държавната психиатрична болница в Севлиево е една от дванайсетте подобни клиники у нас Снимка: „За истината“

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова. Обвиняват я в психически тормоз и авторитарно управление, което според тях води болницата към разпад. Директорът отрича, защото „дисциплината не е тормоз“. 

В сигналите срещу д-р Садъкова се съдържат свидетелства за разчистване на неудобни служители, съмнителни назначения и работа на ръба на нормативните изисквания. Основанията за всичко това са истории от болничното ежедневие, които служители разказаха пред „За истината“. Сред тях има напуснали, уволнени, съкратени и все още работещи там. Последните не позволяват имената им да бъдат споменавани. Страхуват се, че може да бъдат следващите, които ще изгубят работата си.

Без конкурс

Д-р Садъкова е назначена за директор на Държавната психиатрична болница в Севлиево на 12 март 2020 г. от тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Съгласно Закона за лечебните заведения мястото се заема след конкурс, но от Министерството на здравеопазването трета година не насрочват такъв. „Предстои обявяването му“, написаха оттам в отговор на изпратени от „За истината“ въпроси, но не обясниха по какви причини конкурс не се обявява, нито уточниха кога ще бъде насрочен.

„За това време болницата се превръща в „гнездо на оси“, споделя пред „За истината“ уволненият дисциплинарно санитар Детелин Василев.

„Назначават се верни на директора служители, чието основно задължение е да следят, снимат и докладват за колегите си, които не са симпатични на директора“, казва психологът Мирослава Касамакова.

„Чиста завист и злоба на хора, на които не им се работи“, смята директорът д-р Садъкова.

Никакво общуване, никакво пазаруване

Забраните за работещите в болницата са много. Някои са странни, други принудените да ги спазват определят като психически тормоз. Всъщност забраните били в сила само за онези служители, които не са симпатични на директора. Несимпатичните, както сами се определят, са онези, които имат мнение за случващото се в заведението или иначе казано не са от послушните. На тях е забранено да общуват помежду си, да излизат от кабинетите си, да си купуват вода и храна от намиращият се на двайсет крачки от болницата магазин дори и във времето за почивка. Инсталирани навсякъде камери следели кой кога излиза и какво носи на влизане в болницата.

„Като директор имам право да изисквам“, обяснява тези разпоредби директорът – „Въвела съм стегнат начин на работа, дисциплината не е тормоз“.

Нарича ни „прости“, „некадърни“, „малоумни“, „олигофрени“. Използва изразите: „Ще става каквото кажа аз!“, „Аз съм директорът!“, „Демокрация ли? Само диктатура трябва за вас!“, „Ако не изпълнявате, ще Ви уволня!“, споделят несимпатичните служители, които ходят на работа със „страх от саморазправа и последващи незаконосъобразни действия срещу нас“.

„Не те, аз съм тормозената. Тук е зверилница, всеки проявява характер. Тези хора искат да погубят болницата“, е отговора на д-р Садъкова.

Забраните за едните не важали за служителите, които са харесвани от директорката. На тях обидите и заплахите били спестени. Една от пощадените от директорския тормоз била лекар, началник на отделение и въпреки, че е пенсионерка, е назначена на пълен щат, но при специални условия – без да дава нощни дежурства. За нея в болницата се знаело, че се държи зле с пациентите, а медицинските сестри и санитарите трябвало да й осигуряват храна, да й носят чантите и дори да й поръчват стоки от различни сайтове.

Всичко това наистина донякъде звучи като махленска история, но не и за принудените да го понасят.

Сигнал до институциите

В края на февруари т.г. Мирослава Касамакова, психолог в болницата от 21 г., сезира пет институции за все по-голямата опасност Държавната психиатрична болница в Севлиево да изчезне от картата на психиатричната помощ заради лошо управление.

В България има дванайсет психиатрични болници, всичките държавни. Една е специализирана за лечение на наркомании и алкохолизъм, останалите са за страдащи от психични заболявания.Тази в Севлиево е единственото лечебно заведение, в което се лекуват психично болни пациенти от габровска област и като такава обслужва четири общини.

Касамакова наскоро е получила заповед за съкращаване на щата, на който е назначена. Това според нея е поредното „незаконосъобразно, необосновано, неправилно и немотивирано“ решение на директорката, защото след него болницата, която има четири отделения в стационара и дневен център, остава само с един психолог, който има зад гърба си една година стаж.

„Нямаме нужда от двама психолози. След като спряхме да правим психиатрични експертизи за съда, необходимостта от двама психолози отпадна. Това е причината единият да бъде съкратен“, обяснява решението си д-р Садъкова. „Тази щатна бройка ми трябва. Ще я трасформирам в лекарска, защото има недостиг на лекари“, обяснява решението си директорката и подчертава, че и в момента повечето лекари са пенсионери. Проблем, който не касае само психиатричните клиники, а болничното здравеопазване у нас като цяло.

Убедена, че д-р Садъкова упражнява самовластие, пренебрегвайки нормативната уредба, Касамакова сигнализира за действията на директора Министерството на Здравеопазването (МЗ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Главна инспекция по труда, омбудсмана на България и областния управител на Габрово. В писмото до тях, копие от което бе изпратено и до „За истината“, подробно се излага случващото се в болницата и се настоява институциите да извършат проверки и предприемат законови мерки.

Качества и административен капацитет

„Д-р Садъкова не притежава необходимите качества за заеманата от нея длъжност, няма представителни и управленски навици, не притежава знания и опит в областта на организацията и управлението на административната дейност на болницата, не познава законите и подзаконовите нормативни актове, свързани с дейността й на директор на болница, и безспорно е лице, чието управление ще доведе до закриване на Държавната психиатрична болница“, пише в жалбата на Касамакова.

Тя твръди, че „директорът ежедневно, грубо и безпардонно нарушава Кодекса на труда“, а „подбора на кадри и назначаването на служители се извършва своеволно и несъобразявайки се с утвърдените от самия директор правила“, назначенията следвали роднински връзки и приятелства.

Според нея д-р Садъкова управлява държавната болница „еднолично и тоталитарно“, а тормозът бил ежедневен. Тези, които директорката не харесвала, наричала “боклуците на д-р Цанков” (д-р Цанков е директор на болницата до 12.03.2020 г., оттегля се заради пенсиониране, б.р.)

Всичко това е описано в сигнала до Министерството на здравеопазването, който се оказа, че не е първия срещу д-р Сюзан Садъкова. През август 2022 г. в Министерството на здравеопазването е подаден идентичен сигнал, по който е назначена извънпланова проверка. Това „За истината“ научи, след като поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация справка за всички проверки, извършени в лечебното заведение за последните години и копие от докладите след приключването им. Тази първа (и оказа се единствена) проверка е извършена от разстояние и само по документи, заради което проверяващите не е имало как да установят или усетят действителната атмосфера в заведението.

Продължението на разследването може да прочетете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.