Днес заседава комисията, определена да обсъди искането за местен референдум

Тази вечер Диян Златев - председател на комисията по приватизация и следприватизационен контрол в ОбС Севлиево, свиква заседание за обсъждане искането на граждани от община Севлиево, заявено с подписка, да се произведе местен референдум с въпроса: „Да се извърши ли приватизация на общинската част от капитала на „Севлиевогаз 2000” АД”?". 

Покана за участие в заседанието са получили общинските съветници, поканен на обсъждането е и председателят на Инициативния комитет за събиране на подписи Боян Ботев.

Заседанието на ОбС, на което ще бъде внесено за дискутиране и гласуване гражданското искане, е насрочено за 11 септември 2017 г. Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не по-късно от три дни преди датата на заседанието, кметът на общината, водещата комисия и председателите на постоянните комисии в ОбС представят на председателя на общинския съвет проект за решение. Водещата комисия, определена от председателя на ОбС Здравка Лалева, е Постоянната комисия по приватизация и следприватизационен контрол.

По всяка вероятност тази вечер ще стане ясно какво е становището на приватизационната комисия по искането за местен референдум, не е изключено още днес да бъдат заявени позициите и на останалите комисии.

В подписката, инициирана от граждански комитет, бяха събрани 3 773 подписа. От тях, след проверка на ГРАО, бе установено, че коректни са 3080. А съгласно закона за участие на гражданите в управлението е необходимо 10% от имащите избирателни права на територията на общината да са подкрепили подписката, за да има искането за референдум задължителен характер. В случая подписите не достигат с 169, тъй като по справка на ГРАО лицата с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на община Севлиево към 19.05.2017 г., когато подписката е внесена в ОбС Севлиево, са 32 494. Това означава, че дали ще има референдум по въпроса с продажбата на общинските акции в "Севлиевогаз 2000" ще решат съветниците.  

  

 

 

Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество