Търсене

Дуалното обучение в Севлиево - трудно начало, видими ползи

Дуалното обучение в Севлиево - трудно начало, видими ползи

В началото на  седмицата се проведе заключителната (публична, б.ред) среща с родители на ученици, които се обучават по проект „Домино“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево. Проектът е „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ и по него в две последователни учебни години в севлиевската гимназия се обучават ученици в две паралелки по две специалности.

Началото е в учебната 2017/2018 година,

когато професионална гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ посреща 52 ученици, които ще се обучават по така наречената система учене чрез работа. Това е същността на дуалното обучение, в което училището си партнира с местни фирми. Година по-късно, на 15 септември 2018 г. гимназията приветства нови 52 ученици, които с подкрепата на семействата си заявиха желание да учат и работят по време на обучението си.

Учениците от дуално обучение са в две специалности: „Машини и системи с ЦПУ“ от професия „Машинен техник“ и „Електрообзавеждане на производството“ по професия „Електротехник“. Партньори на училището са фирмите „Идеал Стандарт-България“, „Хамбергер България“, „АББ България“, клон Севлиево и ЕМКА.

Изображение - 2831

Началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов поздрави екипа на ПГМЕТ за усилията и резултатите от въвеждането на дуалното обучение, снимка: ПГМЕТ

Защо учениците избират дуалната форма на обучение,

която в Швейцария, сочена за родината на дуалното образование, е предпочитаната форма на средно образование. Според Петър Георгиев  дуалната форма на образование ще му помогне за по-добра реализация в живота. В хода на своето обучение младите хора се убеждават, че прекарвайки определени часове в реална производствена среда, те усвоят практически умения и знания, които ги правят конкурентни на пазара на труда. А нали целта на всяко образование е последващата реализация.

Родителите са другата страна в избора на децата. Николина Николова споделя, че е подкрепила сина в избора на дуално обучение „защото така  знанията му ще намерят приложение“. Между другото

в Швейцария децата се насочват към бъдещата професия още от детската градина.

Това не става насилствено, а във вид на игри, разговори, отговори и въпроси, творчески занимания и любознателни предизвикателства, съобразени с възрастта на децата и индивидуалните им интереси. Процесът не е унифициран, подхожда се индивидуално към всяко дете. Започва се с въпроса „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“. Според отговорите и любознателността на детето, се наслагват и заниманията с него. Моделът е гъвкав, работи се едновременно със семейството. А целта е проста – да се даде възможност на децата за ранно кариерно ориентиране и се избегнат лутанията на по-късен етап, а оттам и грешките. Това разказа директорът на ПГМЕТ Ани Андреева, която през февруари т.г. заедно със Светла Георгиева, ръководител „Управление на персонала“ в „Идеал Стандарт-Видима“ бе на посещение в Швейцария, за да види на място как се прилага дуалното обучение и къде са корените на този предпочитан от швейцарските младежи модел на обучение.

Изображение - 2832 Третата страна в процеса са работодателите, т.е. фирмите, в които учениците прилагат на практика наученото в класната стая. „Чрез дуалното обучение ще се осигуряват бъдещи квалифицирани кадри и ще се спестяват разходи и време за обучаване на новоназначени работници“, споделя Светлана Георгиева, която най-добре знае как е все по-трудно да намериш подходящия специалист за позиция, за която се търси квалифициран персонал.

В края на поредната година от дуалното обучение в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“

предстои учениците да бъдат оценени.

Те и досега са получавали оценка за работата си, но тя е текуща. Сега ще им бъде поставена годишна оценка, сбор от оценките на учител в училищната документация и наставника, който поставя качествена оценка в дневника на практическото обучение. Наставниците са работници от екипа на съответната фирма, определени да работят с младите хора.

Изображение - 2833 Обучението в реална работна среда и придобиването на учения за конкретната позиция и работа не е единственото предимство, което води след себе си обучението по българо-швейцарския проект „Домино“. Изпълнението на проекта включва инвестиции, които дават възможност на учениците да усвоят работа с уреди и инструменти от най-ново поколение. В рамките на проекта бе закупен 3D принтер и консумативи за обучението чрез работа по професия „Машинен техник“. Партнирането с фирмите е другата страна. Те подкрепят младите хора, подпомагат ги дори финансово за някои инициативи, които носят ползи в перспектива.

Тази година от ЕМКА преведоха средства, с които помогнаха участието на ученици от ПГМЕТ в трудова работилница и театрален фестивал в Легионово, Полша. В „Идеал Стандарт-Видима“ пък сформираха клуб „Развий себе си“, където ученици и работници заедно обсъждат важните моменти от тяхното кариерно развитие.

Не е за пренебрегване и

черпенето на нов опит за прилагане на дуалното образование.

През февруари т.г. на работно посещение в Швейцария, по покана на екипа на ДОМИНО, бяха Ани Андреева –директор на ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ и инж. Светла Георгиева - мениджър „Човешки ресурси“ в „Идеал Стандарт – Видима, а само преди дни двете участваха във Втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“ в София.

Изображение - 2684 Една от инициативите, които Ани Андреева и Светла Георгиева "откраднаха" от Швейцария са така наречените образователни професионални центрове. Това са своеобразни производствени халета, оборудвани с машини от най-ново поколение, с каквито се работи в реалните производства. Там ученици могат да стажуват и те го правят с желание. Тези центрове се финансират от бизнеса, не от държавата, а възможност да учат нови професии в тях се дава и на възрастни. Центровете са толкова добре организирани, че имат реални производства и реализират оборот като производствена фирма.

А може би регионът на Севлиево би приютил един такъв образователен център. Засега това е само намерение, но най-трудното от пътя на налагане на дуалното обучение в Севлиево вече е извървяно. Основите са положени, доверието е спечелено, ползите са видими, но и тепърва ще се усещат в един предимно промишлен град.

 

автор: Емилия Димитрова 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!