Търсене

Хиляди лева струва раздялата на градския оркестър с тубата и флейтата

Хиляди лева струва раздялата на градския оркестър с тубата и фле

снимка: Pixabay

от Емилия Димитрова

Бюджетът на Севлиево олеква с около 14 хил. лв. заради упорството на Община Севлиево да се раздели с двама от музикантите в оркестъра – единствените, свирили на предизборен концерт на опонента на избрания за севлиевски кмет през есента на 2019 г.   

Със свое определение Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване делата, заведени от Община Севлиево срещу решения на габровския Окръжен съд, с които двама съкратени музиканти от Севлиевската духова музика бяха възнановени на работа. Става въпрос за тубата и флейтата, от които оркестърът се лиши в началото на 2020 г. след решение на комисия от счетоводител, озвучител и организатор.

Нереализирана икономия

През април т.г. ВКС не намери достатъчно мотиви, за да допусне до второ обжалване двете дела, заведени от общинския културен институт „Дом на културата „Мара Белчева“ и остави в сила решенията на второинстанционния съд. С това Община Севлиево трябва да заплати с парите на данъкоплатците заплатите на неправомерно освободените музиканти за времето от прекратяване на договорите им до окончателното произнасяне на съда. В приблизителен размер става въпрос за около 8 хил. лв., които, според Общината, трябваше да бъдат спестени, заради орязяния в началото на миналата година бюджет на севлиевския оркестър. Извън тази сума са адвокатските хонорари. Част от тях са публични – на адвоката, представлявал уволнените музиканти съдът е присъдил общо около 3 хил. лв. Не е ясна сумата, която получава столично адвокатско дружество, представлявало Община Севлиево пред трите съдебни инстанции.  От всичко това е ясно, че икономия не е реализирана и всъщност е постигнат обратния ефект. 

Следизборно

Икономията на средства беше мотив за пред хората, с който двамата музиканти бяха освободени от оркестъра. Запознати обаче смятат, че истинската причина е друга - точно тубата и флейтата, бяха част от един друг оркестър, който през есента на 2019 г. свири на закриването на предизборната кампания на Богомил Петков – опонента на спечелилия трети мандат кмет на Севлиево Иван Иван, издигнат от ГЕРБ.

Няколко обстоятелства водят към извода, че тубата и флейтата бяха използвани за следизбрно разчистване на сметки.

В кабинета при кмета

Решението оркестърът на Севлиево да остане без туба и флейта е взето в сградата на Община Севлиево в първите дни на 2020 г. Това става ясно от показанията пред съда на Пламен Драшков, ръководител на състава.

След като разбрал за предстоящите съкращения, той отсякъл, че това не е възможно, но комисия се събрала в кабинета на кмета, където станало ясно, че оркестърът трябва да остане 9-10 човека. В същото време от комисията поискали оркестърът да има концертна дейност, солисти и да покрива всякакъв жанр музика. Само че за да отговаря на тези изисквания оркестърът трябвало да има ритмос - китари, ударни инструменти и хармония клавир.

Мислили, умували и се оказало, че тубата се покрива с бас китарата. Бас китарата обаче била необходима за жанрова музика и нямало как да се лишат от нея. Затова умуващите решили тубата да отпадне като инструмент от оркестъра.

Това предложение не излязло от Драшков, се разбира от съдебните книжа, той бил поставен пред свършен факт. Ако бил оставил тубата, а махнел бас китарата, това означавало, че няма как да свирят със солисти, да изпълняват джаз, естрадна музика и да покриват други жанрове. С тубата оркестърът можел да изпълнява репертоар за поднасяне на венци, да се свирят маршове и друг жанр музика, но не и по-лек жанр като развлекателна музика.

Така ръководителят решил, че може да се лиши от туба и флейта, защото „липсата им няма да се отрази на автентичното звучене на оркестъра, тъй като тяхното звучене се припокрива от други инструменти с по-голям спектър от звуци“.

За флейтата - по целесъобразност

Как точно е решено, че оркестърът може да продължи без флейта? Съдебните материали казват, че това решение е взето "по целесъобразност", заради което юристите на Община Севлиево пледират, че то не подлежи на съдебен контрол. Съдът обаче отчита, че при окончателното произнасяне без кой инструмент може, е взето предвид експертното становище на ръководителя Пламен Драшков, който в същото време е един от оркестрантите, подложени на оценка от специално назначена за целта комисия.

Дашков обаче е част от оркестъра и един от музикантите, за които е трябвало комисията да каже дали трябва да останат в оркестъра, или да бъдат съкратени с оглед предстоящото съкращение на щата заради по-малък бюджет.

По този казус съдът отчита, че: „участието на единия от претендентите за запазване на трудовия му договор по извършване на подбора го поставя в явен конфликт на интереси и опорочава взетите решения. Недопустимо е арбитър да оценява сам своите качества и квалификация“. Съдът счита още, че участието на Драшков в подбора „деформира преценката на останалите членове на комисията“, а липсата на мотиви за оценка приема като липса на доказателства, които да установят дали оценките в протокола са обективни, т.е. оценката е неправилна, а оттам и уволнението.

Така на първа инстанция съкращението на тубата е отменено и музикантът възстановен на работа. Това решение по-късно Община Севлиево обжалва, а Окръжен съд Габрово го потвърждава. 

При флейтата нещата се развиват по-различно. На първа инстанция Районният съд в Севлиево не намира незаконосъобразност в нейното съкращение, но Окръжен съд Габрово отменя изцяло това решение и постановява, че уволнението на флейтистката е незаконно. 

Община Севлиево обжалва и тези решения, но както стана ясно ВКС не допусна двеже жалби до открито съдебно заседание.  

Още за развитието на този случай може да прочетете и  тук.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!