Търсене

Христо Йонков беше избран за почетен член на "Севлиево 21 век"

Емилия Димитрова
Христо Йонков беше избран за почетен член на

Марияна Петрова връчва на Христо Йонков плакет и обявява новия почетен член на организацията, снимка: "Севлиево 21 век"

Христо Йонков - един от основателите на сдружение "Севлиево 21 век" беше обявен за почетен член на организацията по време на годишното й отчетно събрание по-рано този месец. 

Христо Йонков, Васил Кънев, Мариян Хаджийски, Милка Евтимова, Цоньо Събев, общо 17 представители на местния бизнес, създават през 1993 г. Съюз на работодателите. С това бизнесът откликва на повика на тогавашния кмет на Севлиево Данчо Данчев да помогне на общината за справяне най-напред с водния проблем, а в последствие за разрешаването на поредица от проблеми на фона на тежката икономическа и политическа ситуация в страната. 

Част от основателите на сдружението са покойници. Заслугите им обаче не са забравени. Семействата на Васил Кънев, Костадин Костадинов, Момчил Момчилов, Цоньо Събев и Йорданка Костадинова ще получат почетни плакети в памет на своите близки, активно и всеотдайно работили за "Севлиево 21 век", а така за обществото. 

Изображение - 13233  

Още в първата година от съществуването си Съюзът насочва 133 хил. лв. на своите членове и още 350 хил. лв. на следващата година към болните проблеми в града - водоснабдяване, здравеопазване, охрана на обществения ред. Близо 200 хил. лв. са предоставени на общинската болница за закупуване на скъпоструваща и жизнено необходима апаратура, за създаване на микробиологична лаборатория и за осигуряване на отоплението през зимния сезон.

Съюзът на работодателите съществува до 1997 г., когато с решение на Окръжния съд в Габрово е учредено бизнес сдружение с името "Севлиево 21 век". То е правоприемник на Съюза на работодателите.

От 1999 г. до 2005 г. Йонков е председател на организацията. Той е вторият след Васил Кънев, който застава начело на сдружението.    

През есента на 2023 г. по идея на "Севлиево 21 век" в партньорство със "Севлиево онлайн" бяха публикувани поредица интервюта с бивши председатели на организацията и част от нейните основатели. Ето какво сподели в интервю пред медията Христо Йонков: 

Аз действително съм изказвал многократно убеждението си в уникалността на "Севлиево 21 век" и продължавам да смятам, че "Севлиево 21 век" е единствено по рода си. Трудно е да изброя в колко градове са се опитвали да създадат подобни организации. Колеги от Търговище, Пловдив, Плевен, Русе, Габрово, Сливен са ни посещавали и ние сме били гости при тях. Дори сме предоставяли нашия Устав, с цел да се запознаят с начина, по който работим. Въпреки техния интерес и желание, никой не успя да осмисли същността на "Севлиево 21 век" и да реализира сдружение като нашето другаде. Защото нашето сдружение е създадено с цел да служи на обществото, като една от основните ни ценности е обществената ангажираност, докато колегите от други градове си мислеха, че една бизнес организация трябва най-напред да помага на своите членове да развиват бизнеса си. 

Цялото интервю може да бъде прочетено оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!