Търсене

Къде може да подпишем подписката срещу изграждането на завод за горене на отпадъци до с. Върбовка

Списъкът ще се актуализира и допълва, обявиха в първия ден след създаването си от инициативния комитет в Севлиево
Емилия Димитрова
Къде може да подпишем подписката срещу изграждането на завод за горене на отпадъци до с. Върбовка

Над 7 хиляди са събраните до момента подписи, снимка: "За Павликени"

Определени са първите места в Севлиево, където ще бъде на разположение подписката срещу изграждането на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за горене на отпадъци (RDF) в находище „Върбовка“, община Павликени.

Към днешна дата подписката е в:

- офиса на рекламна къща „Гален – Фамилия“, на ул. „Росица“ 7;

- магазин „2+2“ в ж.к. "Митко Палаузов", бл. 24 (от 10 ч. до 12 ч. и от 16 ч. до 18 ч.);

- пчеларски магазин "Мая", на ул. "Хан Аспарух" 1;

- фризьорски салон "Диди стил" на ул."Мара Гидик" 22 (от 10 ч. до 16 ч.);

В с. Горна Росица:

фирма „Лия“ (закуските), ул.Иван Гичев 49

Със сигурност местата за подписи ще се увеличават, увери Светла Георгиева - предсадетл на инициативния комитет за община Севлиево. При включване на нови обекти, "Севлиево онлайн" ще информира своевременно. 

Решението за присъединяването на гражданите от община Севлиево към гражданското недоволство на Павликени, Сухиндол, Велико Търново и Левски бе взето на събрание на 14 март т.г. На него дойдоха от инициативен комитет "За Павликени", които поставиха началото на битката срещу инвестицията на "Петрургия" ООД, която планира край с. Върбовка да бъде изградена логистична и складова база за базалт, цех за производство на каменна вата и електроцентрала, която ще го захранва с RDF гориво, получено от изгарянето на отпадъци. Капацитет на инсталацията за изгаряне на боклук е от 56 т. на час или 1200 на ден, което ще доведе до екологична катастрофа в региона, твърдят еколози и специалисти. 

При изгарянето на боклук се отделят диоксини и флорани – устойчиви органични замърсители с много дълъг период на разграждане. Това са около 150 различни вещества, определени от Световната здравна организация като канцерогенни. Вредите, които тези вещества нанасят на човешкото здрави, на животните и природата са неноправими десетки години напред. А радиусът, в който се очаква да се разпръскнат вредните емисии от завода край с. Върбовка е 50 км. Това означава, че община Севлиево влиза в списъка на засегнатите от инвестицията на "Петрургия", тъй като е на около 25 км от павликенското село. 

Защо в Севлиево беше създаден инициативен комитет за събиране на подписка, кой влиза в него и още за инвестицията край с. Върбовка - тук

Заради това от "Гражданско сдружение за Севлиево" обединяват усилия с будните граждани от другите четири общини в региона, за да дадат отпор на инвестицията, която вече получи одобрение на Доклада за въздействие на околната среда, но има достатъчни основания да се смята, че одобрението не почива на експертни мнения. Докладът бе приет на 31 януари т.г. и още на следващия ден директорът на Регионалната инспекция по околна седа и води във Велико Търново бе сменен. Новият директор Мая Радева спря доклада и насрочи повторно заседание на Експертния екологичен съвет. Решението е прецедентно, но наложено от гражданските протести и подписката, която над 7 хил. души, предимно от Павликени, вече са подкрепили. Междувременно общински съветници в Павликени внесоха предложение, с което настояват да задължат представителите на Община Павликени в експертния екологичен съвет за гласуват против Доклада за опазване на околната среда за инвестицията край с. Върбовка.   

Инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, която дружество „Петрургия“ ООД на Румен Гайтански - Вълка иска да изгради, ще бъде най-големият инсинератор в Европа, сочат данни от инвестиционното предложение. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.