Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба

Под заглавието „Хоталич – приключение, мистика и реалност“  севлиевският Исторически музей започва поредица от мероприятия за популяризиране на крепостта Хоталич  край Севлиево. Поводът е 40 години от началото на разкопките в средновековния град, които ще бъдат отбелязани догодина, през 2019 г.

Началото на инициативите  се поставя с пътуващата постерна изложба, която с фотоси и текст представя резултатите от проучванията. Първата й „спирка“ е Регионалният исторически музей в Габрово. Изложбата ще бъде представена и на Национална конференция „Старопланинският регион - минало , настояще, переспективи. Развитие на културния туризъм.“

Това лято приключи 39-ия археологически сезон на Хоталич. Открити бяха нови шест гроба, всичките от средата на ХІІІ в. В четири от тях е имало интересни находки, като сребърни копчета и обици. За голямо откритие на сезона се счита богат гроб на момиче, на възраст между 5 и 8 години, погребано с разкошен гердан от няколко хиляди мъниста и 9 гривни. От шестте новоразкрити гроба, в четири е намерен богат погребален инвентар, което е изключително голям процент за средновековен некропол, смята Надежда Ботева, което води до извода, че в първите години на 13 в. са живели благосъстоятелни хора.

Едно от големите открития на миналогодишния сезон бе пищно погребение на млада жена, несрещано от 80-те години насам. "Археологическо чудо" нарече откритието ръководителят на разкопките Надежда Ботева. Жената е носела пищно украшение на врата си с над 10 000 мъниста. От работата по нейния гроб археолозите стигнали до извода, че украшението е принадлежало на млада жена, но достатъчно зряла, за да създаде семейство. 

Началото на разкопките на Хоталич е плод на случайност

През 1979 г. при терасиране за залесяване в местността Джевизили бунар, на 4 км. северозападно от Севлиево, работниците от Горско стопанство се натъкват на каменни зидове. Веднага е уведомен Историческият музей в града и започват спасителни разкопки. Работата се води от Симеон Симеонов, който е откривателя на Хоталич.

Християнски храмове и десетки жилищни сгради

Още първия сезон от земята са разкрити зидовете на два големи християнски храма, вписани един в друг - византийска базилика от V век и българска еднокорабна църква от X век. По- нататъшното проучвани постепенно изважда на бял свят десетки каменни жилищни сгради, работилници за обработка на метал, керамични пещи. В източната част е разкрита още една църква, а на стръмния хълм на селището се разкриват мощни крепостни стени, кули и входове на отбранителна крепост, в която има малка болярска църква от типа на търновските, голяма жилищна сграда, казармени помещения, складове. Вече няма никакво съмнение, че Хотел - Хожтелец - Хоталич, както е назован в османски данъчни регистри от XV, XVI и XVII векове, е бил на това място. Монетният материал, керамиката и други податки сочат уседнал живот в града от края на X до средата на XVII век.

Градът е имал четири обособени квартала

Кварталите били обградени от каменни стени, като във всеки от тях има по една по-голяма жилищна сграда, вероятно на квартален старейшина. По-голямата част от жилищата са били двуетажни, с масивен каменен долен етаж и дървен горен. На някои места са запазени каменните стълби към горния етаж.

Открити са и близо погребения, които дават богат погребален инвентар - пръстени, наушници, гривни, керамични и костени изделия, стъклени маниста.

 

Пиеса за малки и възрастни представи премиерно детския театър
Култура
Трио ,АДИ - победител в "Еvergreeen fest Sofia 2019”
Култура
За Тодор Тодоров, или когато рисуваните слънца топлят
Култура
Георги Тошев представя "Години любов" в Габрово
Култура
Три певици, три награди от "С песен да възродим доброто“
Култура
Ситно се хоро виеше...та до зори
Култура
„Дом Витгенщайн“ във Виена представя арт център „Видима“
Култура
Истинската история на един клошар в "Истории от варела"
Култура
Демонстрират как се прави кашкавал и сапун - на "Семе българско"
Култура
С Масленица лошото отстъпи на доброто
Култура
„Докоснати от градините“ с Игната Василева в галерия "Видима"
Култура
Кремена и Стелиян получиха отличия на името на Дечко Узунов
Култура
Жени художнички от Севлиево представя Градската галерия
Култура
Детски литературен конкурс обяви Градската библиотека
Култура
Севлиевски художници "подредиха" традиционния пролетен салон
Култура
Деца от арт център "Видима" са отличени за свои рисунки
Култура