Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Мариета Конова с връчената от Емил Гатев първа награда от конкурса "Създаваме заедно", снимка: архив "Севлиево онлайн"

Спомени от вчера“ представя Мариета Конова в галерия „Видима“

 

На 8 септември галерия „Видима“ ще представи Мариета Конова с изложбата й „Спомени от вчера“. Това е втора самостоятелна изложба на художничката в града ни, първата е в тогавашната градска изложбена зала в „Дандолови къщи“ през лятото на 2006 г. А поводът за гостуването на Мариета Конова е първата й награда в конкурса за живопис „Създаваме заедно“ - част от събитията, с които беше отбелязана 85 г. от създаването на „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Вълшебство. Така нарече изложбата, подредена за 85 години от създаването на "Идеал Стандарт-Видима" изпълнителният директор на завода за санитарна арматура Емил Гатев снощи при откриването на експозицията. "Когато видиш това вълшебство, ставаш маловажен", каза Гатев, който лично връчи наградите на победителите в националния конкурс за живопис, с който официално бе сложен край на събитията по случай 85-ия юбилей на компанията. 

Мариета Конова е родом от Габрово, живее във Велико Търново. Завършва художествена гимназия за приложни изкуства в София, по-късно „Живопис“ във Великотърновския университет.

Има множество самостоятелни изложби и участия в общи изложби, пленери и творчески форуми в страната и чужбина. Нейни творби са притежание на редица галерии и частни колекции. Носител е на номинации и награди от престижни конкурси в сферата на изобразителните изкуства сред които награда на Национален фонд „Култура“ (2003), награда на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des Аrt, Париж, Франция (2018). В художествените среди е известна и с активната си дейност като ръководител на проекти, председател на СБХ Велико Търново( 2016-2019 г.), и като преподавател във Великотърновския университет (от 2000 г.), където от от 2015 е доктор по Изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства“.

Творбата „Ателие на Густав Моро“ с която Мариета Конова спечели първото място в конкурса на галерия „Видима“ е един от скъпите спомени на художничката, които тя запечатва на платното след своето пребиваване в Париж. Ето какво още споделя самата авторка за спомените, за изминаващото време и за относителността на философското „вчера“:

„Мемоарите на писателя са творби, представени под формата на записки на спомени за минали събития, в които авторът изпълнява ролята на участник или наблюдател. Картините ми са вид хронологични записки на събития, срещи, места, които като автор наблюдавам и запечатвам в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Има стари спомени, към които човек се връща в мислите и сънищата си отново и отново. Спомените от вчера обаче са друг вид преживявания. Те са нови и близки до днешния момент. Липсва дистанцията на времето за тяхното осмисляне. Те са неотлежали в съзнанието и импулсивни. Затова и картините-спомени издават емоционалното присъствие на автора. Макар и близки по време „Спомените от вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Много скорошни и все пак спомени. И в това има както известна ирония, така и малко носталгия…“

Част от творбите, които ще видят гостите на галерия Видима, Мариета Конова създава в Париж по време на двумесечното й пребиваване и специализация в ателиетата на Сите дез арт (интериори и пейзажи). Експозицията включва и творби буквално завършени „вчера“. Те проследяват пътувания и участия в пленери в настоящата 2020-та година. Всички са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти.

Откриването на изложбата е от 18:00 ч.

Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
Георги Тошев представя в Севлиево "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"
Култура
Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков
Култура
Музеят на хумора представя "Георги Парцалев. Хамлет от гр. Левски"
Култура
„Зад ъгъла на морето“ представя Антон Гошев в галерия "Видима"
Култура
Три певици на „Upstream Voices” са отличени в поп-рок конкурса „Сарандев"
Култура
Пътуващ фестивал „Улицата“ гостува на 15-ия Празник на тиквата
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Стойо Цонев откри изложба с фотографии, които "говорят"
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
„НОВ ВЕК“ - не просто изложба, а разказ в картини
Култура
България, бродирана в 144 мотива, "нарисува" с игла 86-годишна българка
Култура
Представителна изложба „100 години Тревненска школа“ се открива този петък
Култура
Работилница за портрети „отвори“ Диляна Гергова в Севлиево
Култура