Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Мариета Конова с връчената от Емил Гатев първа награда от конкурса "Създаваме заедно", снимка: архив "Севлиево онлайн"

Спомени от вчера“ представя Мариета Конова в галерия „Видима“

 

На 8 септември галерия „Видима“ ще представи Мариета Конова с изложбата й „Спомени от вчера“. Това е втора самостоятелна изложба на художничката в града ни, първата е в тогавашната градска изложбена зала в „Дандолови къщи“ през лятото на 2006 г. А поводът за гостуването на Мариета Конова е първата й награда в конкурса за живопис „Създаваме заедно“ - част от събитията, с които беше отбелязана 85 г. от създаването на „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Вълшебство. Така нарече изложбата, подредена за 85 години от създаването на "Идеал Стандарт-Видима" изпълнителният директор на завода за санитарна арматура Емил Гатев снощи при откриването на експозицията. "Когато видиш това вълшебство, ставаш маловажен", каза Гатев, който лично връчи наградите на победителите в националния конкурс за живопис, с който официално бе сложен край на събитията по случай 85-ия юбилей на компанията. 

Мариета Конова е родом от Габрово, живее във Велико Търново. Завършва художествена гимназия за приложни изкуства в София, по-късно „Живопис“ във Великотърновския университет.

Има множество самостоятелни изложби и участия в общи изложби, пленери и творчески форуми в страната и чужбина. Нейни творби са притежание на редица галерии и частни колекции. Носител е на номинации и награди от престижни конкурси в сферата на изобразителните изкуства сред които награда на Национален фонд „Култура“ (2003), награда на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des Аrt, Париж, Франция (2018). В художествените среди е известна и с активната си дейност като ръководител на проекти, председател на СБХ Велико Търново( 2016-2019 г.), и като преподавател във Великотърновския университет (от 2000 г.), където от от 2015 е доктор по Изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства“.

Творбата „Ателие на Густав Моро“ с която Мариета Конова спечели първото място в конкурса на галерия „Видима“ е един от скъпите спомени на художничката, които тя запечатва на платното след своето пребиваване в Париж. Ето какво още споделя самата авторка за спомените, за изминаващото време и за относителността на философското „вчера“:

„Мемоарите на писателя са творби, представени под формата на записки на спомени за минали събития, в които авторът изпълнява ролята на участник или наблюдател. Картините ми са вид хронологични записки на събития, срещи, места, които като автор наблюдавам и запечатвам в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Има стари спомени, към които човек се връща в мислите и сънищата си отново и отново. Спомените от вчера обаче са друг вид преживявания. Те са нови и близки до днешния момент. Липсва дистанцията на времето за тяхното осмисляне. Те са неотлежали в съзнанието и импулсивни. Затова и картините-спомени издават емоционалното присъствие на автора. Макар и близки по време „Спомените от вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Много скорошни и все пак спомени. И в това има както известна ирония, така и малко носталгия…“

Част от творбите, които ще видят гостите на галерия Видима, Мариета Конова създава в Париж по време на двумесечното й пребиваване и специализация в ателиетата на Сите дез арт (интериори и пейзажи). Експозицията включва и творби буквално завършени „вчера“. Те проследяват пътувания и участия в пленери в настоящата 2020-та година. Всички са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти.

Откриването на изложбата е от 18:00 ч.

Представителна изложба „100 години Тревненска школа“ се открива този петък
Култура
Георги Тошев представя в Севлиево "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"
Култура
НЧ "Развитие-1870" обяви наградите в конкурс, провокиран от Пеньо Пенев
Култура
Пътуващ фестивал „Улицата“ гостува на 15-ия Празник на тиквата
Култура
Стойо Цонев откри изложба с фотографии, които "говорят"
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
Работилница за портрети „отвори“ Диляна Гергова в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Музеят на хумора представя "Георги Парцалев. Хамлет от гр. Левски"
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
Васко Василев представя "20 пейзажа от с. Горна Росица"
Култура
„Зад ъгъла на морето“ представя Антон Гошев в галерия "Видима"
Култура
Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Култура
Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус
Култура
Теодора Маринова е победител в седмия пленер на "Хелиос" АД
Култура