Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Мариета Конова с връчената от Емил Гатев първа награда от конкурса "Създаваме заедно", снимка: архив "Севлиево онлайн"

Спомени от вчера“ представя Мариета Конова в галерия „Видима“

 

На 8 септември галерия „Видима“ ще представи Мариета Конова с изложбата й „Спомени от вчера“. Това е втора самостоятелна изложба на художничката в града ни, първата е в тогавашната градска изложбена зала в „Дандолови къщи“ през лятото на 2006 г. А поводът за гостуването на Мариета Конова е първата й награда в конкурса за живопис „Създаваме заедно“ - част от събитията, с които беше отбелязана 85 г. от създаването на „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Вълшебство. Така нарече изложбата, подредена за 85 години от създаването на "Идеал Стандарт-Видима" изпълнителният директор на завода за санитарна арматура Емил Гатев снощи при откриването на експозицията. "Когато видиш това вълшебство, ставаш маловажен", каза Гатев, който лично връчи наградите на победителите в националния конкурс за живопис, с който официално бе сложен край на събитията по случай 85-ия юбилей на компанията. 

Мариета Конова е родом от Габрово, живее във Велико Търново. Завършва художествена гимназия за приложни изкуства в София, по-късно „Живопис“ във Великотърновския университет.

Има множество самостоятелни изложби и участия в общи изложби, пленери и творчески форуми в страната и чужбина. Нейни творби са притежание на редица галерии и частни колекции. Носител е на номинации и награди от престижни конкурси в сферата на изобразителните изкуства сред които награда на Национален фонд „Култура“ (2003), награда на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des Аrt, Париж, Франция (2018). В художествените среди е известна и с активната си дейност като ръководител на проекти, председател на СБХ Велико Търново( 2016-2019 г.), и като преподавател във Великотърновския университет (от 2000 г.), където от от 2015 е доктор по Изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства“.

Творбата „Ателие на Густав Моро“ с която Мариета Конова спечели първото място в конкурса на галерия „Видима“ е един от скъпите спомени на художничката, които тя запечатва на платното след своето пребиваване в Париж. Ето какво още споделя самата авторка за спомените, за изминаващото време и за относителността на философското „вчера“:

„Мемоарите на писателя са творби, представени под формата на записки на спомени за минали събития, в които авторът изпълнява ролята на участник или наблюдател. Картините ми са вид хронологични записки на събития, срещи, места, които като автор наблюдавам и запечатвам в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Има стари спомени, към които човек се връща в мислите и сънищата си отново и отново. Спомените от вчера обаче са друг вид преживявания. Те са нови и близки до днешния момент. Липсва дистанцията на времето за тяхното осмисляне. Те са неотлежали в съзнанието и импулсивни. Затова и картините-спомени издават емоционалното присъствие на автора. Макар и близки по време „Спомените от вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Много скорошни и все пак спомени. И в това има както известна ирония, така и малко носталгия…“

Част от творбите, които ще видят гостите на галерия Видима, Мариета Конова създава в Париж по време на двумесечното й пребиваване и специализация в ателиетата на Сите дез арт (интериори и пейзажи). Експозицията включва и творби буквално завършени „вчера“. Те проследяват пътувания и участия в пленери в настоящата 2020-та година. Всички са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти.

Откриването на изложбата е от 18:00 ч.

Теодора Маринова е победител в седмия пленер на "Хелиос" АД
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Васко Василев представя "20 пейзажа от с. Горна Росица"
Култура
НЧ "Развитие-1870" обяви наградите в конкурс, провокиран от Пеньо Пенев
Култура
Галерия "Видима" открива изложба в Дряново с творби от фонда
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
В галерия "Видима" се открива изложба на Диян Димитров
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Култура
Читалището обявява конкурс за поезия, посветен на Пеньо Пенев
Култура