Търсене

Михаил Костадинов финишира първи при юношите на състезание по Cross Country Olimpic /XCO/ вчера в Ямбол

Севлиево онлайн
Михаил Костадинов финишира първи при юношите на състезание по Cross Country Olimpic /XCO/ вчера в Ямбол

Михаил Костадинов, снимка: личен архив

Вчера и днес Ямбол е домакин на състезанието „Вело-уикенд '2023". Първия ден от надпреварата донесе успех за Михаил Костадинов от Севлиево, който финишира първи в дисциплина Cross Country Olimpic /XCO/ при юноши 17-18 г. в състезание от календара на Българска Федерация по Колоездене.

От този сезон младият състезател, който е ученик в 10 клас на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ и до миналата година беше състезател в Колоездачен клуб "Хоталич", се състезава за столичния клуб КООП. Тренира под ръководството на Александър Алексиев, който заедно с Емил Стойнев са двигателите на клуба. 

Изображение - 12036Михаил Костадинов (в дясно)  

Двамата са първите българи участвали на световно първенство по планинско колоездене в олимпийската дисциплина XCO (крос-кънтри олимпик) и предават безценни съвети, знания и опит на младите състезатели в отбора. За отличното представяне на севлиевския колоездач от огромно значение са подкрепата от клуба, техническата поддръжка на велосипеда, екипировката и тренировъчния процес. Без съмнение всичко това е "проиграно" много добре, щом още при първата битка като състезател на новия клуб Михаил Костадинов е шампион.

Дисциплината XCO представлява предварително определен брой обиколки на затворено трасе с дължина около 3 км. Целта на велосипедистите е да преминат всички обиколки на пресечения терен възможно най-бързо. Стандартното времетраене е 70-90 минути, а надпреварата е изключително атрактивна за гледане.

Другата разновидност на планинското колоездене в България е крос кънтри маратонът (XCM). Това е дългата дисциплина и е от порядъка на 40 до 80 км през пресечен терен, където водеща е издръжливостта.

Вчерашния успех на Михаил Костадинов не е случаен. Младият колоездач бавно и с постоянство се подготвя за успехи в колоезденето.

Изображение - 12037Михаил Костадинов, снимка: личен архив  

Едва петнайсетгодишен Михаил завърши девети от 39 участници при юношите на провелото се през май 2022 г. край Казанлък състезание по планинско колоездене "Спици и бодли" и така влезе в десетте най-добри в планинското колоездене в неговата възраст. 

Месец по-късно, през юни 2022 г. тогавашният състезател на колоездачен клуб "Хоталич" - Севлиево финишира втори на провелото се в Сливен състезание по крос кънтри маратон „XCM Sliven Rocks“

През юли м.г. остана на косъм от медал в дисциплината крос кънтри олимпик (в категория junior 17) в състезание по планинско колоездене, а през октомври м.г. лош късмет го остави трети в крос кънтри “Вонеща Вода” (сътезанието е двудневно в дисциплините XCO (крос-кънтри олимпик ) и маратон и е с общо класиране от двата дни). 

Състезанието в Ямбол е двудневно, провежда се в лесопарк „Боровец“.  Надпреварата включва две дисциплини в колоезденето – „колокрос“ (СХR) и „крос-кънтри Олимпик“ (ХСО). Организатори са Община Ямбол и Спортен клуб "Райдърс Юнайтед".

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.