Навършва се една година от побратимяването на Севлиево с Нанхай
Надписът над входа на Общината, който бе поставен по време на китайската визита. Същият имаше и на входа на гр. Севлиево

На 20 април миналата година тричленна делегация на Община Севлиево, водена от кмета д-р Иван Иванов, отпътува за Китай, за първа среща с ръководството на 2.5-милионния град с цел побратимяването му с 30-хилядно Севлиево. Три дни по-късно, на 23 април 2017 г., кметовете на Севлиево и Нанхай подписаха меморандум за развитие на приятелско сътрудничество. Според разпространената тогава официална информация, това е първият етап от развитието на партньорство между двата града. Следващият беше през септември м.г., когато китайска делегация пристигна в града ни. 

Заместник-кметът на Нанхай Чън Шао-уън с кмета на Севлиево Иван Иванов

„Страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които двете страни считат, че е необходимо“, се посочва в меморандума за сътрудничество, копие от който Севлиево онлайн поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация и получи на китайски език. По-късно, през август м.г., при посещението на официалните лица от Нанхай в Севлиево, стана ясно, че към сферите на сътрудничество се добавя и медицината.

"Побратимяването с икономическия гигант Нанхай е от изключителна важност за Община Севлиево, която, независимо от мащабите си, се оказа предпочетен партньор за преговори от китайска страна“, заяви по време на официалните разговори кметът на Севлиево Иван Иванов. А колегата му  Гу (Gu YaoHui) подчерта, че „през последните две години район Нанхай е на второ място в класацията на стоте най-развити градове в Китайската народна република“.

Официалните разговори, на които домакин бе Севлиево, архив: август, 2017 г. 

Как точно ще заработят севлиевско-нанхайските взаимоотношения бе актуален въпрос преди една година. Тогава, през август 2017 г., по време на офиициалните срещи с китайските ръководители, бе обяснено, че конкретното сътрудничество е въпрос на план, който ще бъде изработен в детайли в следващите месеци.

Една година по-късно няма официална информация за напредъка в севлиевско-нанхайските взаимоотношения. Възможно е те да са планирани и по меморандума действително да има конкретни стъпки, за които обаче официална информация липсва. Въпреки заявеното от заместник-директора на Бюрото за външни връзки на Нанхай Тиен Бин в Севлиево, че „тази среща е начало на бъдещо сътрудничество, най-вече за населението на Севлиево и Нанхай, което да почувства ползите от нашето приятелство". И покани севлиевци да посетят Нанхай, а онези, които искат, да инвестират в родината му. За обратното не стана дума.

Град Нанхай е административно подчинен на многомилионния град Фошан, един от големите градове на югоизточната китайска провинция Гуандун. Разположен е северозапазно в делтата на река Джудзян в плътно съседство със столицата на провинцията град Гуанджоу.

Нанхай има хилядолетна културна история и през 2012 година е на четвърто място сред стоте най-развити районни градове в Китай.  

Негодният за движение ремонтиран тротоар в Севлиево е проектиран по всички правила
Общество
На 7 септември стартира преброяване 2021, какво трябва да знаем
Общество
Костадин Костадинов е предложен за Почетен гражданин на Севлиево
Общество
От 15 септември започва изплащането на помощите за отопление
Общество
Помощта за ученици в 1 и 8 клас се заявява и електронно до 15 октомври
Общество
Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания
Общество
До момента в област Габрово електронно са се преброили 8787 граждани
Общество
Проект за изменение на общинска наредба урежда съдбата на изоставените автомобили
Общество
До края на септември се удължава срока за електронното преброяване
Общество
Седмица на пожарната безопасност - от 13 до 19 септември 2021 г.
Общество
В Градската библиотека може да се преброите електронно
Общество
Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Общество
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата към Севлиево
Общество
33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам
Общество
Преброяването започна, от НСИ съветват да се преброим електронно
Общество
Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри
Общество