Търсене

Областният управител инспектира яз. "Балакнъ бунар" край с. Добромирка, нищо не застрашава местните жители, обявиха от Областта

Севлиево онлайн
Областният управител инспектира яз.

Областниягт управител Кристина Сидорова инспектира с експерти язовир "Балакнъ бунар" край с. Добромирка. Нищо не застрашава местните жители, заявиха от администрацията след инспекцията на място.

Посещението на Сидорова е по повод устен сигнал от кмета на с. Добромирка и касае авария в частен язовир в околностите на селото. На място са били освен областният управител, експерти от администрацията, директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов, представители на  Община Севлиево и на фирмата, стопанисваща язовир “Балъкна бунар”. 

Проверката е установила, че заради повреда в изпускателния кран на язовира контролирано и поетапно е намаляван неговия обем. Това е било наложително, за да се предприемат необходимите действия за отстраняване на повредата. В следствие на източването на язовира към настоящия момент в обхвата на водоземната шахта има тиня и незначително количество умряла риба, което не представлява риск за населението и околната среда, обявиха от областната администрация. 

Оттам категорично отхвърлят разпространените твърдения за избухнала „екологична бомба“.

"Администрацията на областния управител изпълнява стриктно своите задължения, свързани със защита на населението, в това число ангажиментите по стопанисване и проверка на язовирите. Ежегодно се извършва проверка на всички язовири на територията на област Габрово от междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител. Въпросният язовир е бил проверен през месец юли, когато не са били констатирани технически неизправности. Призоваваме неверни и всяващи паника изявления да не се разпространяват и напомняме, че подобни внушения подлежат на наказателна отговорност", написаха от областната администрация до медиите.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!