Търсене

Областният управител на Габрово настоя пред министър Сандов за експертна оценка на безопасността на инсталацията край с. Върбовка

Севлиево онлайн
Областният управител на Габрово настоя пред министър Сандов за експертна оценка на безопасността на инсталацията край с. Върбовка

Ралица Манолава и Ивелин Стоянов се срещнаха с министър Борислав Сандов, снимка: Областна администрация Габрово

Областният управител на Габрово Ралица Манолова и зам.-областният управител Ивелин Стоянов, който отговаря за ресор екология, проведоха среща с вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Един от обсъдените по време на срещата въпроси е инвестиционното намерение за добив на базалт и инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка.

Макар че заводът няма да е на територията на област Габрово, жителите на община Севлиево са притеснени от пораженията върху екологията, които инвестицията в с. Върбовка ще нанесе, е споделила Манолова пред министър Сандов. Градът е един от седемте в четири общини извън Великотърновска област, които биха се оказали засегнати от проекта, тъй като Севлиево е само на 25 км от с. Върбовка. „Севлиевци се присъединяват към гражданското недоволство и аз като областен управител разбирам притесненията им за това, че тази инвестиция, колкото и да е голяма, може да има отрицателно въздействие върху здравето на нашите съграждани. Настоявам за експертна оценка по отношение на безопасността на инсталацията за горене на боклук“ – категорична е Ралица Манолова, която иска повече яснота и прозрачност в процедурите, за да може гражданите да са спокойни.

По време на срещата с министър Сандов областният управител получи уверението, че министерството ще положи максимални усилия, за да бъде направена прецизна оценка на въздействието върху околната среда, както и че ще бъдат предприети всички необходими стъпки, за да се изпълнят напълно коректно законовите процедури. Към момента тече повторно разглеждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, с. Върбовка, община Павликени“, тъй като са налице депозирани особени мнения на двама от членовете на Експертния съвет към РИОСВ. В становищата са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС по отношение на различни компоненти и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на становищата на РЗИ – Велико Търново, БДДР – Плевен и РИМ – Велико Търново, в които е направено искане на допълване на доклада. Отделно от това, по време на Експертния съвет, възложителят е заявил, че сондажът, описан в ДОВОС, няма да бъде включен в проекта, което налага това обстоятелство да бъде изяснено. Очаква се новото заседание на Експертния съвет да бъде насрочено до края на месеца.

Междувременно гражданите на Севлиево се събират на 14 март т.г. по съвместна инициатива на инициативен комитет "За Павликени" и "Гражданско сдружение за Севлиево", за да изслушат експертни мнения за въздействието върху здравето и природата на бъдещата инвестиция. 

Още за предстоящата среща на гражданите с експерти - тук.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!