Общински съвет 2015 -2019 – най-безличният в историята на Севлиево

от Емилия Димитрова

Общинският съвет от мандат 2015-2019 ще се запомни като най-безличният в новата история на Севлиево. Четири години той функционира като придатък на общинската аминистрация, с дебати, които се броят на пръсти и само две по-сериозни противопоставяния, но и двете провокирани от граждани, а не от опозицията, каквато на практика нямаше. 

Този общински съвет ще бъде запомнен със заличаването на общинското ВиК „Бяла“ и вливането му в габровското ВиК, с амбицията да се продадат общинските активи в „Севлиевогаз 2000“, което не се случи заради граждански натиск отвън, с влечението на съветниците към ваканционни дестинации, безпринципният контрол по отношение собствеността върху общинската болница и големия брой отменени от съда наредби, чиито текстове противоречаха на българските закони.

Общинският съвет от последния управленски мандат е първият, ръководен от жена, което не е кой знае какво преимущество. Здравка Лалева очевидно работи изцяло в услуга на общинската управа, забравяйки, че на общинският съвет е вменен контрол върху дейността на администрацията.  

Воден капан за малки общини

Присъединяването на Севлиево към Асоциацията по ВиК Габрово е едно от тежките решения, взети през мандата. Колко от съветниците на управляващата партия не са били съгласни с него едва ли ще разберем, защото решението изискваше пълна мобилизация, за да мине в пленарна зала. Наложи се в Севлиево да пристигне тежката артилерия на Борисов - тогавашният МРРБ министър Лиляна Павлова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Тогавашният МРРБ министър Лиляна Павлова "удари" по масата, за да каже, че няма разминаване от сливането във ВиК сектора

Двамата пристигнаха по различно време. Павлова за среща с граждани и съветници, Дончев, за среща „на четири очи“ само със съветници. И на двете срещи медиите не бяха добре дошли. На първата бяха помолени да напуснат залата, което предизвика гнева им, туширан от самата Павлова, която очевидно бе неподготвена за гневната реакция на журналистите смирено прошушна на кмета „нека останат“.

На срещата с Дончев подобна възможност нямаше, тъй като тя бе закрита за медии. Само може да се предполага какво и как е дебатирано на нея, но ефект имаше - нагласата на съветниците се промени и онези, които бяха против присъединяването, вече имаха аргументи в негова полза.

Консолидирането на ВиК-отрасъла у нас до оставането най-много на 28 регионални дружества, т.е. една асоциация по ВиК на област, бе представено като изискване на Европа, което ако не бъде изпълнено, спира европейското финансиране за сектора.  

Така през октомври 2016 с 13 гласа „за“, двама „въздържал се“ и 10 „против“ бе решено Севлиево да се присъедини към Асоциацията по ВиК Габрово.

На 11 октомври 2016 г. мнозинството в ОбС реши Севлиево да стане част от Акоциацията по ВиК Габрово

Един от съветниците с променена позиция бе Недко Георгиев. „Осъзнах, че срещу държавата не можем да се борим“, обясни той, като постави три условия, за да подкрепи присъединяването: да се запази собствеността на „Бяла“, да не се пипа цената на водата и се задържат на работа хората в дружеството.

Времето показа, че за три години едно от условията му не е изпълнено. По останалите две - собствеността на "Бяла" в голямата си част е отдадена под наем на габровското ВиК, в действителност работниците запазиха работните си места.

Росен Цветков, тогава съветник от Обединени патриоти, нарече темата „воден капан за малки общини“ и обвини управляващите, че под натиск превръщат Севлиево във васална община на Габрово. Кметът му приписа популизъм.    

Какво искат гражданите не е от местно значение 

През ноември 2017 г. общинският съветник Христофор Лалев (коалиция „Заедно за севлиевска община“) внесе предложение да бъде приватизиран общинския дял от капитала на „Севлиевогаз 2000“. Официалните му мотиви бяха, че дивидентът, който Общината получава, не оправдава собствеността й в газовото дружество, а след като Севлиево вече има изградена газопреносна мрежа, Общината няма социален ангажимент.  Неофициалният мотив бе, че тогавашният изпълнителен директор на газовото дружество инж. Момчил Момчилов има интерес за купуване на акциите.

-

Заседание на общински съвет Севлиево

„Севлиевогаз 2000“ е акционерно дружество, в което акционери са Община Севлиево и „Идеал Стандарт-Видима“ АД. Общината е собственик на 772 акции, „Идеал Стандарт-Видима“ притежават 770 акции.

Отпорът

Срещу предложението на Лалев скочиха едновременно от бизнессдружение „Севлиево 21 век“, откъдето разпространиха отворено писмо до кмета и общинския съвет и настояха за местен референдум, на който да се чуе волята на гражданите. 

От Ротари клуб също се обявиха против приватизацията. Гражданите в лицето на неправителствената организация „Граждани за Севлиево“ също поискаха въпросът да се реши на референдум и инициираха подписка срещу продажбата, в която се подписаха близо 4 хил. граждани.

Референдум по местен въпрос не е от местно значение

След задължителната проверка от ГРАО на подписите в нея се оказа, че действителни са малко над 3 хил. подписа, заради което подписката няма задължителен характер. Дали да има референдум трябваше да каже общинският съвет. 

За водеща комисия, която да се произнесе по искането на гражданите бе определена „Приватизация и следприватизационен контрол“, с председател Диян Златев (ГЕРБ).

Очаквано Златев отхвърли искането за референдум като „немотивирано и необосновано“, тъй като въпросът да се продаде ли общинския дял в газовото дружество „не е от местно значение“. Не помогна и становището на прокуратурата, според което „Общинският съвет следва да действа като изпълнител на волята на гражданите при участието им в местното самоуправление" и „когато гражданите вземат решение, съветниците трябва да бъдат изпълнител на тяхната воля", защото това е „смисълът на местното самоуправление".  

Какво мисли прокуратурата, бизнеса и гражданите не беше от значение за съветниците от управляващата партия ГЕРБ, които отхвърлиха искането за провеждане на референдум.

А Общината се отказа от намерението си да продава активите си в „Севлиевогаз“, защото за кмета „тази дъвка вече не е сладка".  

За болницата – всичко, от сърце

През този мандат общинският съвет не се държа като добър стопанин на общинската болница. Тоталното делегиране на права на управителя Пламен Цеков, който според нормативната уредба у нас отдавна не би трябвало да е управител, бе единственото, което съветниците правеха, за да упражняват правата си на стопанин.

Д-р Пламен Цеков очевидно се ползва с благоволението на управляващите

Ако д-р Цеков поиска пари, отпускат му се, ако поиска да се предхвърли собствеността на Общината, за да се спаси от кредитори, съгласяват се. Съгласни бяха дори да се смени котлето за отопление от газ на пелети, независимо, че пациентите треперят, но щом Цеков е поискал, дава му се. Най-абсурдното обаче е мълчанието им относно желанието на Пламен Цеков да управлява, но без да се явява на конкурс за управител.

Влечение към курортни дестинации

Спазвайки установената традиция от предишни мандати през юли 2016 г. общинските съветници заминаха за три дни в румънския курорт Синая, разположен в подножието на Карпатите и известен със своите замъци. Визитата бе представена като работна. В програмата, според уточнение от Здравка Лалева, са планирани срещи с колегите им от румънската община и разговори с представители на администрацията на Община Синая, заради което в групата бяха  включени служители и на севлиевската общинска администрация.

След завръщането не бе представен отчет за посещението, не видяхме снимки от работните срещи, а севлиевци не разбраха какво от Синая пренесоха съветниците в Севлиево.

В събота и неделя за обмяна на опит на Лазурния бряг

Екскурзията до Ница през пролетта на 2018 г. „за обмен на добри практики“ окончателно затвърди убеждението, че севлиевските съветници имат нюх към ваканционни дестинации. Тя е и последната за мандата, по всяка вероятност благодарение на силния медиен шум около нея (пътуването намери място в „Черната книга на правителственото разхищение в България).  Това е и най-големият разход, направен за задгранично пътуване от съветниците (близо 27 хил. лв. по справка от август т.г., предоставена от Община Севлиево, което е с 2 хил. лв. повече от справката, предоставена веднага след пътуването, б.ред.). Общо за пътувания в чужбина на съветниците от бюджета са похарчени 63 хил. лв. за целия мандат.

В историята

На 11 септември 2019 г. ще се проведе последното работно заседание на общинския съвет от този управленски мандат. След него вероятно ще има само още едно, на което ще се определят кметовете в селата, в които сегашните кметове ще се кандидатират за следващия мандат. Към момента липсва информация и за тържествено заседание, което ежегодно се провежда в Деня на Севлиево.

Така че до окончателното разпускане на съветниците изненади не се очакват. Както всъщност нищо не изненада през изминалите четири години – с привличане гласовете на ДПС и в определени моменти част от останалите групи от по двама души, ГЕРБ в Севлиево успя да си осигури абсолютен комфорт през целия мандат. Този комфорт освен платен, за някои бе обратно пропорционален на активността им като народни избраници.

Най-лошото е, че с всяка следваща година нивото на общинския съвет спада. През този мандат една съветничка дори си позволи да нарече друга „колежката Николинка“ (визираше Николина Николова, б.ред.), показвайки очевидно непознаване на стила на поведение в пленарна зала.

И ако това би могло да се приеме за маловажно, не е маловажно, че пренебрегваме отговорността си на избиратели и поверяваме решенията за Севлиево и общината на случайни хора.

Този общински съвет е в историята. Следващият - в ръцете на избирателите.  

  

 

 

 

       

 

ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика