Търсене

Заплатите на общинските съветници на Севлиево вече са 702 лв. месечно

Емилия Димитрова
Заплатите на общинските съветници на Севлиево вече са 702 лв. месечно

Възнагражденията на общинските съветници в Севлиево вече са 702 лв. месечно. Това е само с 8 лв. под минималната заплата за страната. От началото на мандата заплатите им са скочили с 102 лв. Данните са предоставени от Община Севлиево по реда на Закона за достъп до обществена информация. 

Ето как нарастват месечните възнаграждения на народните избраници - през 2019 г. заплатите им са били 599 лв. Това е годината на местни избори, когато имаше съвсем леки промени в състава на Общинския съвет, но те могат да се броят за козметични. 

През 2020 г. възнагражденията им леко се покачват и съветниците са се подписвали под 619 лв. месечно. През 2021 г. сумата става 656 лв. месечно и от средата на 2022 г. е 702 лв. Това са пари за участие в едно заседание месечно, което обикновено трае около два часа и в една или две постоянни комисии, които обикновено заседават в деня преди заседанията на Общинския съвет. 

Защо растат заплатите на общинските съветници?

Заплатите на избраните в Общинския съвет са обвързани със средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация. Това означава, че всяко увеличение на заплатите на служителите води след себе си и нови заплати за съветниците. 

Средната работна заплата в администрацията се формира и от заплатите на кмета и заместниците му. Колкото е по-висока тяхната заплата, толкова по-висока е средната брутна заплата в администрацията. А заплатите на кметовете се определят от общинските съветници.

С последното увеличение от средата на годината на заплатите на чиновниците заплатата на кмета на Севлиево стана 4417 лв. (до юни 2022 г. е била 4 хил. лв., б.р.). Сумата е 70% от заплатата на министър (според последното изчисление на НСИ министрите у нас получават 6310 лв.).

Вдигането на заплатата на кмета автоматично вдига заплатите на неговите заместници и на председателя на Общинския съвет. 

Председателят на Общинския съвет в Севлиево получава 70 на сто от кметското възнаграждение, т.е. 3092 лв. Това е разписано в Правилника за организация дейността на Общинския съвет. Оказва се, че в Севлиево председателят на Общинския съвет получава три пъти средната заплата за област Габрово, която между другото е сред областите с високи възнаграждения (по данни на Националния статистически институт средната заплата в област Габрово е 1368 лв., б.р.).

Заместник кметовете получават до 80 на сто от това, което получава кметът. За Севлиево тази сума е 3533 лв., но не е ясно дали всички заместник-кметове (Севлиево има четирима) са с еднакви заплати. Според справката, предоставена на "Севлиево онлайн" за заплатите на управляващите в Севлиево заместник-кметовете през 2022 г. получават 2945 лв., но не е уточнено дали това е сумата до юни или след юни т.г., откогато кметът е с нова по-висока заплата. 

Лесни пари

"Това са най-лесните пари, които съм получавал". Думите са на покойния Боян Ботев, който беше за кратко общински съветник, след като "работи" по-малко от два часа, колкото траеше първото му заседание като общински съветник. Това обяснява, каза тогава Ботев, защо напливът към Общинския съэвет е толкова голям.  

Върху заплатите на общинските съветници се начисляват осигурителни вноски съгласно Кодекса за социално осигуряване, т.е. посочените по-горе суми не са чисти, а се намалят с дължимите осигуровки. За сметка на бюджета също се дължат осигуровки. Според предоставената справка от Община Севлиево те са в размер на 19.22%. Върху посочените по-горе възнаграждения на кметовете се начисляват и суми за прослужени години. 

Една година до местните избори

Заплатата на общинския съветник, председателя на Общинския съвет, на кмета на общината и заместник-кметовете, не са обвързани с резултати или ефективност. Те са гарантирани без значение какво са свършили и дали свръшеното е качествено. Единственият, който може да контролира дейността им са гражданите. Обикновено това става веднъж на четири години, на избори. Другият начин на граждански контрол е чрез търсене на информация, която да осветли какво се случва в местната изпълнителна и законодателна власт. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!