Търсене

Пет са вече общините, в които граждани не искат Румен Гайтански – Вълка да гори боклук под прозорците им

Емилия Димитрова, "За истината"
Пет са вече общините, в които граждани не искат Румен Гайтански – Вълка да гори боклук под прозорците им

В четири общини вървят подписки, Севлиево предстои да се присъедини, снимка: фейсбук страница на "За Павликени"

източник: За истината

С капацитет от 56 т. дневно инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка може да стане българското депо за горене на отпадъци. Местните жители обаче не я искат, притеснени, че ще отрови въздуха, водата, почва и ще нанесе непоправими вреди на здравето им и това на децата им.

Ще има ли завод за горене на боклук, зависи от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Велико Търново, а Експертният екологичен съвет към инспекцията отива на поправителен, след като първо каза „да“ на изгарянето на боклук в региона, при това в невиждани размери.

Четири общини събират подписи срещу инсинератор за горене на боклук, който дружество „Петрургия“ ООД, собственост на Румен Гайтански – Вълка, възнамерява да изгради под прикритието на завод за каменна вата в с. Върбовка, община Павликени. Инициативата подеха гражданите на Павликени, където почти половината от имащите право на глас вече са се подписали. Подписка върви и във Велико Търново, където на 20 февруари т.г. беше учредена инициативна група срещу изграждането на инсталацията, а на 1 март инициативен комитет със същата цел беше учреден в Сухиндол. Преди седмица Общинският съвет в гр. Левски гласува декларация, с която „не приема в близост до територията на община Левски осъществяването на процес по изгаряне на отпадъци, било то и само модифицирано твърдо гориво“, предстои стартирането на подписка и там.

В средата на март Севлиево също се присъединява към гражданското недоволство, обявиха от Гражданско сдружение за Севлиево. Градът единствен е извън Великотърновска област, но е само на 25 км от с. Върбовка, което е достатъчно да се усети взрива от екологична бомба, заложена в проекта на Вълка. 

Още за гражданското недоволство, инвестиционният проект и какво следва оттук насетне - тук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.