Прикриват истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров
Eкранна снимка bTV

Според МВР отвеждането на Кенаров от трима полицаи от пл. “Независимост”, използването на сила и поставянето на белезници и откарването му в 05 РПУ след няколко часа престой, всъщност е било... покана за посещение от дежурния полицай. 

Институциите в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи правят всичко възможно да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров. Това е основният извод от последното развитие на проверките по случая от масовите протести в нощта на втори срещу трети септември 2020 г., се казва в разпространена позиция от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). 

Тогава нашият колега беше задържан, докато отразява протестите срещу правителството и главния прокурор. Въпреки многократните му опити да се обозначи като журналист, той е отведен от трима полицаи, а при поставянето на белезници върху него е упражнено насилие, което впоследствие е установено и от съдебен лека, припомнят от Асоциацията, като подчертават, че призивите на АЕЖ-България и редица международни организации за публичност и независимо разследване на случая не бяха чути. 

Според МВР отвеждането на Кенаров от трима полицаи от пл. “Независимост”, използването на сила и поставянето на белезници и откарването му в 05 РПУ след няколко часа престой, всъщност е било... покана за посещение от дежурния полицай, пишат в позицията от АЕЖ и припомнят, че в края на януари прокуратурата е отказала да започне разследване по случая с мотиви, които според журналистическата организация будят притеснения. Заключението на държавното обвинение се е базирало на вътрешна проверка, извършена от полицейската структура, която е организирала охраната на протестите - Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). На практика СДВР се е самопроверила, заключват от АЕЖ. 

АЕЖ-България ще информира международните организации за действията на българските власти по случая с Димитър Кенаров. Случаят със задържането му, влаченето му по площад Независимост и отвеждането му до РПУ ареста е  регистриран на платформата за сигурност на журналисти към Съвета на Европа. 

Ето и цялата хронология на събитията от първите дни на септември м.г., подготвена от Асоциацията на европейските журналисти - България:

Около 20 часа на 2 септември 2020 г. нашият колега Димитър Кенаров, който има дългогодишен опит в отразяването на масови безредици и конфликти, отива на пл. Независимост, където се провеждат протестите с искане на оставка на правителството и главния прокурор. Той носи каска, противогаз с надпис PRESS и фотоапарат Nikon, с който снима видео. 

Към 22:00 часа полицията навлиза на площада и изтласква със сила протестиращите. Кенаров е изтласкан към стената на президентството. В този момент трима полицаи тръгват към него и го извличат в посока бул. Дондуков.  Кенаров е хвърлен на земята. Камерата му изхвърча. По думите му, един или двама полицаи са упражнили тежест върху гърба му и извили ръцете му. Той започва да се задушава и на няколко пъти извиква, че не може да диша. Един от полицаите започва да го рита с кубинките си в областта на главата и лицето. Ритниците били поне три: един в горната част на черепа; един отдясно, в областта на челюстта; и един директно в орбитата на дясното му око. Кенаров е с белезници заедно с други задържани. Към 0:30 след като пита защо останалите са без белезници, а той с, полицай му сваля белезниците. Разпоредено му е да стои на едно място. На място пристигат полицейски камионетки. Кенаров е натоварен в една от тях, но тя не тръгва, защото не е ясно в кое районно ще откара задържаните. 

Задържаните престояват така близо час въпреки задължтелните противоепитдемични мерки, които препоръчват избягване на стоенето в близост. Кенаров е откаран в 05 РПУ, което се намира на около два километра от мястото, на което е задържан. Разпоредено му е да се качи на втория етаж. Там в един кабинет е накаран да напише обяснения и му е съставен предупредителен протокол. Не са му връчени никакви документи. Обяснено му е, че няма нужда от адвокат. След това е  освободен. 

На другата сутрин Димитър Кенаров отива в Александровска болница, където е прегледан. Заключението: “контузия и разкъсно-контузна рана в лявата теменна област; хематом в подножието на дясната орбита и в дясната скулова област; данни за контузия на дясната темпоромандибуларна става; двустранни кръвонасядания на шията; кръвонасядания на дясното рамо, двете мишници и лявата предмишница; охлузвания на левия лакът; контузия на дясното бедро; охлузвания на лявата подбедрица.” Становището: “Тези травматични увреждания се получени в резултат от ударни притискащи и триещи въздействия на твърди тъпи предмети каквито характеристики могат да имат части от човешкото тяло (ръце, пръсти, крака обути в обувки), теренът и други предмети.”

 

 

Мартеници за медиците от Спешна помощ
Общество
Български проекти са отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г.
Общество
В Севлиево общински служители също са получили пари по „Патронажна грижа...“
Общество
Близо 1 млн. лв. за работа по проекти са получили чиновници в област Габрово
Общество
„Героите и свободата“ - на 3 март в Националния музей на образованието
Общество
Удължава се срокът на валидност на шофьорските книжки
Общество
Прикриват истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров
Общество
Месец преди изборите от ГЕРБ обещаха, че ще построят язовир "Мокра Бяла"
Общество
Най-дългата мартеница тази година е изложена в "Дандолови къщи"
Общество
Над 2 млн. лв. на боклука, за да заблудим Европа, че ни е грижа за отпадъците
Общество
Проект от 1,5 млн. лв. за несбъдналото се електронно гласуване
Общество
Удариха първа копка на водопровода към най-безводните севлиевски села
Общество
Община Габрово отменя църковно - военния ритуал на връх Шипка
Общество
Исторически музей Севлиево отбелязва 170 г. от рождението на Йонко Карагьозов
Общество
Честит национален празник на България!
Общество
Хиляди килограми и литри пестициди иззеха от площадка в Севлиево
Общество