Търсене

Проф. Христо Пимпирев в Севлиево: Антарктида е и българска, а това, което се прави там като наука, политика и икономика е за 22-ри век

Севлиево онлайн
Проф. Христо Пимпирев в Севлиево: Антарктида е и българска, а това, което се прави там като наука, политика и икономика е за 22-ри век

Севлиевци не криеха топлото си отношение към проф. Пимпирев, снимка: Община Севлиево

Проф. Христо Пимпирев бе посрещнат в петък вечерта в Севлиево от кмета Иван Иванов. Двамата откриха изложбата с уникални фотографии „Поглед от другата страна на света“, която "разказва" за Българската антарктическа експедиция. 

Професорът и полярен изследовател се оказа свързан със Севлиево. Като млад е работил в региона във връзка с дисертацията си и оттогава са спомените му за гостоприемните хора от Севлиево, но и за чудно красивия край в тази част на страната. Очарован и впечатлен от силното присъствие на млади хора на откриването на изложбата, той ги покани да се включат в експедициите му, защото “Антарктида е българска и това, което се прави там като наука, политика и икономика е за 22-ри век”. 

Изображение - 12959Авторът на изложбата инж. Мирослав Цвятков (в средата), участник в експедицията като електротехник  

В 132 фотографии, които буквално спират дъха, е показана магията на ледения континет. И въпреки, че снегът е в почти всеки кадър, фотографиите топлят с изключителния поглед върху природата и събуждат възхищение от работата на българските учени на остров Ливингстън.

Редица картографски материали на архипелага Южни Шетландски острови в Западна Антарктика приковават вниманието на посетителите, които имаха възможност да присъстват и на представянето на книгата “Христо Пимпирев - антарктическият стопаджия” на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова.

Изображение - 12964На опашка за автограф от полярния изследовател чакаха десетки севлиевци, снимка: Община Севлиево  

Инициатор и автор на изложбата с теренна фотография е българският инженер Мирослав Цвятков, участник в две полярни експедиции. "В изложбата има кадри на редки моменти, които понякога не се разкриват два или три месеца. Много български имена са дадени на обекти на Ливингстън. Направих няколко хиляди кадъра, подбрахме най-доброто. Включихме и снимки от архива на Антарктическия институт. Гостите могат да проследят нашето присъствие на Антарктида от самото начало“, каза за изложбата фотографът инж. Мирослав Цвятков, озовал се в експедицията като електротехник.

Изображение - 12961"Антарктическият стопаджия" проследява живота на проф. Пимпирев, снимка: Община Севлиево  

"Имах възможност през изминалите дни, докато се подреждаше изложбата, да я разгледам - наистина уникални неща от флората и от фауната на една прекрасна природа, която е много различна от нашата, но неповторима и много красива. Радвам се за това, че за пореден път Община Севлиево посреща подобна инициатива и тя е насочена към младите хора. Надявам се и това да не е последната изложба за Антарктида, която ще покажем. Всеки, който я разгледа, ще намери нещо интересно за себе си. Тя ще бъде интересна на децата, но и възрастните ще открият интересни детайли. Убеден съм, че вече има желаещи за отидат там“, каза при откриването на експозицията кметът на Севлиево Иван Иванов.

Изображение - 12962фотография от изложбата  

Експозицията е част от образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката. Като част от събитието, през ноември ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от град Севлиево. Своеобразните лекции ще бъдат водени от автора на изложбата.

Изображение - 12960  

Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между 8:30 и 17:00 ч. от 20 ноември до 1 декември 2023 г.

Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, учен и полярен изследовател. Председател е на “Български антарктически институт” и директор на “Национален център за полярни изследвания”. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации. Проф. Пимпирев е включен в световна класация на стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!