Търсене

Ралица Манолова пожела за Габрово структура по подобие на "Враца софтуер общество"

Ралица Манолова пожела за Габрово структура по подобие на

Ралица Манолова с Емилиян Кадийски и Иван Стрижлев, снимка: Областна администрация Габрово

Областният управител на Габрово Ралица Манолова се срещна с един от основателите на „Враца софтуер общество” Емилиян Кадийски. Новината след срещата е поканата за партньорство и стартиране на инициативи в област Габрово по подобие на тези във Враца, информират от пресцентъра на областната администрация в Габрово.

Поводът за срещата е разрастването дейността на врачанската организация с предстоящи ИТ - курсове в Разград и Търговище с цел създаване на общество чрез качествено образование, което да улесни намирането на добре платена работа.

„Приветствам това и съм убедена, че хората в област Габрово имат огромен потенциал, за да има „Габрово софтуер общество“ – активно, иновативно, амбициозно и много развито“, смята областният управител. Затова Манолова ще проведе срещи с представители на ИТ - фирми от областта, за да обсъдят най-належащата им нужда от специалисти. Ще се планират различни инициативи и ще се потърсят съмишленици – спонсори и дарители, за да може курсовете да бъдат безплатни за желаещите и в най-кратки срокове да започне обучението. „ИТ знанията учат на постоянство, упоритост и целеустременост. Ние се гордеем с успехите си във Враца и сме готови да пренесем добрите практики и в други градове на България!“, категоричен е Емилиян Кадийски.

„Враца софтуер общество“ е организация с богат опит. През 2013 година Емилиян Кадийски и останалите съоснователи започват безплатни курсове по програмиране на врачани през почивните дни. Със създаването на Обществото през 2015 година, се заемат сериозно със задачата да изградят IT - общност в региона на Враца. През следващите седем години, с подкрепата на спомоществователи като Фондация „Америка за България“, „Враца софтуер“ разширява програмата с курсове по програмиране с Java и PHP и по дигитален маркетинг и увеличава приема на курсисти до 60 годишно. На своите възпитаници Обществото предлага и подкрепа при намиране на стажове и работа. Освен досег до качествено обучение, Обществото предоставя мрежа от контакти и подкрепяща среда за курсистите.

Събитията на „Враца софтуер“ като Code Week, Rails Girls, Hack Vratsa и Treasure Hunt събират технологични ентусиасти от целия регион. Като лятната IT Pro академия свързва програмисти с хора с предприемачески опит и желание да подкрепят нови проекти. В партньорство с образователни инициативи като MindHub и Училищна Телерик Академия, Обществото достига и до най-малките в региона. Създаденото от „Враца софтуер“ пространство за споделена работа „Гнездото“ е място за срещи и общи инициативи за работещите в дигиталната сфера.

Основателите на „Враца софтуер общество” са изключително активни млади хора и се стараят да амбицират младите хора освен да са добри в ИТ сферата, да работят и с грижа за околната среда. Те са инициатори и на Програмата „Еко шампиони“, която се изпълнява в София, Хасково и Враца - учениците, стъпвайки на научни подходи и под менторството на български учени, търсят решения на местни екологични проблеми. Техните решения ще бъдат представяни на училищно, общинско и национално ниво в поредица от научни фестивали.

„Убедена съм, че Габрово може да стане притегателен център за подобни инициативи с опита, който има до момента, с насочеността на фирмите, които работят на територията ни и не на последна място с потенциала на хората, които искат да случват промяната около себе си“, сподели областният управител пред екипа на Софтуерното общество Емилиян Кадийски и Иван Стрижлев.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.