Търсене

Румен Гатев дари на Музея дипломите на д-р Москов, закупил ги от аукцион

Севлиево онлайн
Румен Гатев дари на Музея дипломите на д-р Москов, закупил ги от аукцион

Ивета Миленова и Румен Гатев, снимка: Ивета Миленова, фейсбук

Румен Гатев, студент в Софийския университет, направи уникално дарение на Историческия музей в Севлиево, съобщи директорът на Музея Ивета Миленова чрез фейсбук страницата си. Младият мъж е попаднал в аукцион на дипломите на д-р Атанас Москов, закупил ги е с лични средства, старателно ги поставил в рамка, след което ги дарява на Музея.

"Румен е приятел на Музея от времето, когато беше малко момче и заедно с приятеля си Борислав Маринов бяха редовни посетители на музейните изложби. Затова за нас не е изненада, че днес Румен Гатев е студент по История и Философия. Той ни зарадва с дарени документи на д-р Атанас Москов, една от най- ярките фигури на 20 век с национално и европейско измерение, родени в Севлиево", пише Миленова. 

По-долу припомня факти от биографията на д-р Москов: "Атанас Москов висшето си образование и през 1927 г. се установява в Брюксел, където съчетава успешно работата в Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал с подготовката на докторската дисертация по международно право. През 1937 година се връща в София и става един от водачите на действащата нелегално след Деветнадесетомайския преврат БРСДП. През 1938 година е избран за народен представител. След Девети септември 1944 година е член на Централния комитет на БРСДП и редактор на вестник „Свободен народ”. През 1946 година печели изборите за народен представител, като негов противник в избирателния район е лидерът на БКП Георги Димитров. По-късно изборът е касиран от комунистическото мнозинство. Москов е отстранен и от преподавателското си място по международно право в Софийския университет".

По време на репресиите срещу опозицията Атанас Москов е затворен за две години без присъда. По-късно е изпратен в концлагера в Белене, където остава още четири години. Този период от живота му изключително силно е описан в книгата "Роб се връща".
 
През ноември 1953 г. е освободен и въдворен в родния си град. До края на трудовия си стаж докторът по международно право работи като машинописец в Психиатричната болница в Севлиево.
 
Ивета Миленова разказва как преди време Румен Гатев попада в един аукцион на две от дипломите на д-р Москов, и двете издадени през 1926 година. Как са попаднали на аукциона ни е трудно да предположим, пише Миленова, и отбелязва, че "мястото на подобни документи е в обществените колекции или в семейните архиви. Чудесно е, че точно Румен Гатев е попаднал на тях и за да ги закупи е отделил средства, които със сигурност не са му били излишни".
 
Изображение - 12400Една от дипломите, дарени на Музея, снимка: Ивета Миленова  
 
Първата диплома е от Юридическия факултет на Софийския университет със специалност Правни и държавни науки. Преводът и на френски език е на отделен лист, напечатан на пишеща машина. Втората е от Свободен университет за политически и стопански науки, дипломатическо-консулски отдел.
 
Румен Гатев не само купува уникалните документи, но и старателно ги рамкира, преди да ги предостави на Музея.
 
"С това дарение за Исторически музей Севлиево Румен ни дава надежда, че благородството и добросъвестното отношение към личностите и историята на родния край все още са живи", завършва поста на директора на Историческия музей в Севлиево.
 
Румен Гатев е момчето, което през 2019 г. получи от министъра на отбраната юбилеен медал "100 години Първа Световна война" и сувенирна кама "Манлихер". Отличието му бе присъдено за активната военно-патриотична дейност, за разпространението и утвърждаването на българските войнски традиции и ценности, за отличното познаване на военната ни история, облекла и оръжия. 
 
През 2019 г. Румен Гатев и Борислав Маринов, тогава и двамата ученици в СУ "Васил Левски" издадоха албум, посветен на навършващите се същата година 125 г. от построяването на Паметника на свободата в центъра на Севлиево.
 
Същата година отново Румен Гатев и Борислав Маринов написаха книга за голямото наводнение в Севлиево през 1939 г., което и днес някои от живите оцевидци, наричат потопа. 
 
През 2018 г. Румен Гатев стана лауреат на конкурса "Вазовата България" - ученически конкурс за рецитация, в който Румен се представи съз затрогващото си изпълнение на одата "Опълченците на Шипка". 
 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!