Севлиево може да остане без климатична станция
Севлиево не присъства в новинарските емиси, дори когато температурите тук са рекордно ниски и високи, заради липсата на синоптична станция

Въпрос на време е Севлиево да остане и без климатична метеорологична станция. А това означава, че няма да се отчитат данни за минималните и максимални температури в града ни. И ще разчитаме единствено на термометри по терасите и в колите. 

Това ми става ясно, след разговор с Иванка Иванова - жената, която три пъти на ден измерва градусите в климатичната метеоролична станция, разположена до бившето ПЖК. Три пъти на ден тя ходи до станцията и прави замервания - в 07, 14 и 21 часа поясно време, което през зимата съвпада с официалното гражданско време. Замерванията се правят всеки ден, зиме и лете, на празници, в събота и неделя. Без нито един почивен ден. И всичко това за 62 лв. на месец. Не, няма правописна грешка, толкова получава Иванка Иванова за ходенето в студ и пек до станцията в края на града. Защото такива са възможностите на БАН, към която принадлежи Националният институт по метеорология и хидрология /НИХМ/. Но отиването до станцията и записването на резултатите не е всичко, което тя прави. В задължението й влиза и обработката на информацията и предаването й в Регионалния комуникационен център, където се събират и подлагат на първичен контрол за качество данните от всички климатични станции в региона. А след като тази информация се обобщи, тя се изпраща в Националния комуникационен център и става достъпна за ползване.  

Така е от 1990 година. Дотогава в града ни е имало синоптична станция, в която времето се е отчитало осем пъти в денонощието, през три часа, а информацията незабавно се е предавала към Националния комуникационен център на НИМХ–БАН, където постъпва в 02, 05, 08, 11, 14, 17, 20 и 23 часа и е достъпна за ползване веднага. На територията на България има 44 такива станции и данните за времето в страната, които се съобщават в медиите, идват точно от тези станции. А това обяснява Защо медиите не говорят за Севлиево, когато е най-студено?

В синоптичната станция на Севлиево, съществувала до последното десетилетие на миналия век, Иванка Иванова е работила като метеоролог. Днес е пенсионерка и срещу 62 лв. на месец, което е истинско доброволчество, отчита студа и жегата в града ни. А ако реши да спре да го прави, защото е на 66 години и този ангажимент започва да й дотежава, най-вероятно и климатичната станция тук ще бъде закрита. Защото, кажете, колко хора биха се наели да ходят три пъти дневно 365 дни в годината срещу 62 лв. на месец да мерят градусите.

Но ще остане станцията в Кнежа и като чуем колко градуса е там, ще знаем, че и при нас е долу-горе толкова. 

 

написано от Емилия Димитрова

Негодният за движение ремонтиран тротоар в Севлиево е проектиран по всички правила
Общество
На 7 септември стартира преброяване 2021, какво трябва да знаем
Общество
Костадин Костадинов е предложен за Почетен гражданин на Севлиево
Общество
От 15 септември започва изплащането на помощите за отопление
Общество
Помощта за ученици в 1 и 8 клас се заявява и електронно до 15 октомври
Общество
Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания
Общество
До момента в област Габрово електронно са се преброили 8787 граждани
Общество
Проект за изменение на общинска наредба урежда съдбата на изоставените автомобили
Общество
До края на септември се удължава срока за електронното преброяване
Общество
Седмица на пожарната безопасност - от 13 до 19 септември 2021 г.
Общество
В Градската библиотека може да се преброите електронно
Общество
Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Общество
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата към Севлиево
Общество
33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам
Общество
Преброяването започна, от НСИ съветват да се преброим електронно
Общество
Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри
Общество