Търсене

„Синята зона“ за паркиране е на път да проработи

„Синята зона“ за паркиране е на път да проработи

Година и половина, след като общинският съвет прие Наредба за условията и реда за престой и паркиране на територията на град Севлиево, кметът внася промени в текста, който бе протестиран от прокуратурата с аргумента, че противоречи на по-висши нормативни актове, каквито са Законът за движение по пътищата /ЗДвП/ и Законът за пътищата /ЗП/.

В приетата през ноември 2016 г. наредба „местата за престой и паркиране на превозни средства в Севлиево се определят с писмена заповед на кмета“ и „могат допълнително да се обозначават и обособяват по начин, предвиден в заповедта на кмета“. Съдът обаче охвърли възможността кметът еднолично да определя местата за платено паркиране, т.нар. „синя зона“ и отмени текста. С внасяните сега промени задължението да уточни местата за платено паркиране се вменява на Общинския съвет.  

Максималният престой на платен паркинг в синята зона ще бъде до 3 часа непрекъснат престой. Режимът на паркиране се въвежда от понеделник до петък, с изключение на официалните празници, в часовия диапазон от 8.00 до 18.00 часа. Таксуването се определя според действителното време, през което автомобилът е престоял на паркинг и не може да бъде по-малко от един час.

Заплащането ще става по няколко начина – с предварително закупен от шофьора талон или билет от инкасатор, върху който ще бъде отбелязан началния момент на паркирането. Вида и дизайна на талоните ще бъдат утвърдени със заповед на кмета. Предвиден е вариант и за заплащане на паркинг - автомат, с разрешително за предплатена услуга или на място, с касов апарат или SMS.

Лицата с увреждания ще могат да паркират в синята зона без да заплащат, но само ако са използвали специално обособените за инвалиди паркоместа, автомобилът им има обозначителните значи, че се ползва от инвалид и престоят не надхвърля 3 часа.

Въвежда се и „служебен абонамент“, местата за който ще утвърди общинският съвет. Служебният абонамент ще важи само за работните дни и в часовия диапазон от 8.00 до 18.00 часа.

Наредбата предвижда автомобили, чиито водачи и собственици не са платили за ползването на паркомясто, да бъдат принудително задържани със скоба, а освобождаването им ще става на място, след кто нарушителат плати глоба и представи документ за това.

В приетия през 2016 г. текст на наредбата бе предвидено нарушителите  да бъдат наказвани с глоби от 50 лв. до 250 лв., отделна санкция бе предвидена за юридически лица и еднолични търговци. Това също бе оспорено от прокуратурата, а съдът прие протеста, като отмени размера на глобите, тъй като не бяха съобразени със Закона за движение по пътищата. Съгласно него глобите за лица, които паркират извън обособените за това места е от 50 лв. до 200 лв. и няма разделение на нарушителите на физически и юридически лица. Текстът на публикуваната за обсъждане е съобразен с разпоредбите на съда и глобите са фиксирани между 50 и 200 лв.

Към момента се наблюдава безконтролно паркиране в нарушение на Закона за движение по пътищата, пише в мотивите си за внасяне на наредбата в пленарна зала кметът на Севлиево. А корекциите във вече гласувания текст обяснява с решението на Административния съд.

автор: Емилия Димитрова

свързани статии:

Кметът ще определя зоните за платено паркиране

Съдът отмени 12 текста от Наредбата за паркиране

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!