Търсене

След саниране на блок в Севлиево, инвалид пак стига с мъка до входната врата

Текстът е от редакционното съдържание на "За истината"
Емилия Димитрова, "За истината"
След саниране на блок в Севлиево, инвалид пак стига с мъка до входната врата

Входът, към който рампа няма, защото достъпът е "на ниво терен" според проекта

Блок 5 в ж.к. „Митко Палаузов“ в Севлиево е един от наскоро санираните. Има пет входа и до ремонта нито един от тях не е бил пригоден за хора с намалена подвижност. След санирането живеещите в три от входовете получават рампа за инвалиди. В единствения вход, в който живее мъж с тежки увреждания обаче, рампа не е монтирана. Не е заложена и в инвестиционния проект.

Проектът, по който е санирана сградата е „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в гр. Севлиево на адрес: ж.к. „Митко Палаузов“ бл.5, ул.“Стефан Пешев“ №18 и ул.“Ален Мак“ №4“. Периодът на изпълнение е от септември 2020 г. до март 2022 г., стойността е 1.5 млн. лв. Финансирането е изцяло със средства по Оперативна програма на Европейския съюз „Региони в растеж“, а изпълнителите са избрани от Община Севлиево.

Освен изпълнител на строително-монтажните дейности, т.е. техническото изпълнение на енергоспестяващите мерки, в проекта е заложено изпълнение на всички мерки, свързани с осигуряване на достъпа за лица с увреждания. Последното е записано в обяснителната записка към проекта, достъпна на сайта на информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз ИСУН 2020.

С това, пише там, ще се изпълнят изискванията на Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда на населението, включително за хората с увреждания.

В случая това не се случва

В един от двата входа, към които не е монтирана рампа, живее Лальо Бояджиев. Мъжът е с тежко увреждане и се придвижва с инвалидна количка. Ако не може да ползва количката, както когато влиза във входа си, се придвижва милиметър по милиметър с две патерици, а цялото му тяло трепери от усилието. Лальо Бояджиев е така от 1989 г. и в блока всички знаят, че той има нужда от достъпна среда. Законодателството му я гарантира, но гаранциите се оказват само на хартия.

Изображение - 10722Това стъпало "на ниво терен" трябва да преодолее Лальо Бояджиев, за да стигне до входа си  

Когато санирането на блока започнало, никой не знаел, че рампи за хора със затруднения в придвижването няма има за всички входове. Това станало ясно, когато работата била на привършване. Съпругата на Бояджиев попитала работниците защо не слагат рампа пред техния вход. Казали е, че не е заложена по проект. Докато работели обаче многократно виждали немощния й съпруг с колко усилия стига до входната врата и на своя глава заработили една метална тръба в стената към входа. Това било единственото, което можели да направят, обяснили на жената, макар че и то не било редно.

Отговор няма, има огорчение

Преди повече от месец Пенка Бояджиева, която между другото е дългогодишен служител на севлиевска Община, вече пенсионер, изпратила молба да се коригира очевидната несправеливост, както сама я определя, и се монтира рампа и към входа, в който живеят тя и съпруга й инвалид.

Заради дългите години общинска служба имала представа как работи институцията и очаквала да я посетят служители, за да обясни на място ситуацията и евентуално да коригират пропуска. Нищо от това не се случило месец, след като молбата й била входирана в Община Севлиево.

По входящия номер на молбата „За истината“ направи онлайн справка докъде е стигнала работата по нея. Оказа се, че движение няма, но това е по-малко зло. Това, което буди недоумение е обяснението, с което е заведена молбата на Пенка Бояджиева. Там пише: „с молитва и ето, изпратете горски достъп на инвалид на адрес „Митко Палаузов“ блок 5“.

Изображение - 10721Скрийншот от деловодната система на Община Севлиево за онлайн проследяване  

Не, няма грешка. Точно това пише срещу номера на документа и то се вижда от екранната снимка, направена по време на проверката.

Продължението на историята може да прочетете оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!