Търсене

Специализираният музей в Трявна сложи началото на протестите на КНСБ в област Габрово

Севлиево онлайн
Специализираният музей в Трявна сложи началото на протестите на КНСБ в област Габрово

Даскаловата къща в Трявна посреща посетители с протестна декларация на работещите там, снимка: РС на КНСБ Габрово

На 19 февруари започна символичния протест на служителите от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, които се присъединяват към исканията на работещите в музеите, галериите, библиотеките, читалищата и музикалните и танцови изкуства, обединени в Независимата синдикална федерация „Култура” към КНСБ.

Протестът е против параметрите на проектобюджет 2022 в областта на културата и с него се призовава Народното събрание да гласува минимум 25 на сто увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата.

Символичните протестни действия се провеждат на работното място  с носене на лентички на които пише „КНСБ протест". Музеите, галериите, библиотеките и останалите културни институции няма да затварят врати, но ще поставят на входовете на музейните обекти пълния текст на протестната декларация с исканията на работещите в културните институции в страната. Идеята е посетителите също да се информират за исканията на бранша. 

Екипът на Исторически музей Севлиево подкрепя протестите на колегите си - тук. 

В декларацията се посочва, че на тристранни срещи през 2021 г. с участието на синдикати, работодатели и експерти от Министерството на културата, e прието увеличение с 25 % на разходните стандарти за всички браншове в културата, считано от 1 януари 2022 г., а в браншовите договори, подписани от министъра на културата, са заложени минимални основни заплати за отделните длъжности като коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Тези минимални заплати заедно с основната дейност на културните институции трябва да бъдат обезпечени с въпросното 25-процентно увеличение, но това едва ли би могло да се случи със заложеното в проектобюджета за 2022 г. увеличение от 5 % за музеи и галерии до 9,2 % за библиотеки.

Изображение - 10362Снимка: РС на КНСБ Габрово  

Работещите в музеи, галерии и библиотеки се опасяват, че с новите цени на ток, парно и консумативи те няма да могат да извършват основната си дейност, а някои ще бъдат принудени да затворят. Не по-маловажно е нивото на заплащане в сферата на културата, ккато в някои институции заплатите са близки до минималните за страната. 

От музея в Трявна призовават всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет, да посетят експозициите и така да засвидетелстват подкрепа на служителите.

От днес символичен протест обявиха и други културни институции от Габрово и Севлиево. Работещите в Исторически музей Севлиево вече заявиха подкрепа за протестните действия и исканията им, които да бъдат удовлетворени с гласуването на държавния бюджет на второ четене. 

Изображение - 10361На входовете на всички музеи в Трявна стои надпис "Протест" и текстът на декларацията до Народното събрание, снимка: РС на КНСБ Габрово  

   

  

  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.