Търсене

Този път в Севлиево ще има битка за кметското място

Този път в Севлиево ще има битка за кметското място

от Емилия Димитрова

Въпреки, че регистрацията на кандидатските листи започва от 17 септември т.г. към този момент е ясно, че за кмет на общината ще се кандидатират Иван Иванов(ГЕРБ), Богомил Петков (издигнат от инициативен комитет), Росен Цветков (НФСБ) и Светла Георгиева (гражданска коалиция). Имената са изписани по реда на обявяването на номинациите им. Очаква се Недко Георгиев също да бъде един от кандидатите.

Ако се съди по регистрацията на партиите и коалициите, за избор на кмет на община са се регистрирали още „Движение за радикална промяна Българската пролет“, чийто кандидат преди четири години беше Митко Гълъбов, ДПС, които през 2015 г. издигнаха Ердоан Узунов, партия „Атака“ също има регистрация за кмет. На 24 септември ще стане ясно кои са новите желаещите да управляват общината, но дори да излязат още имена, те не биха повлияли сериозно върху нагласите.

Ще има балотаж

Почти сигурно е, че нито един от кандидатите няма да спечели повече от половината от гласовете на избирателите на първи тур. Въпросът обаче не е дали ще има балотаж, а кой ще излезе на балотаж срещу сегашния кмет Иван Иванов. Несериозно би било да се предполага, че Иванов няма да стигне до втори тур. Първо, защото зад него е машината на ГЕРБ и второ, защото от позицията на човек във властта има възможност за влияние. И трето, защото в ГЕРБ, макар да отчетоха отлив от гласове на евроизборите, все още имат подкрепа на немалка част от избирателите. Отделен въпрос е къде са корените за това. 

Иван Иванов вече започна да обяснява колко са инвестирани в Севлиево за осемте години под негово управление и най-вероятно кампанията му ще продължи в този дух – с изброяване на проекти и обещание да се продължи започнатото. Естествено няма да чуем и дума за възложени и оспорени обществени поръчки, за наложените финансови корекции, за ремонтите на ремонта, отсечените без контрол дървета в града, странните назначения в Общината, нито за летаргията, сковала общинския съвет през последните четири години и превръщането му в придатък на общинската администрация, вместо в неин коректив.  

Евентуалните опоненти 

Двама са евентуалните опоненти на Иван Иванов за 27 октомври – Светла Георгиева и Богомил Петков. И двамата са достатъчно популярни в Севлиево. Георгиева е от екипа на „Идеал Стандарт-Видима“, но се слави и с обществена дейност. Председател е на Училищното настоятелство в града, инициатор за редица каузи.

Богомил Петков идва от бизнеса, не му е чужда и благотворителността. Очаква се той да получи сериозна подкрепа точно от средите на бизнеса, тъй като е активен член на бизнессдружение „Севлиево 21 век“ и Ротари клуб Севлиево, освен това е в управлението на Ордена на рицарите тамплиери. Организацията няма широка популярност сред гражданите, през последните години за нея се говори основно в посока инвестиции в изкуство за деца.

Ролята на БСП

Кампанията на независимия Богомил Петков тръгна силно, след като от БСП обявиха, че застават зад него. Дано обаче това не се превърне в недостатък на кандидатурата му. БСП в Севлиево няма никакво влияние в политическия живот през последните години, но пък има структури, опит в правенето на избори и електорат, който не е за подценяване, когато дойде време да се броят бюлетини.

Светла Георгиева има всички шансове да увлече гласовете на онези избиратели, които се гнусят от партии и партийни коалиции. Нейната кандидатурата е издигната от неправителствената организация „Граждани за Севлиево“ с лидер Боян Ботев и това би могло да бъде най-голямото предимство пред Георгиева, която няма политически опит. Всъщност точно липсата на политическа биография би могла да се превърне в предимство както за Петков, така и за Георгиева. Спомнете си как Иван Иванов стана народен представител, идвайки от ДВСК, чист от всякакви негативи, които обикновено "вървят" с българските политици.  

В случая е важно кое ще надделее – опитът и  електоралното предимство зад Богомил Петков, или желанието на гражданите да имат надпартиен кмет.

Останалите кандидати на този етап не ги броим, тъй като които и да са те, имената им ще бъдат просто трик, който партиите винаги използват, за да получат повече гласове за листите с общински съветници.

Така че този път в Севлиево се очертава да има битка за кметския стол. Дано спечелването й бъде в ръцете на мислещите, а не на купените избиратели.      

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!