Търсене
От РИОСВ Велико Търново съобщиха

Три сигнала от Севлиево са подадени в РИОСВ В. Търново от началото на годината, и трите са основателни

Емилия Димитрова
Три сигнала от Севлиево са подадени в РИОСВ В. Търново от началото на годината, и трите са основателни

Илюстративна снимка от Emilian Robert Vicol, Pixabay

Три сигнала за замърсявания са подадени от граждани на Севлиево от началото на 2022 г. към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново, съобщиха от инспекцията. След проверки е установено, че и трите са основателни и по тях са предприети действия. 

Два от сигналите са за нерегламентирани сметища - едно в кв. Балабанца и други три в с. Горна Росица. При проверка на терен в с. Горна Росица, на която са присъствали представители на общинската администрация и кметът на селото, е установено, че на място са изхвърлени строителни отпадъци. Издадено е предписание на местния кмет до 23 март да бъдат почистени. 

Другото сметище, за което е подаден сигнал в екоинспекцията, е на ул. "Магистрална" 5 в Севлиево. И там е извършена проверка на място в присъствието на общински служители. Проверката установява, че мястото е зад площадката на "Кабелтрейд" и на него са изхвърлени строителни и битови отпадъци. На кмета на община Севлиево е издадено предписание за почистване на терена до 15 април т.г.

За замърсяване на водите на яз. "Александър Стамболийски" с растителни и битови отпадъци е третият подаден сигнал в РИОСВ. От извършената на място проверка е установено, че около язовирната стена има изхвърлени пластмасови опаковки, суха дървесна маса и треви. Боклуците били на площ около 50 кв. м. Замърсената площ попада в зоната за техническа експлоатация на Националната електрическа компания (НЕК), но съгласно Закона за водите язовирът е част от комплексните и значими язовири, които са публична общинска собственост, заради което сигналът е препратен към Басейнова дирекция Плевен, уточняват от екоинспекцията. 

По дванайсет сигнала са предприели действия служителите на РИОСВ във Велико Търново от началото на тази година. Повечето от тях са подадени по електронен път.  

Сигнали за замърсявания могат да се подават чрез форма за сигнали, достъпна тук.

Сигнали се подават и на "зеления телефон" в инспекцията, на който се приемат денонощно. Номерът е 062/ 62 03 58.

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.