Търсене

Важно е да си вътре: Тодор Ганчев и Христофор Лалев отново искат вота на избирателите, сега от "Земеделски народен съюз"

Емилия Димитрова
Важно е да си вътре: Тодор Ганчев и Христофор Лалев отново искат вота на избирателите, сега от

Тодор Ганчев и Христофор Лалев, колаж: "Севлиево онлайн"

Тодор Ганчев регистрира в Общинската избирателна комисия кандидатската листа за общински съветници на "Земеделски народен съюз". Листата е от единайсет души, водач в нея е самият Ганчев, втори след него е Христофор Лалев.

Ганчев, който в този управленски мандат е общински съветник от "Демократична България", а в предишния беше от "Реформаторския блок", сега прави стъпки към нови четири години в Общинския съвет като земеделец. Според източници на "Севлиево онлайн" той не е получил подкрепа от своите за нов мандат, заради което е избрал варианта "Земеделски народен съюз". 

Тодор Ганчев има дълъг престой в Общинския съвет - шест мандата.

За първи път е избран през 1999 г. Следват четири поредни мандат като общински съветник, до 2011 г. Пропуска мандат 2011-2015 и влиза отново в Общинския съвет за още един мандат.   

В последния управленски мандат той прави често впечатление с липсата си на позиция по внесените за гласуване решения, като не гласува изобщо, въпреки, че е в залата. Подобно поведение е в разрез със Закона за местно самоуправление и местна администрация, както и с Правилника за работа на Общинския съвет. То не е и морално, още повече, че така се отнема възможността да се проследи какво е поведението на общинския съветник по гласуваното решение, защото системата, която отчита вота, не е пригодена за опцията "негласувал", обясни председателят Здравка Лалева за "Севлиево онлайн". 

През 2017 г. Ганчев поиска от кмета да каже колко пари са събрани от депозитите, събирани от дърводобивните фирми за извоз на дървесина по горски пътища. Тогава той обяви, че "депозитът за горски пътища е корупционна схема", защото "кметовете правят компромиси с някои от фирмите, а неглижират пораженията, нанесени от други". Общинският съвет да направи корекция на това решение, поиска Ганчев, за да са доволни всички по веригата. Тогава той не каза, но мнозина се досетиха, че е възможно интересът му към промяна в решението да е провокиран от личния му бизнес с дърводобив. 

Всъщност Тодор Ганчев веднъж обяви, че "няма политически цели, за да защитава каузата на дърводобивните дружества". Репликата бе произнесена в Общинския съвет, по време на един малко скалъпен протест на дърводобивните фирми през април 2019 г. По време на това заседание той заподозря нарушения в общинското предприятие "Земи и гори", но кметът се позова на започнали проверки и каза, че ако се установят нарушения, ще има и наказани. 

В тази размяна на въпроси и отговори лъсна нещо друго. Без да влиза в подробности Иван Иванов каза: "ако бях приел вашето предложение да назнача за директор на предприятието дъщерята на един общински съветник, протест нямаше да има". Думите бяха към представителите на дърводобивните фирми. Тогава се чу, че става въпрос за дъщерята на Тодор Ганчев, но тази информация нито беше потвърдена, нито отречена. Самият Иван Иванов също не влезе в подробности, но каза "не мога да приема варианта да извършвам назначения под натиск, вкючително натиска на улицата".   

Кандидатурата на Христофор Лалев също е любопитна.

През този мандат Лалев остана извън политиката, а в предишния, когато беше избран от местна коалиция "Заедно за севлиевска община", сътвори доста бурни заседания с предложението си Общината да продаде акциите си в "Севлиевогаз". Срещу това предложение се роди широко обществено недоволство, към което се присъедини и бизнеса, откъдето излязоха с декларации против продажбата. 

През ноември 2016 г. Христофор Лалев предложи да бъде приватизиран общинският дял от капитала на „Севлиевогаз 2000“. Предложението беше внесено и заложено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет, насрочено за 15 ноември 2016 г. Аргументите на лалев бяха, че след като газохпреносната мрежа е изградена, Община Севлиево няма социален ангажимент по отношение на газа. Тогава той прогнозира, че клиентите на дружеството могат да си изберат друг доставчик във времето, както това се случва със сободния пазар на тока, но както се вижда седем години по-късно нито токът, нито газът за битови потребители са на свободния пазар. 

Заради надигналата се вълна от недоволство, Христофор Лалев сам оттегли предложението си. Междувреметто от бизнеса реагираха с декларации. От сдружението на бизнеса "Севлиево 21 век" заявиха, че "зад това предложение прозират интереси, свързани единствено с придобиване на мажоритарния пакет в “Севлиевогаз 2000“, което ще доведе до негативни последици за бизнеса и гражданите. 

"Чрез Общинския съвет мажоритарният дял от капитала на „Севлиевогаз 2000“ е собственост на жителите на община Севлиево. Общественият интерес от тази собственост се изразява не само в дивидент от печалбата на дружеството, а също така и в други показатели – цена на газа, надеждност и безопасност на мрежата, наети работници и служители, общественополезна дейност на фирмата и т.н", написаха в писмо до кмета от Ротари клуб Севлиево. 

Гражданите, поведени от Боян Ботев се организираха за подписка с искане за свикване на местен референдум, на който обществото да се произнесе за евентуалната приватизация. Междувременно кметът Иван Иванов пресече всякакви опити приватизация на "Севлиевогаз" да продължи да бъде тема от дневния ред на обществото. "Да изхвърлим тази дъвка, защото вече не е сладка", каза той по време на едно от редовните заседания на Общинския съвет и се ангажира: „Докато аз съм кмет, не мисля, че ще има предложение за приватизация на общинските акции в „Севлиевогаз 2000“. 

На 29 октомври Тодор Ганчев и Христофор Лалев ще поискат да влязат в следващия Общински съвет - Ганчев за седми път, Лалев - за пети, два от които е председател на Общинския съвет от БСП. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!