Викат огнеборците за ловене на папагал, до чистене на гараж

Севлиевските пожарникари на практика са момчета за всичко. Освен на фалшиви сигнали, те са викани за всякакви странни "инциденти", сподели началникът на Районната противопожарна служба главен инспектор Христо Банков днес, на среща с медиите по случай професионалния празник на огнеборците. 

Къде сериозно, къде през смях, Банков сподели някои от случаите, при които момчетата са търсени за съдействие. Някои наистина са фрапантни. Като изхвръкнал от клетката си папагал в един от жилищните блокове на Севлиево. Собственичката на пернатото се обадила в Пожарната и настояла да дойде техен човек, за да го хване. Само че папагалът не се виждал никъде. Докато изпратеният пожарникар не ритнал неволно гума на паркиран пред блока автомобил и папагалът не литнал оттам. Само благодарени на бързата си реакция пожарникарят успял да хване птицата, която го захапала за ръкавицата и не се пускала. 

Друг път огнеборците били извикани да изпомпят около два пръста вода от гараж. Водата била малко и можела да се изрине с метла, но собственичката настоявала това да стане с противипожарна техника. 

Случаите на стършели и змии в противопожарната служба са ежедневие, както и спасяването на кучета и котки. А фалшивите сигнали от началото на годината са седем. Последният бил от снощи, когато някой решил да се пошегува и изпратил огнеборците на адрес, на който нямало нито пожар, нито инцидент. 

Професионалният празник на българските пожарникари е утре, 14 септември. Той се чества официално от 1995 г. и е продължение на традицията, чието начало е положено на 14 септември 1905 г. в София, когато е проведен първия в страната пожарникарски събор по инициатива на пожарникарските команди в София, Пловдив, бургас, Пазарджик и Асеновград. 

 

 

Община Севлиево има 30 жилища, 24 отдава под наем
Общество
До края на януари БЧК раздава хранителни помощи
Общество
Катастрофа край с. Сенник, пострадал е един от водачите
Общество
Новият данък МПС: какво се променя в Севлиево?
Общество
Временно е спряно издаването на документи за самоличност
Общество
Втори ден студ в Севлиево - минус 19 градуса
Общество
Утре е Богоявление. В 11.00 ч. хвърлят кръста от моста на р. Росица
Общество
Заверка "апостил" вече правят в областната администрация
Общество
Мъж изгоря при пожар в дома си с. Сенник
Общество
Симеон Спасов извади богоявленския кръст в Севлиево
Общество
Пияни зад волана: единият с 2.05, другият с 1.69 промила
Общество
Бебе почина от изгаряне в Габрово
Общество
Циркът "електронни винетки" - 33% измама, 100% некадърност
Общество
Севлиево е в „Черна книга за правителственото разхищение 2018“
Общество
Денят на данъчната свобода през 2019 г. e 18 май
Общество
Възможни са нарушения във водоподаването заради авария
Общество