Търсене

Ясни са играчите в основните отбори за мача на 26 март

Ясни са играчите в основните отбори за мача на 26 март

Регистрацията на политическите партии за вота на 26 март приключва днес. Може да се каже обаче, че кандидатите на партиите, основни претенденти за мандат от област Габрово, вече се сдобиха с удостоверения.

В неделя регистрация в РИК взеха от ДПС, а в понеделник своите листи регистрираха ГЕРБ, БСП, „АБВ-Движение 21“ и обединените патриоти.

Водач на ДПС, напълно очаквано, е Четин Казак. Юристът от Търговище вече два пъти е избиран за народен представител от Габрово, при това с удивително малко получени гласове. През 2013 г. за него гласуваха 2 983-ма души, а година по-късно - 2 931, което му даде и в двата вота малко над 5% подкрепа. Но тъй като ДПС си докарва от Турция и чужбина между 5 и 6 мандата, а няма избирателен район „Турция” или „Чужбина”, тези мандати трябва да отидат някъде. И гласовете отиват в някои от тези 31 избирателни райони, е обяснението на математика Михаил Константинов относно разпределението на мандатите в някои региони. Между другото Габрово не е прецедент. Пак през 2014-та във Видин ДПС взе мандат с малко под 500 гласа.

През 2014 г. в Габрово имаше протести срещу мандата на Четин Казак. Истината е, че нямаше нарушение на закона и напълно разбираемо той остана в Парламента и не се оттегли, както го приканваха габровци. 

Ще се разиграе ли същия сценарий и този път? Ще гледаме.

След Четин Казак в листата е областният лидер и севлиевец Ердоан Узунов.

При последните два парламентарни вота ГЕРБ в област Габрово има твърда подкрепа. За партията на Борисов през 2013-та са гласували 21 871 души, а година по-късно – 21 604. Дали ще запазят позициите си и ще вземат отново два мандата, избирателите ще кажат. Важното е обаче и друго – дали е налице пренареждане на доверието от партийната централа. Цветомир Михов изненадващо този път се оттегли и каза да не търсим в това сензация, но петото място на Добромир Проданов, който бе депутат в 43-тия Парламент, също поставя въпросителни. На практика Проданов е на неизбираемо място, което би могло да бъде знак, че не са доволни от него. Що се отнася до Михов, малцина, предполагам вярват, че се отказва от властта, за да стяга редиците на ГЕРБ в областта. Още по-малко, че заради умора е по-малко креативен. Ако беше така старите пушки в БСП нямаше да се държат като ощипани моми, задето им казаха, че са престояли достатъчно по депутатските банки и е време да освободят редиците за по-млади и можещи. Но при Михов умората е официалната версия, останалото са само догадки.

Николай Сираков определено е на крачка от Парламента, макар че преди седмица, когато го освободиха, каза: „Няма регистрирана нито една листа в Габрово и няма как да си извадя дори удостоверение в РИК, че не съм кандидат за народен представител“. Да, към датата, когато тези думи бяха изречени, отразяваха фактите, но всички знаем, че листите не се правят за пет-шест дни, а месеци по-рано се знае кой ще бъде в тях, или поне онези на първите места. 

Двама севлиевци има в листата на ГЕРБ. Едната – Иглика Събева, може и да понатрупа престой в Парламента. Зависи кой ще състави следващото правителство. Мирела Ганчева е млад кадър на ГЕРБ, но си я отглеждат отдавна. А и тя доказва лоялност, което обяснява мястото й в листата.

За водача в листата на ГЕРБ Томислав Дончев какво да кажем – или ще е депутат, или министър. Въпрос на изборни резултати.

В БСП има една еуфория, която дойде след президентските избори. Всички знаем обаче, че измежду гласовете за Радев не всички са гласове за БСП. И ако вземем за база последните два парламентарни избора, при социалистите спадът на доверие бе с близо 10% в крайния резултат - през 2013 г. за листата им в габровско гласуваха 15 678 души, а година по-късно – 9 464. Ще станем ли тази година свидетели на обрат, ще стане ясно още на 26 март вечерта.

В листата им за Габрово няма сериозни изненади, по-скоро е очаквана. Кирил Добрев се ползва с добра подкрепа в Габрово и почти сигурно напролет пак ще е депутат. Втората – Кристина Сидорова, е с много ясно изразено опозиционно поведение, смело казва мнението си и още по-смело изразява позиция, което прави мястото й в листата заслужено.   

И в тази листа има двама севлиевци. Станимир Стойчев е млад и малко познат, а третото му място би могло да стане добър старт за политическа кариера. Петинка Михайлова този път е седма, през 2014-та беше трета. Тя го обяснява с даването на път за младите.

Пламен Марков – водачът на листата на „АБВ-Движение 21“ е изненадата на тези избори. В Севлиево много хора го харесват, а и не само в Севлиево. Поведението му на политик тепърва ще наблюдаваме, но присъствието му сред кандидатите за следващия парламент определено би могло да притеснява доста от останалите играчи. Защото трудно може да се отрече, че ако коалиция „АБВ-Движение 21“  вземе мандат в Габрово, това ще е сто процента мажоритарен вот.

Втори в листата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ също е севлиевец – общинският съветник Росен Цветков, който на местните избори през 2015 година беше и кандидат за кмет. С времето Цветков показа, че по важни за Севлиево въпроси има твърда позиция, която по-често е в разрез с тази на управляващите. Което му печели симпатии на хората. А второто му място в листата е белег за доверие, което той най-вероятно тепърва ще надгражда.

Лазар Бонгурев и Митко Гълъбов са другите двама познати севлиевци, чиито имена виждаме на второ и трето място в листата на Партия „Движение за радикална промяна Българската пролет“. Имената на двамата нашумяха в общественото пространство след обжалване решението на ОбС Севлиево за присъединяването на ВиК „Бяла“ към Асоциацията по ВиК Габрово. Популярността обаче невинаги е право пропорционална на изборна подкрепа.

И още една изненада, но без очаквания – общинският съветник от Коалиция Избирам Севлиево Христо Христов е водач на листата на „Партия на зелените“. По всяка вероятност влизането му в играта е заради олимпийския принцип – важно е участието.  

Днес в 17.00 часа регистрацията на кандидатите приключва. А утре ще стане ясно окончателно колко партии са регистрирали свои листи за област Габрово. В понеделник, на 26 февруари, започва и предизборната кампания. И както се казва в спорта, нека по-добрият победи. А как ще познаем добрите? Старите хора казват преди важни решения да си отваряме очите на четири.  

 

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.