Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
снимка: pixabay

От вчера, 3 септември, в област Габрово започна изплащането на обезщетенията в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните им стопанства. Това става след като на 23 август Областната епизоотична комисия е одобрила и утвърдила списъците на имащите право да получат обезщетението. 

343 стопани от областта ще получат по 300 лв. Сред тях има и такива извън двайсеткилометровата санитарна зона, но това е решение на епизоотичната комисия в Габрово и е за да не се създава напрежение и се прави разделение между хората в областта, е заявил председателят на Областната епизоотична комисия Росен Цветков.

Уеднаквяването на подхода към стопаните е и заради решението от 23 август т.г., което задължава всички собственици на прасета да предприемат мерки за умъртвяването на животните, заради високия епизоотичен риск от разпространение на заболяването. Това решение все още не е отменено и "именно това ни дава основание и възможност на стопаните, които отглеждат до 5 прасета от типа „заден двор“ и доброволно са ги заколили, но не попадат в санитарната 20-километрова зона, също да получат средства за дезинфекция.“, е заявил Росен Цветков.

Одобрените заявления, които отговарят на изискванията, са 343. От тях 300 са в 20-километровата зона и 43 извън нея. Само в община Севлиево са подадени 252 заявления за обезщетение, като най-много - 29, са от с. Душево. Само по едно прасе има заклано доброволно в селата Агатово, Бериево, Градище и Дамяново.

Изплащането на хората, които нямат банкови сметки, става съвместно със служители на ОДМВР. Ангажимент на кметовете на населени места е да публикуват на публично място списъците със стопаните, които ще получат еднократната помощ за дезинфекция.

 

Само област Габрово е без заболели диви свине в рамките на СЦДП
Общество
От 9 до 13 септември е Седмицата на пожарна безопасност
Общество
Спират тока заради ремонти, вижте къде
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
Собственик на прасе: Чумата влезе в надпреварата за местна власт
Общество
Днес без вода са селата, захранвани от етернитовия водопровод
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Кметовете - в главната роля в сагата африканска чума
Общество