Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
снимка: pixabay

От вчера, 3 септември, в област Габрово започна изплащането на обезщетенията в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните им стопанства. Това става след като на 23 август Областната епизоотична комисия е одобрила и утвърдила списъците на имащите право да получат обезщетението. 

343 стопани от областта ще получат по 300 лв. Сред тях има и такива извън двайсеткилометровата санитарна зона, но това е решение на епизоотичната комисия в Габрово и е за да не се създава напрежение и се прави разделение между хората в областта, е заявил председателят на Областната епизоотична комисия Росен Цветков.

Уеднаквяването на подхода към стопаните е и заради решението от 23 август т.г., което задължава всички собственици на прасета да предприемат мерки за умъртвяването на животните, заради високия епизоотичен риск от разпространение на заболяването. Това решение все още не е отменено и "именно това ни дава основание и възможност на стопаните, които отглеждат до 5 прасета от типа „заден двор“ и доброволно са ги заколили, но не попадат в санитарната 20-километрова зона, също да получат средства за дезинфекция.“, е заявил Росен Цветков.

Одобрените заявления, които отговарят на изискванията, са 343. От тях 300 са в 20-километровата зона и 43 извън нея. Само в община Севлиево са подадени 252 заявления за обезщетение, като най-много - 29, са от с. Душево. Само по едно прасе има заклано доброволно в селата Агатово, Бериево, Градище и Дамяново.

Изплащането на хората, които нямат банкови сметки, става съвместно със служители на ОДМВР. Ангажимент на кметовете на населени места е да публикуват на публично място списъците със стопаните, които ще получат еднократната помощ за дезинфекция.

 

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Десети ден са без вода жителите на с. Добромирка
Общество
Деца събраха благотворително зимни дрехи и топли завивки
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
25 млн. лв. за големите проекти на Севлиево са отишли към едни и същи фирми
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество
Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество