Безводие заради замътване и как няма механизъм за справяне с проблема
Често извозването на дървесината е причина за кални маси, които се стичат към водохващанията

от Емилия Димитрова

Безводието за севлиевци и жителите на селата при проливни дъждове ще продължи. Това е лошата новина. Добрата е, че промяна на абсурдната ситуация при всеки по-силен дъжд водата за Севлиево и селата да се спира, е възможна. За това обаче трябват милиони лева, които ВиК-дружеството оператор (ВиК Габрово) не може да извади. Това стана ясно, след разговор на "Севлиево онлайн" с управителя на ВиК Габрово инж. Владимир Василев. Поводът - спиране на водоподаването за цялата община в последните два дни на миналата седмица, заради замътване на водоизточниците, след валелия два дни дъжд.

 Ока се, че Пречиствателната станция за питейно водоснабдяване в с. Стоките е направена за

едностъпално третиране на суровата вода през бързи пясъчни филтри.

"Едностъпална система се прави, когато се предвижда да има язовир", обясни инж. Василев. Заради заложения в края на миналия век язовир "Мокра Бяла", който допреди няколко години беше в плановете на правителството, станцията в Стоките е проектирана едностъпално и водата, която постъпва в нея от водохващанията, се пречиства през пясъчни филтри. Когато обаче завали силно или вали продължително, "тези филтри не вършат работа". За да има качествено пречистване на замътената вода, е необходимо Пречиствателната станция да бъде препроектирана, но "това е мащабна инвестиция за ВиК Габрово", категоричен е управителят на дружеството. Според него става дума за инвестиция от милиони лева, но колко точно, докато няма готов проект, никой не може да каже. Единственият начин да се осигури финансиране за преустройство на Пречиствателната станция е по Оперативна програма. 

"Поизсече се Балкана. Водохващанията сега са в гола поляна" - 

казва Владимир Василев, когато питаме защо през последните години проблемът със замътването на водата се изостри и зачести. Оказва се, че сечта не е причина само за замътването, но и за безводието при засушаване, от което севлиевци страдат всяко лято. Положението е документирано като притеснително преди пет години лично от Владимир Василев, в качеството му на председател на постоянната комисия "Общинска собственост" в Общинския съвет на Севлиево.

През декември 2016 г. той и колегите му гласуваха декларация, с която се иска министърът на земеделието и храните да наложи мораториум върху сечта в Балкана, на територията на ДЛС „Росица Лъгът“ и спешно държавно финасиране от МРРБ за реконструкция на главния водопровод, от който се захранва община Севлиево. Текстът на тази декларация бе предложен от Василев,  който свика колегите си от комисията на изнесено заседание край водохващанията, за да се запознаят на място със състояниението на реките и терените край санитарно-охранителните зони. 

Резултатът от въпросната декларация е частичен - започна поетапен ремонт на водопроводите, но нищо по въпроса със сечта, който се очертава като първоизточник на всички останали проблеми с водата за Севлиево. За сметка на това последва проверка, която установи, че

За 40 места във вододайни зони е имало позволително за сеч

Проверката е разпоредена от директора на Северноцентралното предприятие в Габрово и обхваща период от началото на 2017 г. до лятото на същата година, а териториалния й обхват са поделения на държавното предприятие – ДГС Габрово и ДЛС Росица. ДГС Севлиево не е било обект на проверка, тъй като за 2017 г. не е имало позволителни за сеч в проверяваните зони. Същата проверка установява, че за периода 1 януари 2017 г. - 12 юли 2017 г. за сечи във вододайните зони в района на ДЛС "Росица" са издадени позволителни за сеч за 40 подотдела. Те са за ползване на 14 160 куб.м дървесина. Тази проверка не открива нарушения, а според протокола от нея се изпълняват разпоредбите на земеделското министерство, които ограничават сечта във вододайни зони до 80% от планираното.

Година по-късно стана ясно, че 

във вододайните зони на област Габрово има 519 сечища.

Половината от сечите са заложени в горскостопанските планове, 180 са на основание план-извлечения, за други 19 има предписание по Закона за горите от Лесозащитна станция София. Това обяви тогавашният министър на земеделието и храните Румен Порожанов на питане от народния представител Кристина Сидорова. 

А друг министър, Николай Нанков, пак на питане на Кристина Сидорова, каза от трибуната на Парламента, че 

„у нас няма механизъм за упражняване на контрол“. 

И заяви, че „за решаване на проблема с изсичането на горите, особено във вододайните зони, е необходимо да се търси общо съдействие на всички отговорни институциии“. Този много общ отговор е даден през юли 2018 г. и в него Нанков обяснява, че в МРРБ има само един сигнал за сеч във вододайна зона в Лъгът, севлиевска община, и признава, че "в резултат при интензивни дъждове и снеготопене се е достигнало до замътване на реките и до промяна дебита на водоизточниците.“

Надеждата е в прединвестиционните проучвания, 

при изработването на които биха могли да се планират средства за препроектиране на Пречиствателната станция в с. Стоките, категоричен е управителят на ВиК Габрово. За област Габрово обаче те се бавят, сочи порверка на "Севлиево онлайн", тъй като един от участниците в обявената през пролетта на миналата година процедура от МРРБ за избор на изпълнител обжалва отстраняването си от процедурата, заради което договорът с класираното на първо място дружество не може да започне да се изпълнява.   

Проблемът със замътването на водата за Севлиево е заварено положение. "ВиК Габрово" го наследява с ВиК "Бяла". А какво ВиК "Бяла" и Община Севлиево са направили, за да се обърне вниманието на държавата към очевидно наложителното препроектиране на Пречиствателната станция, щом специалистите твърдят, че друг подход срещу замътването няма, "Севлиево онлайн" попита за налична информация в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Отговорът се чака.   

Въвеждат се ограничения в движението заради колоездачната обиколка на България
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Гл. инспектор Красимир Колев е преназначен за началник на РУ Севлиево
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Застаряваме, намаляваме, не се женим, увеличават се и разводите
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество