Търсене
На 31 март от 16.00 ч.

Митинг пред Община Павликени срещу компромиси за горенето на боклук край с. Върбовка

Емилия Димитрова
Митинг пред Община Павликени срещу компромиси за горенето на боклук край с. Върбовка

Протест пред РИОСВ В. Търново, 31 януари 2022 г., снимка: фейсбук профил на Данита Заричинова от "За земята"

Инициативен комитет „ЗА ПАВЛИКЕНИ“ организира митинг на 31 март 2022 година от 16:00, пред сградата община Павликени, информираха от комитета. В митинга са заявили, че ще се включат жители на община Павликени и съседните общини Сухиндол, Левски, Севлиево, Велико Търново и др.

На събитието гражданите ще потвърдят несъгласието си с каквито и да било компромисни решения относно инвестиционното намерение на фирма "Петрургия" за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци край село Върбовка, казват организаторите на недоволството.

Инвестиционното намерение среща огромно гражданско неодобрение в шест общини от региона,

като само в община Павликени са събрани над 7000 подписа. Хората очакват Общински Съвет - Павликени да прояви воля и гражданска отговорност и веднъж завинаги да заяви ясна и публична позиция, гарантирана с гласувано решение. Само такова решение може да върне доверието и спокойствието на гражданите в община Павликени и съседните общини, категорични са от инициативен комитет "За Павликени". Оттам са поканили на митинга и представители на държавни инситуции, а областният управител на Габрово се срещна с министъра на екологията Борислав Сандов и заяви, че подкрепя гражданите и тяхното недоволоство. 

В Севлиево и общината вече трета седмица е в ход подписка срещу инвестиционното намерение

на "Петрургия" ООД да изгради завод за каменна вата и електроцентрала към него в землището на павликенското село Върбовка. Местата, на които се събират подписи са на различни места в Севлиево и някои севлиевски села. От вчера и в ДКЦ "Медика", на ул. "Никола Петков" 60 желаещите могат да подкрепят подписката, информираха от местния инициативен комитет. 

Както "Севлиево онлайн" вече писа директорът на РИОСВ Велико Търново Мая Радева поиска

Експертният екологичен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка за въздействието върху околната среда

(ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, с. Върбовка, община Павликени“, с възложител „Петрургия“ ООД, гр. София.

Резолюцията на директора е на основание чл. 16, ал. 2 от Правилника за функциите, задачите и състава на Експертните екологични съвети към Регионалните инспекции по околната среда и водите, тъй като са налице депозирани особени мнения на двама от членовете на Експертния съвет. В становищата са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС по отношение на различни компоненти и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на становищата на РЗИ-Велико Търново, Басейнова дирекция - Плевен и Регионалния исторически музей във Велико Търново, в които е направено искане на допълване на доклада. Отделно от това, по време на Експертния съвет, възложителят е заявил, че сондажът, описан в ДОВОС, няма да бъде включен в проекта, което налага това обстоятелство да бъде изяснено, пише в мотивите на Радева.

По време на първия Експертен съвет само два гласа бяха против.

Единият на Пенчо Пандъков от риболовен клуб "Балканка" и вторият на данита Заричинова от неправителствената организация "За земята". Ето какво написа Заричинова във фейсбук след първото заседание на Съвета: "Днес преживях първия си експертен екологичен съвет, 8 часа продължи.

Сутринта имаше протест отново на хората от Павликени, които се бяха вдигнали до Търново преди работа, за да напомнят, че са срещу проект за инсталация за горене на 400 хиляди тона отпадъци годишно. Вечерта седем представители на РИОСВ Търново, заедно със зам.-кметицата на Павликени и кмета на село Върбовка гласуваха "за", което означаваше, че проектът мина на съвета, заради 1/2 гласа повече "за". Героят на деня за мен е Пенчо Пандъков от Риболовен клуб "БАЛКАНКА", с който бяхме представители на НПО сектора на съвета и от който научих много за опазването на водите и не само. Той успя да запази спокойствие всичките тези 8 часа и да изложи и вкара в решението толкова стабилни аргументи и условия за проекта, че ако съм на мястото на инвеститора просто директно щях да се откажа.

Изводът от цялата дискусия днес - в институциите има и читави хора, които си разбират от работата и може да се говори с тях, но явно ги е страх да заемат твърда позиция и натискът е голям. Трябва повече да сме като местните от Павликени и да ръчкаме много за промяна с ентусиазъм, знания, комуникация, кой както може". 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!