Търсене

Не мисля, че Севлиево ще има свой язовир

Не мисля, че Севлиево ще има свой язовир

Миналата седмица ОбС взе решение за избор на нов управител на ВиК „Бяла“. На мястото на Тихомир Тотев, който пое фирмата преди три години, сяда Кристиян Даскалов. За промените и това, което остава след тях, както и за свършеното, разговоряме с Тихомир Тотев.

Кога разбрахте, че ще ви сменят, г-н Тотев?

Беше ми ясно още през декември, когато на заседанието на Общинския съвет беше включена точка за смяна на управителя на „Бяла“ ЕООД и избор на нов.

Искате да кажете, че от дневния ред за заседанието сте узнали, че предстои да си търсите работа?

Така стана. От интернет страницата на Общината научих. Никой не е водил с мен разговори, нито ме е питал нещо относно състоянието на дружеството. Явно не е било важно да ме уведомят, че предстои смяна в ръководството на фирмата.

А в последствие, след като тази точка не беше гласувана, пак ли нищо никой не ви каза?

Аз бях сигурен, след като не мина предложението, че ще има конкурс и че същият човек, когото не избраха през декември, ще спечели конкурса, а на януарската сесия ще бъде предложен за одобрение от ОбС. И така стана.

Новият управител е служител на „Бяла“ и Вие го познавате. Професионалните му качества подходящи ли са за длъжността „управител“?

Не мога да преценя. Той изпълнява работа, която няма нищо общо с управлението. Оператор е на Пречиствателната станция в Стоките и в задълженията му влиза да следи за поемане на водите от водохващанията, които след пречистване се изпращат към града и селата. Работата е по-скоро техническа. Затова ми е трудно да преценя мениджърските му умения.

Имате ли някакви догадки как г-н Даскалов излезе на повърхността?

Не мога да коментирам. Но ако се вгледате в листите от предизборната кампания, ще видите, че лицето е кандидат за общински съветник в една от листите.

Да го кажем направо, за да не гадаят хората, защото листите не са тайна – Кристиян Даскалов беше кандидат за общински съветник в листата на Реформаторския блок. Какво е в момента финансовото състояние на „Бяла“?

Много добро. Очакваната счетоводна печалба за 2015 година ще бъде над 55 000 лв., а след облагане с данъци – около 33 000 лв.

Вие сте три години управител на дружеството. През останалите години какви бяха резултатите?

През първата година счетоводната печалба беше 5000 лв. и след преобразуване на финансовия резултат излязохме на загуба от 3000 лв. На следващата година печалбата ни беше около 20 000 лв. и сега отчитаме най-високата печалба.

Какъв е размерът на вложените инвестиции от дружеството?

Над 410 000 лв.са нвестициите за 2015 година, изцяло за собствена сметка. Най-много сме вложили в двете нови кръгови кръстовища, където подменихме изцяло водопроводите. Всъщност двете кръстовища ни струваха общо около 170 000 лв., изцяло средства на дружеството. Разполагаме с 30 превозни средства, които са в много добра техническа изправност, миналата година закупихме и един нов камион.

Защо след като фирмата е в добро финансово състояние, се налага смяна на управителя, според Вас, разбира се?

Моето обяснение е изпълнение на политически ангажименти. За да се осигурят определен брой гласове в ОбС се задоволяват някои искания на съветници.

Искате да кажете, че Даскалов е политическо назначение.

Със сигурност.

А Вашето такова ли беше?

Аз нямам обвързаност с нито една партия и не мисля, че моето назначение беше политическо.

Екипът на фирмата как реагира на рокадите. Това е трета смяна на управител на ВиК Севлиево за четири години, като се започне от отстраняването на инж. Юнгалов, след това освобождаването на инж. Гоцов и сега Вашето.

Не мисля, че екипът е доволен от всичко това. Усещам напрежение сред хората, но аз не съм човекът, който да ги успокои. Мисля, че това трябва да сторят онези, които подлагат работниците в дужеството на постоянен стрес.

Добре, вие сте бил наясно, че така или иначе, ще бъдете сменен. Защо тогава се явихте на конкурс?

Ако не бях се явил, щяха да кажат: „Той не се яви на конкурс, затова избрахме нов управител“. Исках да видя докъде ще стигне нечие безочие.

Смятате ли, че отстраняването Ви има общо с готвеното сливане на нашето ВиК с габровското?

Със сигурност. Защото през годините съм доказал, че изключително държа на фирмата и не се съгласявам да се отклоняват никакви средства.

На какво количество водопроводна мрежа е стопанин „Бяла“ ЕООД?

Община Севлиево има 750 км водопроводна мрежа. И част от тази мрежа е изграждана през 60-те години на миналия век. Тази огромна водопроводна мрежа трябва да се поддържа, да се подменя. Защото на места е в много лошо състояние. И една част от средствата, които сме инвестирали миналата година са в тази посока – подмяна на водопроводи, най-вече в селата. Това обаче е бавен процес, не може изведнъж да се подмени километри водопровод.

Ще има ли Севлиево някога язовир?

Не мисля.

И все така ли ще сме на режим, когато няма дълго време дъжд?

Може малко да се подобри положението, ако се смени етернитовия водопровод, защото там загубите са огромни. Водопроводът започва от река Видима, минава през Стоките до Добромирка, а общата му дължина е 53 километра. Той е довеждащ и захранва около 15 села. За да захраним в момента града и селата са ни необходими около 315 литра в секунда вода. Ако водозагубите по водопровода се елминират, може би ще са достатъчни 220 литра в секунда.

Колко пари трябват за това?

Около 20 млн.лв.  

Могат ли да дойдат по ОП„Околна среда“?

Да, аз мисля, че има проект за тях, внесен в министерството. Но какво следва оттук насетне, нямам информация.

А защо сте категоричен, че няма да имаме язовир?

Защото по Оперативна програма за язовир не може да се кандидатства. Изграждането на язовири е държавен ангажимент. А за 35 000 души население, не мисля, че някой ще отпусне средства за нов язовир.

Защо тогава се влагат средства в „Нейковци“, в „Йовковци“

Вижте, язовир „Йовковци“ захранва над 115 000 души. Между другото „Мокра Бяла“ е проектиран, за да захранва и Велико Търново. Но за търновци е построен „Йовковци“ и те са решили проблема си. А с отпадането на ангажимента Търново да ползва вода от „Мокра Бяла“, отпада и ангажимента да се строи „Мокра Бяла“.

Докога севлиевци ще се къпем през лятото с канчета и кофи?

Всичко зависи от природата. За съжаление, е така.

А замътването?

Може да се направи ново стъпало в пречиствателната станция, където да има по-големи утаители и по-добри филтри за пречистване. Мътността идва от изсечените планински масиви около водохващанията и многото горски пътища, по които се е извозвала дървесината. Тези пътища обаче нямат канавки и всичката кал се стича директно във водохващането. „Бяла“ няма капацитет да пречисти тази вода. Да не говорим, че около Мазалат, където изтичат реките Багарещица и Росица, дори сняг вече не се задържа, защото горите там са напълно изсечени.

Хубави ли Ви бяха тези три години в „Бяла“?

Много работа сме свършили, напрежението също не беше малко, но е хубаво, когато има предизвикателства и се справяме. На педал сме били постоянно, имали сме проблеми, някои сме решавали, за други не сме намирали решения. Едни от най-сериозните ни проблеми бяха покрай Водния цикъл. Много фирми дойдоха да работят тук от цяла България, а нашите хора...една улица само сме направили, на Кооперативния пазар.  Можеха да ни наемат като подиизпълнител поне. Имаше групи от Казанлък, от Перник, чиито изпълнения бяха безумни. Всеки ден сме били на изкопите, виждахме какво става. Два месеца на улиците „Мара Гидик“ и „Опълченска“ постоянно имаше проблеми. А на ул. „Петко Р.Славейков“ оставиха хората точно преди почивните дни през май без вода. И работник от Перник се обърна и ми каза: „Я, у Перник си имам вода“.

А сега накъде, господин Тотев?

Нека посрещнем новия управител, а след това...ще видим.    

Чувствате ли се жертва?

Да. И използван, и употребен. Никой не би трябвало така да си играе със съдбата на хората.          
 

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!