Търсене

Община Севлиево прави втори опит да продаде имот, въпреки гражданското недоволство

Емилия Димитрова
Община Севлиево прави втори опит да продаде имот, въпреки гражданското недоволство

Близо една година, след като Община Севлиево под обществен натиск се отказа от продажба на общински парцел в ж.к. „Митко Палаузов“, продажбата отново влиза в Общинския съвет. Различното този път е, че парцелът е разделен на три отделни имота, за които има отделни оценки. Според източници на „Севлиево онлайн“ и апетите към земята в комплекса са станали повече.

Имотът е малко над 5 дка и се намира в междублоково пространство между блокове с номера 20, 21, 22, 13, 11 и 12 и хотел "Инканто".  Мястото е идеално за парк, кътове за игра на деца, алеи за разходка. Така смятат живеещите в комплекса, които още преди година се подписаха под искане да се промени предназначението на общинската земя в зона за отдих и там да се монтират съоръжения за игра. Подписката с малко под 500 подписа, беше внесена в Община Севлиево по надлежния ред на 19 март 2021 г.

Изображение - 10961Скрийншот от деловодната система на Община Севлиево за онлайн проследяване  

Проверка на „Севлиево онлайн“ към днешна дата, 29 юни 2022 г., показва, че срещу нея пише „документът се обработва“, т.е. вносителят на подписката, посочен в нея като лице за контакт, няма отговор на внесеното искане от 500 граждани, въпреки, че изрично е упоменато, че срокът за приключване на тази преписка е 2 април 2021 г. Това не е единичен случай. По наблюдения на "Севлиево онлайн" Община Севлиево е въвела практиката да не отговаря на гражданите, освен ако не им отговори с голямо закъснение.

Изображение - 10962Текстът на искането на гражданите, подкрепено към днешна дата от 800 живеещи в ж.к. "Юг"  

Междувременно са събрани нови 300 подписа срещу застрояването на празния парцел, които обаче не са входирани в Община Севлиево, защото „не виждаме никакъв смисъл, след като на първата подписка не получихме отговор“, обяснява Иван Драганов, ангажиран да представлява своите съкварталци в битката за повече зеленина в комплекса.

Отговор на гражданското искане всъщност има, но той дойде по неочакван начин. Със заповед на кмета на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) се прави частично изменение в Подробния устройствен план и имотът от 5 дка се разделя на три отделни нови имота, всеки от които получава нов идентификационен номер. Отреждането на новите имоти е за жилищно застрояване, т.е. твърде далеч от искането на живеещите в комплекса да остане зелена площ. 

Изображение - 10964Така изглежда скицата след обособяването на три парцела от един по-голям  

Хората в ж.к. "Митко Палаузов" коментират, че на единия имот ще се строи магазин, а върху другия жилищна сграда. Намекват и за интереси към земята от общински съветник. Третият имот най-вероятно щял да остане незастроен, защото на него имало сондаж за вода. Дали в предположенията, които си споделят в комплекса има истина, ще стане ясно, когато Общината насрочи търгове за продажба на двата имота и се види кой ще наддава за тях. За да се стигне дотам обаче Общинският съвет трябва да вземе решение за тяхната продажба и да одобри пазарната им оценка. За единия имот тя е 80 050 лв., за другия – 62 710 лв. Третият не е включен в предложението за продажба.

Малко над 140 хил. лв. на практика е цената, на която децата в комплекса няма да имат място за игра, а родителите им – кът зеленина в иначе презастроения комплекс. „Децата ни няма колелета къде да карат. Карат между колите и играят на паркинзите“, разказват жители на ж.к. „Митко Палаузов“.

Преди една година, когато продажба на въпросната общинска земя беше включена в дневния ред на заседание на Общинския съвет, кметът на Севлиево оттегли предложението си и до обсъждане на продажбата изобщо не се стигна. Дали този път интересите ще надделеят, предстои да стане ясно утре, 30 юни, за когато е нсарочено редовно заседание на севлиевския Общински съвет.

Коментари (1)
Подредба: Сортирай
  • 1 Аватар - Илко Йонков
    Илко Йонков

    Кво има да намекват,той чуекът е коскуджамити дипутат,ша го лапни като нищо!!

Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.