ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

от Емилия Димитрова

Общинската избирателна комисия няма да обжалва решението на Административен съд Габрово, с което бе отхвърлено решението й за прекратяване пълномощията на общинския съветник Трифон Трифонов (ГЕРБ). 

Това решение на комисията е взето на заседание, проведено на 22 юли т.г. и според протокола от него нито един от членовете й не е бил против. 

От своя страна Трифонов е депозирал писмо до комисията, с което уведомява, че се отказва от присъдените му съдебни разноски в размер на 500 лв. 

С това Трифон Трифонов остава общински съветник в Севлиево. 

До решението на ОИК се е стигнало след като е станало ясно, че има достатъчно съдебна практика по подобни казуси, което е натежало при заключението, че едно обжалване би било безпредметно. 

На заседанието вчера е взето решение да се уведоми Йордан Йорданов, следващия в листата на партия ГЕРБ, за постановеното от Административния съд и последвалото решение на ОИК да не обжалва решението на административнияте магистрати. 

Пълномощията на Трифон Трифонов бяха прекратени с решение на ОИК Севлиево от 1 юли т.г. Със същото решение комисията обяви за избран Йордан Йорданов. Решението бе по жалба на Боян Ботевна когото в края на май също бяха прекратени пълномощията в отговор на депозирана жалба от кмета на Севлиево и местен координатор на ГЕРБ Иван Иванов.

С решение от 1 юли т.г. Общинската избирателна комисия в Севлиево прекратява пълномощията на общинския съветник Трифон Трифонов, избран с листата на партия ГЕРБ. На негово място комисията обявява за избран Йордан Йорданов. 

Жалбата на Ботев едно към едно припокриваше тази срещу него, т.е. става дума за едно и също нарушение - на текст от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА), който указва, че избраните за общински съветници не могат да имат действащи договори с Общината, в която са избрани, или с търговски дружества с общинско участие.

Това решение подлежеше на обжалване. За разлика от Ботев, Трифон Трифонов обжалва решението и на 17 юли Административният съд отхвърли постановеното от севлиевската избирателна комисия. 

С решение от 17 юли т.г. Административният съд в Габрово отменя решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Севлиево, с което бяха прекратени пълномощията на общинския съветник от ГЕРБ Трифон Трифонов. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, а дали ОИК ще обжалва, ще стане ясно до дни, след заседание на комисията, което вече е насрочено, обясни нейният председател Снежина Дянкова.

Съдът отчете, че едномесечният срок за изчистване на конфликт на интереси започва да тече от 1 декември 2019 г., откогато е в сила Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, с който влязоха в сила промени в ЗМСМА. Въпросните промени третират точно невъзможността съветници да въртят бизнес с общините, в които са избрани. Спорен момент в случая с Трифонов бе, че според Общинската избирателна комисия едномесечният срок започва да тече от датата на обявяване на изборните резултати, както указва ЗМСМА. 

Според справка в Търговския регистър към 30 декември 2019 г. Трифон Трифонов е едноличен собственик и управител на дружество „Трифо-Н-1“. Дружеството е наемател на помещение, собственост на „Общински пазари Севлиево“ ЕООД. След 30 декември м.г., когато е станало вписване на промяна в обстоятелствата, се вижда, че Трифонов е прехвърлил собствеността си във фирмата на съпругата си. В момента той няма взаимоотношения с общинска фирма, а съпругата му. 

"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика