Търсене

Плащаме си и за спестената, и за манипулираната информация

Плащаме си и за спестената, и за манипулираната информация

Снимка на Werner Moser от Pixabay

от Емилия Димитрова

"Общински съветник от Севлиево поиска обявяване на воден режим в града заради шест села" - това е краткото съобщение, предхождащо дълъг текст на страницата на Община Севлиево във фейсбук, изведено и като заглавие. Дори да се позовем само на граматическите правила, в изречението има противопоставяне, а то очевидно не е само в посторяването му. 

Тъй като въпросният текст е публикуван на официалната страница на Община Севлиево, това автоматично го прави официална позиция на институцията, което е безпрецедентно противопоставяне град на село по един силно чувствителен проблем - безводието.

За незапознатите уточнявам, че позицията на Общината следва заседание на Общинския съвет от 25 август т.г., на което съветникът Димитър Тонев ("Граждани за Севлиево") поиска от кмета да обясни какво се прави за преодоляване недостига на вода, като постави няколко конкретни въпроса. Отговорът бе дълъг и подробен, публикуван е почти целия на сайта на Общината. Въпросите на Тонев са спестени, вероятно защото е от опозицията. 

[[https://dev.sevlievo-online.com/statii/obyavavane-na-bedstveno-polozhenie-poiskaha-zhiteli-na-bezvodni-sela-5416]]

В публикуваното няма и дума за две изказвания в залата на Общинския съвет от граждани, които живеят в с. Добромирка. Селото е най-потърпевшо от водната криза, тъй като е последно на източния водопровод и водата много рядко стига до къщите в него. Едната жена, за която в последствие стана ясно, че живее в горната част на селото, каза, че има вода на две седмици веднъж. Другата стана на крака и реагира: "От два месеца нямаме". 

Двете поискаха от кмета конкретни мерки - обявяване на извънредно положение и вода поне два дни в седмицата. За извънредно положение кметът Иван Иванов бе категоричен - безсмислено е. Тогава Димитър Тонев поиска режим в града, за да се събере вода в резервоарите за селата. Иванов отговори, че ще разговаря с ВиК Габрово да се намали водоподаването за града през нощта, а в селата да се пуска в четвъртък и неделя. Всичко това преразказвам, за да стане ясно какво всъщност предхожда искането на Тонев за режим в града, защото Община Севлиево не е сметнала да информира гражданите за случващото се в пленарна зала.  

А сега по развитието на ситуацията - вчера беше четвъртък. От статуси във фейсбук се разбира, че вода в селата по източния водопровод пак не е имало. Идва неделя все пак, да видим. Така де, те два месеца са чакали, ще почакат още един ден. Вероятно подобни мисли се въртят в главата на автора на PR публикацията на сайта на Община Севлиево. 

Въпросният автор е таен. В раздел "контакти" на Общината липсва служител за връзки с обществеността от дълго време, но служител очевидно има, от плът и кръв, и стои вдясно на кмета на всички заседания на Общинския съвет. Със сигурност за това получава пари и без съмнение му плащаме ние, данъкоплатците. Колко и на какво основание, е дълго и строго пазена тайна.  

Излиза, че с нашите пари на едно наето лице (не го наричам служител, защото от публично достъпната информация се вижда, че Общината няма такъв служител,) се плаща, за да спестява информация и манипулира с нея. С нашите пари се публикува информация изцяло в услуга на управляващите, а на гражданите се поднасят удобни данни, както се вижда от текста, провокирал този коментар. Скандалното в случая е, че с нашите пари се настройват жители на града срещу жители в селата, за да се представи управлението в по-добра светлина.  

Със сигурност от напъните да се изплакне лицето на местната власт гневът на хората, които живеят с месеци без вода няма да намалее. Нито ще им олекне, докато носят туби с вода от километри. Така че в Общината можеше да кажат на гражданите какво се случва. И после да обясняват надълго колго много се работи за решаване на проблема и как от необходимите над 20 млн. лв. има около 1.4 млн. лв. и работата върви, скоро може да се започне подмяна на тръбите на първия километър от 40-километровия водопровод.

Работа, работа, работа. Наистина перфектна работа на един PR, платена с нашите пари. 

  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!